szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A különleges gyümölcstermésű zöldségek

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 27.


Zöldségként, C-vitaminban gazdag termésükért termesztjük őket, a burgonyafélék családjába tartoznak. 

A különleges gyümölcstermésű zöldségek

A családba tartozó növények (paprika, paradicsom, padlizsán) szárai és levelei mérgező alkaloidát és más vegyületeket tartalmaznak, ezért ezek a részek fogyasztásra nem alkalmasak.

Melegigényes növények, ezért többnyire takarás alatt (fólia, üveg) alatt kell előnevelni őket és letermésükig ott kell tartani őket. Trópusi hazájukban évelők, mérsékelt égöv alatt egynyáriak. Nedves, tápdús talajt és napos fekvést igényelnek.

Paradicsom

Az egész világon elterjedt, néhány országban exportcikké vált. Aki egyszer már kóstolt saját termésű paradicsomot, biztosan nem akar lemondani róla. A paradicsom kedvelt fóliás vagy üvegházi növény, de szabadföldben is termeszthető. A kicsi koktélfajtákat egy cserépben teraszon is nevelhetünk. Kimondottan melegkedvelő növény, a párás, hideg környezetet nem szereti.

Először ablak közé vagy üvegházba, áprilisba vetőládában vessük a magokat. Szikleveles állapotban a csíranövényeket ültessük cserepekbe. A zsenge növényeket májusban tegyük ki edződni a hajtató-felület alá, majd nyár elején ültessük ki a szabadföldbe. Mélyágyas művelésre alkalmas.

A folyamatosan növekvő fajták mellé üssünk karót és folyamatosan kötözzük a karóhoz. A hajtásvégeket három virágfürt felett csípjük vissza, a hónaljhajtásokat folyamatosan szedjük le. A talajt a növények körül takarjuk szalmával, hogy a termések ne szennyeződjenek a földön. Júliustól szeptemberig kéthetente trágyalével vagy algatrágyával öntözzük.

Az érett gyümölcsöket folyamatosan szedjük le, így újabb termések képződnek. A fagyok előtt a karózott növényeket fektessük le és takarjuk le fóliával.

Kártevői az üvegházi molytetű, burgonyavész, takácsatka, a paradicsom barnapenészes levélfoltossága, vírusbetegségek.

Paprika

Nem annyira érzékeny a hidegre, de megéri fólia alatt tartani. A sárga és a piros fajtákat teljesen éretten, a zöldeket éretlenül szedjük. A fűszerpaprikafajták és a chilinek vagy cayenne-nek is nevezett paprikák kisebbek és sokkal csípősebbek, mint a zöldségféleként fogyasztottak. Bő a termésük, így nem kell sokat ültetni belőlük. A paprikának magas a C-vitamin tartalma és az érett piros termésekben található A-vitamin miatt nagyon egészséges táplálék. Magházát főzés előtt szedjük ki, mert keserű ízt adhat az ételnek. Változatos formában, sütve, főve, frissen salátaként fogyaszthatjuk.

Szerves anyagban gazdag, talajt, napos, védett helyet igényel. Hűvös vidékeken kiültetés előtt takarjuk a talajt fóliával, hogy felmelegedjen.

A paprikát február-márciusban vessük üvegházba. Áprilisban fűtetlen hajtató-ládában eddzük, majd májusban ültessük ki a szabadba, hideg helyeken fóliával takarjuk. Mélyágyba az utolsó fagyok után váltakozó állásba ültessük.

Ha a növény elérte a 15 cm-es magasságot, minden hajtásvéget vágjunk le. Szükség szerint karózzuk ki, és folyamatosan kötözzük a karóhoz. Rendszeresen öntözzük, sosem szabad, hogy száraz maradjon.

A paprikát augusztustól az első fagyokig szedhetjük, akár zölden is, de inkább hagyjuk meg amíg teljesen beérik. A fűszerpaprikát a napon szárítsuk meg, és raktározzuk el télire.

Kártevői: tetvek, üvegházi molytetű, takácsatkák, csigák.

Padlizsán

A padlizsánt vagy tojásgyümölcsöt meleg vidékeken szabadföldben évelőként termesztik. Hűvösebb vidékeken kényes egynyári, ami csak fólia alatt vagy üvegházban termeszthető. A korai fajták hosszabb ideig szedhetők, így hozamuk is nagyobb.

Mivel különösen melegigényes növény, csak védett helyre való. Tápdús talajt kedveli, szükség esetén meszezzük. Hűvösebb fekvésű helyeken ültetés előtt takarjuk a földet fóliával, ezzel elősegítjük a felmelegedését.

Üvegházban vagy ablakpárkányos is nevelhetjük. Ha ültetésre alkalmas nagyságú, áprilisban ültessük át melegágyba edződni. Májusban 60 cm-es sor és tőtávolságra ültessük fólia alá, meleg vidékeken ilyenkor már szabad földbe is ültethető.

A növények maguktól is elágaznak, de ennek elősegítésére 25 cm fölött a hajtásvégeket vágjuk le. Növényenként 5 termés elegendő, de ha több virág lenne rajta, a többit szedjük el. Júliustól szedésig hetente trágyalevezzük. Mélyágyba váltott sorközökkel egymástól 40 cm-re ültessük, hideg időben fóliával takarjuk.

Augusztusban kezdődhet a szedése. A terméseket addig szedjük le, míg a ragyogó fényük meg nem fakul, mert azután kissé kesernyés lesz.

Kártevői: különösen a tetvek szívogatják a leveleit, üvegházi molytetű, takácsatka is megtámadja, magas páratartalom esetén a szürkepenész léphet fel.

Kapcsolódó cikk: Alattomos mérgező a sisakvirág

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia