szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A következő tavaszra ezzel készülj!

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 29.


Különleges és szép virágok, melyeknek helye van a kiskertünkben a következő tavasz beköszöntével.

A következő tavaszra ezzel készülj!

Kockásliliom

A növény gömbölyű hagymát képez, amely két pikkelyből áll, szára magas, gyengén leveles, a csúcsa lehajló. Levelei széles lándzsásak, a hajtáscsúcson lévő virágok magánosak esetleg kettesével állnak, harang alakúak. A lepellevelek foltosak, skarlátvörös erezettel. Világos ártéri erdőkben, szabálytalan vízfolyások környezetében, nedves kaszálókon fordul elő, ahol rendszeres a vízellátás. A Brit-szigetektől Közép és Dél-Európán át az Orosz Köztársaságban, a Fekete-tenger partvidékéig, az egész Kaukázus előhegyeiig terjed.

Zimmermann-kökörcsin

Bokros növekedésű, molyhosan szőrös növény, mely vastag gyökértörzset fejleszt, levelei tőállású rozettát alkotnak. A levele ősszel lehullik, de a virágzás időszakára újra kifejlődik. Virágai hengeresek, elvirágzás idejére, harangra emlékeztető alakúak, bíbor színűek és ilyenkor már lecsüngőek. Az aszmagterméseken megmaradnak a pár centiméter hosszú, elálló szőrű bibeszálak. Ez a faj Délkelet-Szlovákiában őshonos. Itt nyílik a mészkőben szegény talajos, völgyekben és dombvidékeken. A tátogó kökörcsin rokona.

Apró tyúktaréj

Alacsony termetű, kopasz, évelő növény, kb. 20 cm magasra nő. A növénynek két hagymagumója van, szára zsenge. Két tőlevele keskeny, lapos, fonálra emlékeztető. A szárlevelek az 1-2 virágot számláló virágzat alatt helyezkednek el. A kocsányok kopaszak és hosszabbak a virágok takaróleveleinél, a toktermés tojásdad. Kora tavasszal nyílik a humuszban gazdag erdőtalajon, síkságon és dombvidékeken. Ennél magasabb területen csak ritkán fordul elő.

Nagyvirágú ibolya

Évelő növény, rövid gyöktörzse és tőállású levélrózsája van. Szára és a levelei hosszúak, 10-15 cm-t is elérhetik. A levelek szív alakúak, tompa csúcsúak, eléggé szélesek. Virága elérheti akár a 30 mm nagyságot, csészelevelei széles lándzsásak, a szirmok tojásdadok, világos-ibolya színűek, a párta torka fehér.

Közönséges salátaboglárka

Évelő növény, legfeljebb 20 cm magas, gyökérágai gumósan megvastagodtak, szárain levélhónaljban apró sarjhagymák képződnek. Vese vagy szív alakú levelei hosszú nyelűek, a hosszú kocsányon nyíló virágok magánosan ülnek. Termése gyakran csökevényes. Üde erdőkben, főleg gyertyános-tölgyesekben, ártéri ligetekben fordul elő. Egész Európában elterjedt, kivéve a kontinens legdélebbi és legnyugatibb területeit. Rokon fajok Kis-Ázsiában, Afrikában és Közel-Keleten találhatók.

Tazettanárcisz

A növény az amarilliszfélék családjába tartozik. Ez a nemzetség mintegy 40 fajt foglal magába, melyek többsége a Földközi-tenger mellékén és Európában honos. A nárciszok virága érdekes felépítésű. A lepel forrt, hosszú csövű, a cimpák csillagszerűen szétállnak, tövüknél cső vagy gyűrű alakú melléklepel található. Jellemzői a 7-8 virágú ernyővirágzat, a virágok hosszú kocsányúak. Különböző színű fajtáit gyakran ültetik kertekbe.

Kapotnyak

Évelő növény, kúszó gyöktörzzsel és télálló zöld levelekkel, melyek kerekded vese alakúak, fényes sötétzöldek, a hátoldala világosabb. Virágai magánosak, rövid kocsányon a levelek alatt ülnek. Árnyas, nedves lomberdőkben, síkságokon, patakok mentén és a hegyvidékek humuszban gazdag, mésztartalmú talaján található. Korábban az illóolaj-tartalma miatt gyógynövényként használták.

Bókoló csillagvirág

Hagymás évelő, 3-4 tőállású, keskeny szálas, csuklyás csúcsú levelekkel. A tőkocsány 15-20 cm magas, 1-3 virágú, melyek a levelekkel együtt fejlődnek. A virágok március-áprilisban nyílnak, világoskék színűek, harang alakúak. Tojásdad hagymáiból 2-3 hajtás fejlődik, kis csoportot képez, virágzás után visszahúzódik. Félárnyékos, erdős-cserjés, világos helyeken, humuszban gazdag talajon fordul elő, tengerszint feletti magasságban. Közép-Európában, Elő-Ázsiában, Kaukázus területén terjedt el. Kerti fajtái között fehér virágút is találunk. Feltűnőek a liliomfélékre jellemző gömb alakú toktermés, melyben három magot találhatunk.

Tavaszi lednek

Évelő, gyökerei gumósan duzzadtak, a szára feltűnően szögletes, a levelek kihegyezettek. A virágok eleinte bókolók és a levelek teljes kifejlődése után bontakoznak ki. Kopasz, barna, hüvelyes termése van. Árnyas lomberdőkben, főleg gyertyán és bükkösökben, de ártéri erdőkben is előfordul. Nyirkosabb, humuszban gazdag talajt kedveli. Európában a Földközi-tenger területétől a skandináv sarkkörig elterjedt növény.

Forrás: Bohdan Krisa - A legszebb virágos növények 

Kapcsolódó cikk: A vidéki udvarok kedvencei

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!