szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A leander sikeres teleltetésének titka!

Mártha Izabella, 2014. okt. 24.


Lassan elérkezik az idő, hogy mielőtt a hőmérséklet -5 fok alá esik a leandert és a többi Földközi-tenger térségéből származó növényt felkészítsük az előttünk álló hideg télre. A leander is mint a legtöbb mediterrán növény, komolyabb károsodás nélkül képes elviselni a gyenge fagyot is.

A leander sikeres teleltetésének titka!

A leander (Nerium oleander) a Földközi-tenger vidékéről származik és a gyenge fagyokat -5 oC-ig problémamentesen átvészeli. Bizonyos fajták mint a ’Villa Romaine’ állítólag akár -17 oC-ot is elviseli. De aki ezeket a díszes darabokat szereti és biztosra akar menni, hogy növénye jövőre ismét virágba borul akkor ősszel fagymentes telelőhelyre kell vinni, vagy legalább is jó alaposan be kell takarni őket télire.

Az ideális áttelelő hely

A leandernek is mint az örökzöld növényeknek télen is kell a világosság. Ezért egy hideg télikert, vagy egy fűtetlen üvegház – egy úgynevezett hidegház – lenne az optimális szállás télire. Akinek nem áll rendelkezésre hidegház, azoknak egy hideg pince is segíthet.

Tévhit: minél sötétebb a helyiség, annál alacsonyabb lehet az átteleltetési hőmérséklet. Még jó megvilágításnál is egy minimális hőmérséklet ajánlott, mert különben a leandert könnyen megtámadják a pajzstetvek, a legideálisabb a 2-10 oC közötti hőmérséklet.

Behordás előtt le kell tisztítani a leandert, a kártevőket el kell pusztítani és helyhiány esetén vissza kell vágni a növény hajtásait. Lehetőleg a kopasz és a talaj közeli hosszú hajtásokat távolítsuk el. Ha viszont nincs gondunk a helyhiánnyal, akkor várjunk inkább tavaszig a metszéssel. Hetente egyszer szellőztessük a helyiséget és ügyeljünk arra, hogy a földlabdája ne száradjon ki teljesen.

Tipp: Bizonyos településeken léteznek olyan kertészetek vagy árudák, ahol a fagyérzékeny dézsás növényeket mint pl. a murvafürt (Bougainvillea glabra), kefevirág (Callistemon citrinus),  jázmin (Jasminum polyanthum), sétányrózsa (Latana camara), mirtusz (Myrtus communis), banán, füge, naspolya, pálmafélék stb. teleltetését vállalják.  Ez a szolgáltatás legtöbbször a szűkebb pénztárcájúaknak is megengedhető, emellett ott a növényeket nemcsak tárolják, hanem szakszerűen gondozzák is.

Leander teleltetése a szabadban

Ahhoz, hogy a leander következő évben is olyan szépen virágozzon nagyon fontos az alapos téli fagyvédelem.

Ha valaki egy enyhe telű régióban lakik, akkor néhány szabályt betartva átteltetheti leanderét és a többi mediterrán növényét a szabadban is. Magyarországon ilyen mérsékelt régió az Káli-medence, Siklós-Villány vidéke és egyéb nagyváros, mint például Nagykanizsa, Pécs, Szeged és környékei.

Hogy a leander egy védett balkonon vagy teraszon átteleltetni tudjon figyelni kell növénycserép alatti padló jó szigetelésére. Ehhez az edényt egy polysztirolhab lemezre kell állítani és a leander ágait össze kell kötni egy vékony kötéllel, hogy spóroljunk a hellyel. A legjobb, ha a cserepet levegőbuborékos fóliával göngyöljük be, vagy egy vastag kókuszmatraccal, a rügyeket és leveleket pedig légáteresztő raschel hálóval takarjuk be. Gondoljunk arra is, hogy egy nyílást hagyjunk, mert az örökzöld leandernek az enyhe időjárásban még télen is kell olykor locsolni. A jól becsomagolt cserepet lehetőleg közvetlenül a szélvédett ház falához toljuk oda, méghozzá olyanhoz amelyiknek előtetője is van. A több dézsás növényt szeretnénk a szabadban teleltetni a cserepeket egymáshoz szorosan kell összetolni, hogy a növények egymást kölcsönösen védeni tudják a hidegtől.

Tipp: Ha az időjárás jelentés egy hosszabb periódusú erős lehűlést jelez, akkor rövid időre helyezzünk a leanderek közelébe szabadtéri teraszhősugárzót, vagy a kisebb cserepeket hordjuk be a garázsba, amíg a hőmérséklet nem enyhül ismét.

A fagyok elmúltával – általában március végén, április elején – megkezdődhet a növényeink kitelepítése a szabadba. Ekkor a locsoláson kívül a tápanyag-utánpótlásra és a növényvédelemre is gondoljunk, hogy jövő nyárra ismét szemet gyönyörködtető színpompában legyen részünk.

Kapcsolódó cikk:

Így díszítsd leanderrel az őszi kertedet!
Hozzászólások (3)

Szabóné Ilonka
2014. jan. 17. (3 172 napja)
Egyik ősszel a temetőbe mentem és a mellette lévő kis erdő szélén találtam egy kidobott leandert. Nem volt beteg, csak kiszáradt és kicsit megkopaszodott. (Sokan nem tudják, hogy vízigényes csak azt, hogy mediterrán és biztos tűri a szárazságot)Hazamentem, hoztam egy cserepet és egy metszőollót, visszavágtam és hazavittem. Következő év tavaszán újra ültettem és csodás bokor lett belőle. Ő maradhatott a teraszon, a többiek már a kertben laknak.
Kattintson a képre a nagyításhoz
Béla Béla
2013. dec. 02. (3 219 napja)
Leander magról is szaporitható nagyon szapora, csak nagyon munkaigényes. Egyévesen legtöbb már virágzi. Nagy a föld igénye hamar kinövi az edényt, ha lehet ajánlot ki ültetni tavasszal a szabadba.
Imréné Cseri
2013. nov. 29. (3 221 napja)
Nagy kedvencem a Leander,körülbelül,8 színben van.--
Már a telelő helyen vannak .Kb 40 nagy cserép és idén töveztetett 5 gyerek.Évek óta foglalkozom vele.Sokat Eladtam már,Csoda szépek,szinte mind hozta ,a bimbót még November közepén is.Alig várom a Tavaszt.Üdv cseriné!!!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia