szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A leander tavaszi metszése: mire kell figyelni!

Mártha Izabella, 2015. márc. 24.


Ahhoz, hogy a leandernek dekoratív formája és szép megjelenése legyen, évente legalább egyszer meg kell metszeni! A következő tippek segítenek, hogyan legyen egy gazdagon virágzó leander a kertünk legszebb dísze!

A leander tavaszi metszése: mire kell figyelni!

Vigyázat, mérgező!

A leander minden része nagyon mérgező, és metszés után nem szabad felügyelet nélkül hagyni, különösen ha kisgyermek vagy háziállat van a közelben! Óvjuk a kezünket is kertészeti kesztyű viselésével a szivárgó növényi nedvtől, mert az könnyen allergiás reakciókat okozhat a bőrfelületen.

Az optimális időpont!

Ha a leandert vissza szeretnénk vágni, akkor ezt a feladatot közvetlenül a teleltetés előtt vagy után végezzük el! Korábban nem javasolták a leander tavaszi metszését, mivel így a növény kevésbé képez új hajtásokat, de most már tudjuk, hogy ha szükséges egész évben lehet metszeni. A leander egy fás szárú növény, és rendszeresen halnak el egyes hajtások a koronán belül. Ezeket a részeket például bármikor el lehet távolítani!

A leander metszése!

A leandet metszésénél jó ha tudjuk és vegyük figyelembe, hogy a növényi rügyek már az előző évben kifejlődnek. Ezért minden ágat csak az első rügyig vágjunk vissza, hogy így is virágozzon. Azokat az ágakat, amelyeken nincs virágrügy, vagy elhaltak teljesen el lehet távolítani és azokokat is, melyek közvetlenül a föld közelében helyezkednek el. Ezzel a metszéssel szellősebb lesz a leanderünk és helyet adunk az új hajtás fejlődésének, növekedésének! Ilyenkor érdemes tartós hatású műtrágyát is adni a növényünknek, hogy hamarabb regenerálódjon. Ha metszés során apró rovarkártevők jelenlétét tapasztaljuk úgy érdemes metszés után a leandert rovarölő készítménnyel kezelnünk.

Legyünk óvatosak az elszáradt virágok eltávolításánál, mert minden elszáradt virágzat helyén kettő új fejlődik. Ugyan nem szép a látvány, de várjuk meg amíg a leander virágai teljesen elszáradnak, mert így óvatosaban el tudjuk távolítani a fonnyadt szirmokat az új virág károsítása nélkül.

Ha a leander a tél folyamán súlyosan károsodott vagy elfagyott, akkor az ujjnyi vastag szárakig teljesen vágjuk vissza a növényt. Ezután a radikális beavatkozás után legalább két évi kell a növénynek, hogy újra gyönyörű virágba boruljon!

Kapcsolódó cikk: Hasznos tanácsok metszéshez
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia