szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A méh szereti az állatokat?

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 06.


A méhek az állatvilággal nincsenek olyan szoros kapcsolatban, mint a növényekkel. Ezek a kapcsolatok a méhek számára, kevés kivételtől eltekintve mindig károsak.

A méh szereti az állatokat?

A méhek nem csupán a virágok nektárjából, hanem a növények életnedvéből is készítenek mézet. Az ehhez szükséges édes-harmathoz általában a levéltetvek, ritkábban egyéb rovarok közvetítésével jutnak hozzá. A levéltetvek az erdőben annyira elszaporodnak, hogy az általuk termelt édes-harmatból a méhek sok mézet készíthetnek.

A méhek számára káros állatok sokkal gyakoribbak, közülük legnagyobb a barnamedve. A méz kedvéért a tömeges szúrást is elviselik. A kaptárak összetörésével, a méhcsaládok fészkének szétdúlásával, a méz és a fiasítás elfogyasztásával tetemes károkat okozhat. A méhész régen a méhcsaládnak otthont adó fa törzsére szerelt, egyszerű, elmés szerkezettel igyekezett távol tartani a medvét a méhektől. A korszerű méhész védőeszköze a villanypásztor.

Az emlősök közül mások is „érdeklődnek” a méz, illetve a méhek iránt. A cickány és az egér jelent veszélyt télen a téli nyugalmi időszakban. A tél közeledtével szívesen húzódnak be a kaptárba. A méhek által nem lakott részben fészkelik be magukat. Az egerek a virágporban, a mézben és a lépekben okoznak kárt, a cickány a méheket fogyasztja. Puszta jelenlétük is káros, mert zavarja a méhcsalád nyugalmát. A kijáró szűkítésével védekezhetünk ellenük.

A kertekben gyakran előfordul a sündisznó, amit sokan méhellenségnek tartanak, ami megalapozatlan. A nappalt búvóhelyükön töltik, sötétedéskor jelennek meg a kaptárak előtt, de nem az élő méhek érdeklik őket, hanem a hullákat keresik a földön. A keresésben inkább a szaglásuk segítik őket. A sündisznó az élő méhet sem veti meg, de olyan méhészetekben, amelyekben a kijárók megfelelő magasságban vannak, kárt nem okozhat. A hullák eltakarításával azonban hasznos szolgálatot tesz.

A madarak közül főként a kizárólag rovarokkal táplálkozók okozhatnak nagyobb kárt. Rendszerint olyankor keresik fel a méhészet környékét, amikor vadon élő rovarokból keveset tudnak megszerezni.

A fecskék hamarosan rájönnek, hogy a méhészet közelében van mit keresniük. Körözés közben keresik a megfelelő pillanatot, mikor kaphatnak el egy-egy méhet, melyekre villámgyorsan lecsapnak. A méhek érzik, hogy a fecske veszélyes rájuk, mert a közelükbe merészkedőket támadják.
A gyurgyalagok, mivel nagy csapatban vadásznak, kimondottan nagy kárt tehetnek a méhekben, ők a nagy ellenségek. Károsak a cinkék és a harkályok is. A legsúlyosabb károkat rendszerint a zöldharkály okozza, erős csőrével a kaptár bármelyik részén ajtót nyit. A cinkék kártételét rendszeres etetésükkel és a kijárónyílások védésével könnyű megelőzni.A tövisszúró gébics a méhet röptében kapja el, tövisre szúrva tartalékolja. A darazsak is rossz szándékkal kerülgetik a méhek lakását. Ez akkor gyakori, ha a természetben már nem nagyon találnak táplálékot. A padlásdarázs mézszerzés céljából igyekszik bejutni a kaptárba, de az őrök útját állják. Egy darazsat sokszor 2 -3 méh is támad, de sokszor mégis sikerül bejutnia a kaptárba. Néhány perc múlva mézzel megrakottan távozik, hacsak a méhek bent sarokba nem szorítják.

Azok a darázsfajok, amelyek húst is fogyasztanak, rendszeresen megtalálhatók a kaptárak közelében. Elhullott méheket darabolnak szét és hordják be fészkükbe az ivadékuk számára.
A lódarázs a levegőben ragadja meg a méhet. Testét feldarabolja, mézhólyagjában lévő mézet kiszívja, áldozata torát fészkébe viszi.
A darazsakkal könnyen összetéveszthető méhfarkas is élő méhekre vadászik. Megbénított áldozatának nektárját elfogyasztja, testét álcái számára fészkébe viszi.

Méhünknek a pókok között is akadnak ellenségei, ilyen a fehér karolópók. A hangyák a méhek nyugalmát zavarják, mézüket dézsmálják. A halálfejes lepke szintén a mézért látogatja a méhek otthonát. A halálfejes lepke kávéskanálnyi mézet képes egyszerre felszívni.
Az apróbb háziállatok legtöbbje nem bántja a méheket, kivétel a kacsa és a liba. A szúrás különösen a kis állatokra veszélyes. A tyúkok hamarosan megtanulják, hogy a méhekhez nem nyúlnak. A méh csak kivételesen támad baromfira.

A kutyák igyekeznek a közelükbe kerülő méhet elkapni, de ha szúrást kapnak, menekülnek. Többszöri szúrás kétféle következményekkel járhat. Az állat következőkben vagy távolról elkerüli a méheket, vagy megtanulja, hogy lehet a méhet úgy elkapni, hogy ne szúrhasson. A méhet csemegeként fogyasztja.

Háziállataink közül a legellenszenvesebbek a méhek számára a lovak. Ezt valószínűleg az erős, jellegzetes istállószaguk okozza. A veszélyt a ló nyugtalansága is növeli. A ló már egy erős szúrás hatására is felizgul, farkával csapdos, ugrál, és ha teheti, elszalad. Ha a méhes közelében esetleg a levegőben kóválygó raj tömeges repülésének útjában történik, akkor a ló olyan sok szúrást kaphat, hogy elpusztul. A szúrástól megvadult ló balesetet is okozhat, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy a ló és méh egymás közelébe ne kerüljön.

Kapcsolódó cikk:

Így élhetünk békében a méhekkel!
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia