szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A legkisebbek birodalma: a babaszoba

Szépzöld, 2011. aug. 22.


Forrás: www.epitinfo.hu Az élet egyik legörömtelibb eseménye, amikor kisbaba érkezik a családba. Nem elég azonban csak izgatottan várnunk erre a nagy eseményre, készülnünk is kell rá! Egy kisbabának nem hiányozhat a kiságy, a pelenkázó és az anya számára egy kényelmes, karfás fotel a szoptatáshoz.

A legkisebbek birodalma: a babaszoba

A legelső, amit be kell szereznünk: a kiságy. Az édesanya szempontjából az olyan ágy a praktikus, amelynek az egyik oldala leereszthető. Ez a megoldás a már tipegő gyermek számára is megkönnyíti a ki-be közlekedést, emellett az önállóság örömét is megadja számára. A másik ágytípus az, ahol a fekvőmagasság állítható. Ennél a megoldásnál - amikor a baba már tud ülni, de mielőtt felállna -, a fekvőfelület leengedhető. Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy az ágyrácsok közötti távolság elég szűk legyen, nehogy a baba feje beszoruljon közéjük! Az ágyrácsok legföljebb 12 cm-re legyenek egymástól.

 

A kiságy felszerelésénél ne csak a kényelmet vegyük figyelembe, hanem azt is, hogy ébrenlétekor a babának legyen elég megfigyelnivalója. Kedvesek az ágy fölé akasztható mozgó, hintázó, zenélő figurák, egy színes szalagra erősített puha játék, kiscsengő. Mindez jól leköti a baba figyelmét.

 

Szépek és hasznosak a rácsra szerelhető fejvédő szivacsbetétek, amelyek a forgolódásból adódó állandó fej beveréstől óvják meg a kicsit. A betétek huzata megegyezhet a függöny, az ágynemű, esetleg a baldachin anyagával is. Szerencsés helyzet, ha a baba számára saját szoba áll rendelkezésre, de kis lakás esetén megfelelő egy kis kuckó, ami csak az övé. A csecsemő rövid ideig elhelyezhető a szülői hálóban is, gipszkartonnal, nádrolóval vagy függönnyel elhatárolva a szüleitől.

 

A kicsi nem igényel bonyolult díszítéseket, sőt az első egy-két évben különösebben nagy teret sem. A baba fejlődésének ebben a szakaszában a nyugalom a legfontosabb. Fontos, hogy a kiságya védett legyen a huzattól, és az éles fénytől. Az ágy ne kerüljön az ablak elé, vagy a bejárat közelébe és olyan helyre sem, ahol állandó az átmenő forgalom.

 

A mindennapos pelenkázásnál és tisztálkodásnál nagyon fontos, hogy minden kéznél legyen, de a baba számára a tisztálkodó szerek ne legyenek elérhetők. Célszerű a közelben elhelyezni egy pelenkás-vödröt, mert a beledobott szeméttel ráérünk akkor foglalkozni, ha a babát már ágyba tettük. Mindegy, hogy komplett fiókos, polcos, minden szükségessel ellátott pelenkázó szekrényünk van, vagy olyan, kisszekrényre szerelt, méretre vágatott bútorlap, amire szivacsos, mosható betét kerül; a lényeg az, hogy a pelenkázó stabil legyen! Nem feltétlenül szükséges tartozéka a szobának a járóka. Ezt csak akkor érdemes beszerezni, ha a háztartási munka közben feltétlenül szeretnénk a kicsit szemmel tartani; a járókát oda vihetjük, ahol éppen tartózkodunk.

 

Ebbe a szobába ne túl erős fényű, megnyugtató hatású általános világítást válasszunk. Jó szolgálatot tehet egy kis hangulatlámpa, amely a fekvési időben nyújt barátságos fényt. A tapasztalatok szerint a legtöbb gyermek fél a sötétben.

 

Megkönnyíthetjük mind az ő, mind a szülők dolgát egy éjszakai jelzőlámpa beszerzésével. Ez a kis lámpa segítségünkre lehet még a kicsi éjszakai etetésénél, pelenkázásánál is, hiszen gyenge fénye csupán finoman sejteti a tárgyak körvonalait. Ez a derengő fény segít abban is, hogy a kicsik hamarabb megtanulják a nappal és az éjszaka közötti különbséget. 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia