szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A már leszüretelt gyümölcsfák védelmének fontossága

Szépzöld, 2017. aug. 31.


A következő évi termő rügyek egészséges képződésének érdekében elengedhetetlen a megfelelő lombvédelem, a szakszerű növénytáplálás. A szélsőséges időjárásra hajló éghajlatunkban a gyümölcsfák öntözését sem szabad elhanyagolni.

A már leszüretelt gyümölcsfák védelmének fontossága

A gyümölcsfák alját a lombkorona síkjáig gyommentesen kell tartani. Ilyen módon megőrizzük a talajban lévő nedvességet, gyérítjük a talajban lévő rovarkártevőket, elősegítjük a talajban tevékenykedő hasznos baktériumok élettevékenységét.

Itt az ideje a vízhajtások eltávolításának, az elszáradt, vihar által eltört ágak levágásának. Lehetőség van a lombkorona alakítására, a keresztben fejlődő ágak eltávolítására. A lombkorona belsejének kialakításakor biztosítani kell a szellőzöttséget, a napfény érvényesülését. A lombkorona átvizsgálásakor a beteg, száraz ágakat el kell távolítani. A tűzelhalásos ágakat (alma, körte, birsalma) közel 40-45 cm-es egészséges részekkel, a meggy moníliával fertőzött ágakat 20-25 cm-es egészséges résszel szükséges eltávolítani. Az eltávolított ágak után ne maradjon csonk! A szabályosan kialakított, vágott felület könnyebben gyógyul, a fertőtlenítést szolgáló növényvédőszer hatékonysága is megfelelően érvényesül. A gyümölcsfák metszése alkalmával nagy gondot kell fordítani a metszőolló fertőtlenítésére. A metszőolló fertőtlenítésének leghatékonyabb és legegyszerűbb módja, amikor a metszőolló vágófelületét 10%-os (10 liter víz 1 liter hypo) hypo-oldatba történő mártása. A részletes útmutató a gyümölcsfák metszése és az ahhoz kapcsolódó növényvédelmi feladatok című cikkben megtalálhatók.

A metszést követően rövid időn belül el kell végezni a permetezést, a fákon ejtett sebek fertőtlenítése a lomb védelme érdekében. A lombvédelem biztosítása céljából több kiváló szer közül lehet választani. Az egyik ilyen szer CHAMPION WG (10l vízhez 20-30g), amely alma, körte, birs, naspolya védelmére szüret után, sőt lombhullás után is szükséges használata. A cseresznye, meggy, szilva gombás és baktériumos betegsége ellen kifejezetten jó hatékonyságú. Az őszibarack és a kajszibarack réz érzékenységét figyelembe véve, az őszi lombhullást megelőzően, amikor a levelek 80%-a megsárgult, megkezdődött a levelek hullása a CHAMPION WG (10 l vízhez 25-30g) szer használata lemosás szerűen kijuttatva, megfelelő védelmet biztosít. A lombhullást követően, a fagyok előtt a védekezést feltétlen meg kell ismételni. Az említett gyümölcsfákon kívül dió, mogyoró, mandula, szelídgesztenye, málna kultúrákban is kiváló hatékonyságú. A lombvédelmet a kórokozók elleni védekezés sikerét a COSAVET DF Edge (10 l vízhez 50-70g) szer kombinációkban történő kijuttatásával tovább fokozhatjuk. Az említett szereket a dísznövények védelmére is eredményesen használhatjuk.

A felsorolt szereken kívül a lombhullást megelőzően a rézérzékenység figyelembe vétele miatt eredményesen használható a COPPER FIELD (10l vízhez 70-90 ml) alma, körte, birs, naspolya, cseresznye, meggy, szilva kultúrákban. A sárgabarack, őszibarack kultúrákban meg kell várni a lombhullás elkezdődését és a fagyok előtt nagyon fontos legalább egyszer a permetezést lemosás szerűen elvégezni. A COSAWET DF-el történő kombináció jelentősen növeli a védekezés hatékonyságát.

A következő évi termőrügyek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő tápanyagellátás. Az őszi lombhullás előtti tápanyag feltöltésére, a levelek gyorsabb lebomlásának elősegítésére kiváló készítmény a AZOSPEED készítmény, mely (10 l vízhez 150-200 ml) biztosítja a vessző, rügyek beérését, a lehullott lomb elbomlását.

A következő cikkben, kertészeti kultúrákban a talajfertőtlenítés fontosságáról, a gyümölcsfaültetés sikerének feltételéről esik szó.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői (8)
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia