szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A kúszónövények ellenségei

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 05.


A tartós díszítő hatás érdekében gondos ápolást igényelnek. A kertbe kiültetett és ott felnövekedett kúszónövények nyáron, a hosszú aszályos időszakban bőségesebb öntözést igényelnek.

A kúszónövények ellenségei

A speciális kúszónövény-tápanyagok tartalmazzák a növényeink számára fontos valamennyi tápanyagot. A műtrágyát dolgozzuk bele a talaj felső rétegébe.

Dézsába ültetett futónövényeink talajának nedvességtartalmát naponta ellenőrizzük. A dézsás növények gyökérzete korlátok közé szorít, ezért a tápanyagokat a növények hamarabb felhasználják, mint az ágyásba ültetve.
A hajtásnövekedés időszakában is szükséges a rendszeres tápanyag-utánpótlás.

A fagyérzékeny növények a téli fagyok ellen védelmet igényelnek. Rendszerint elegendő a gyökerét takarni. Például a rózsák tövét kupacoljuk fel földdel, vagy borítsuk lombbal, és a levelekre helyezzünk fenyőgallyakat, hogy a szél ne tudja elfújni.

Az örökzöldeket mindenekelőtt a téli napsütéstől kell megvédenünk. Amikor a talaj még fagyos, a levelek azonban párologtatnak, az élettani szárazság veszélye fenyeget, mivel a gyökerek az átfagyott talajból nem tudnak vizet felszívni az elpárologtatott víz pótlására. Takarjuk az örökzöldek tövét forgáccsal, gallyakkal, a frissen telepített örökzöldeket árnyékoljuk lécráccsal a tűző nap ellen.
A fagyálló dézsába ültetett növények edényeit csavarjuk körül pl. jutazsákkal, kupacoljuk körbe forgáccsal vagy lombbal.

Kártevők és kórokozók

A védekezéshez meg kell vizsgálnunk, mi okozza a növényeink legyengülését, esetleg pusztulását.
Főként a nagy virágú Clematis-hibrideket veszélyeztető klemátisz-hervadást több élettani tényező, valamint egy gombabetegség okozza. Elsőként a növények hajtáscsúcsa hal el, majd az egész hajtás elfonnyad. Az élettani okok közül pl. a pangóvíz is előidézheti, amely kedvez a gomba elterjedésének. Ellene drénréteg kialakításával védekezhetünk.

A tűztövist a tűzelhalás, valamint a ventúriás varasodás is sújthatja, amelynek következtében főként a termések feketednek meg. Ellenálló fajták választásával védekezhetünk a legsikeresebben.

A szagosbükköny fuzáriumos hervadása gyógyíthatatlan gombabetegség. Tünetei a leveleken látható fekete foltok, rajtuk fehéres-rózsaszín gombaszövedék. A beteg növényt emeljük ki, és égessük el, végezzünk talajcserét.

A rózsán és a szőlőn a lisztharmatgombák a levelek színi oldalán fehér bevonatot képeznek, később a levelek megbarnulnak. Segítséget az erős visszavágás nyújthat.

További gombaellenség a rózsákon a rózsarozsda. A leveleken sárga foltokban tűszúrásra emlékeztető pontok találhatók. A gomba spóráját a levél fonáki oldalán kis csésze alakú képletekből szórja szét. Később a fonákon narancssárga, majd fekete rozsdatelepek fejlődnek. A lehullott leveleket távolítsuk el, a deformálódott fás részeket vágjuk le.

A házatlan csigák főként a fiatal növényeket károsítják. Csigacsapdával védekezhetünk a károsításuk ellen.

A vincellérbogár kártétele a leveleken ívelt rágásnyomairól ismerhetők fel. Lárvái a talajban élnek. Kártétele ellen védekezzünk április-májusban és augusztus-szeptemberben.

A levéltetvek szintén gyakori kártevők. Különösen a legyengült növényeket támadják meg. A rendszeres öntözés és tápanyagellátás megelőző védekezést jelent.

Gyakorlati tippek a betegsége, kártevők ellen!

- A pangó vizet vezessük el, így megakadályozzuk a gombabetegségek kialakulását.

- Az ágrendszer rendszeres ritkításával korona szelősebb lesz, így megelőzhetjük a gombabetegségek fellépését.

- Az elszáradt hajtásokat azonnal távolítsuk el, a lehullott leveleket gyűjtsük össze, égessük el, amelyeken a gombák áttelelhetnek.

- Vegyük fegyelembe a kúszónövényeink termőhelyi igényeit. Az egészséges növekedés a legjobb védelem.

Kapcsolódó cikk: Két fűszer egy fáról, avagy hogyan kerül a szerecsendió az asztalra?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia