szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A méhanya télen

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 15.


Méhészkedés 12 hónapja január  2. rész


Ellenőrzési munkák

Legalább hetente egyszer járjuk végig a kaptársort, keressük a rendellenességet. Leggyakrabban a kijárók körül adódik a baj, alaposan nézzünk meg mindent.

A méhanya télen

Az alsó kijárónál az időközben elhullott méhek, amiket a dolgozók a rácsig kihordanak, könnyen elzárják a rést. Ezeket takarítsuk el, nehogy a madarak ezekre vadászva megzavarják a nyugalmat. Hallgassuk meg a családok életzaját. A hangosan síró, zúgó család anyátlanságra gyanús. Bár a nyugvó családokat nem szabad koppintgatással zavarni, most mégis kopogtassunk be a gyanús egységhez. A zajra a zúgás hangja emelkedik, ereje is nő és hosszan, percekig tart. Az ilyen családot gyakrabban ellenőrizzük. Ha a tünetek azonosak, az anyátlanság nagyon valószínű. Várjuk meg az enyhébb napot, amikor van némi röpködés, akkor bontsuk meg az árvát és anyásíthatunk egyesítéssel, tartalék család behelyezésével.

 

A méhanya télen


Sok méhésztől hallhatjuk, hogy bármilyen gondosan telelte be családjait, őrködött nyugalmuk fölött a hideg hónapokban, a tél folyamán mégis elpusztult, selejtessé vált néhány anya méhesében. A legtöbbször kiderült, hogy beteleléskor figyelmük csak a kellő népességre, a jó lépre, elegendő élelemre, esetleg fészekrendre terjedt ki. Azzal már mit sem törődtek, vajon az anya megfelelő, egészséges, fiatal-e. Sokan még a méhtetűt sem távolították el róluk. A méhanyákról többek között tudnunk kell, hogy október végére általában befejezik a petézésüket. Az utolsó fias lépen pihengetnek.


Az anyák téli pusztulásának gyakori oka a gyomorvész. Valószínű, hogy a fiatal anya szervezete jóval ellenállóbb a nyugodtan telelő családban. A fertőzött anya petézésén, külsején, viselkedésén már nyár végén meglátszik a kór hatása. A tél folyamán legyengül, mert emésztő bélszakasza egyre kevesebb táplálékot képes felszívni. Ha át is vészeli a telet a beteg jószág, tavasszal gyengén petézik, népe gyakorta leváltja.


Az is biztos, hogy a méhtetvek zavarják az anyát a téli táplálkozásban is. Amikor a méhek etetgetik az anyjukat, az élősködők odatolakodnak és ők veszik át a felkínált táplálékot. Nemcsak az anya tetvesedik el, hanem a többi méh is. Ősszel az élősködők igyekeznek az anyára húzódni. Az anya szervezete lassan leépül, majd elhal éhen. Ősszel fontos a méhtetű elleni védekezés cigarettafüsttel, a család esetleges naftalinos gyógykezelése.


A szűkebb élelemkészlettel betelelt méhcsaládnál előfordul, hogy léputcát kell váltani. Szigorú teleken nincs léputca-váltás, nem bomlik fel a fészek gömbje. Az élelem fogytával fokozatosan csökken a hőtermelés. A fészekszigetelő méh-héjai egymás után ledermednek, lehullanak. Az utolsó maréknyi méh, ami még él, szoros csomóba fogja az anyját. Amelyik dolgozónak még van valamicske méze a mézhólyagjában, odanyújtja anyjának. Mindez már mit sem segít, hiszen éhen nem termelnek hőt, ledermedve halnak meg anyjukkal együtt.

 

A méhcsaládok téli pusztulása


Az éhezésen túl a család a leggyakrabban elpusztul, ha anyját elveszíti, ritkán éri meg a tavaszt. Előfordul, hogy a fekvőkaptárakban a teleléskor bennhagyjuk a kisméretű lépeket a fészek mellett, de nem választottuk le pontosan. Olykor az anya, ha enyhül az idő, elhagyja a fészkét népe zömével, és az oldaltakarón túlra, a kisméretű részbe húzódik. Itt nem tud a család áttelelni, visszahúzódás pedig nincs.


Ugyanakkor a családok pusztulását okozza, ha már ősszel elanyátlanodott, sőt, álanyássá vált az egység. Ezek rosszul, nyugtalanul telelnek, rengeteget fogyasztanak, olykor felélik az egész mézkészletet. Sok dolgozó ki is röpül és elvész. Ugyancsak a kijárón erős ürítkezési nyomokat láthatunk. Az ilyen család a fertőzés forrása lesz mind lépjeivel, mint pedig elkalandozó dolgozóival, s enyhe idő beálltával szokásos rablásokkal. A hasmenéses családot nem érdemes télen már egyesíteni, kezelni sem. A gyógy-lepény már semmit sem javít a helyzetükön, zárjuk le a kijárójukat, számoljuk fel az egységet.


Mindezeken túl a legtöbb család az atkabántalom miatt hull el télen. Ha nem jól végeztük a gyógy-füstölést, a védekezést, az atkaszívott egyedek száma nagy lesz. Ezek a rokkant méhek csak hetekig élnek, még akkor is, ha október végén szinte minden atkát kiirtottunk.


Ritka, de mégis előforduló eset, ha éhező családot fedezünk fel ellenőrzésünk során. Készítsünk cukorlepényt és gyors, de óvatos mozdulatokkal bontsuk ki a takarót, borítsuk közvetlenül a keretekre a mentő élelmet, majd takarjuk melegen zártan.


Ellenőrzésünk során sem a kaptárak előtt, sem mögötte ne söpörjük el a havat, falevelet az első kiröpülésig, de a kaptár tetejéről sem. A söprés zajára ingerültek lesznek a méhek, s a fészek könnyen megbomlik, a harcosok a kijáróhoz tódulnak. A bennmaradók szétterülnek a hideg kaptárban. Megszívják magukat a hideg mézből, ami ürítkezésre készteti őket. Gyakori a ledermedés miatti pusztulás is.

 

Téli kiröpülés


Gyakori, hogy december végén, január elején átmenetileg enyhül az idő, és a méhek megmozdulnak, kiröpülnek. Ilyenkor ajánlatos a méhesben tartózkodni, vizsgálódni. Előzetesen a szellőzni, száradni kirakott ruhaneműt vigyük fedél alá, hűvösre, nehogy a méhek elkenjék. Különösen a fehér színű ruhákra telepednek szívesen. Általában napsütötte részeken köröznek, tájolgatnak méheink. Ha a földet hó lepné, szórjuk meg a kaptárak elejét szalmával, szénával vagy kukoricaszárral, nehogy a megfáradt és lehűlt szervezetű méhek a hóra szálljanak, ledermedjenek. Van, aki pernyét, homokot szór szét jobb híján. Különösen veszélyes az árnyékolt kaptárak alja, ahová a nap melege nem jut el.


A röpülések befejezésével ismét ellenőrizzük a kijárókat. Távolítsuk el a fennakadt hullákat. Ahol nyugtalanul szaladgálnak a méhek, ott valószínű, hogy az anyával van a baj, árva a család.

 

A gyógy-lepény készítése, beszerzése


Januárban kerül sor a ma már mindenütt sikerrel alkalmazott és szinte nélkülözhetetlen gyógy-lepénygyúrására, beszerzésére. Az elhasznált szervezetű, fiasítást gondozó méhet, az idősebb egyedekből, zömével atkaszívott jószágból álló családot már a télen alattomos betegség, a noszéma szokta megtámadni. A gyomorvész lappangva terjed sejtről sejtre, idősebb méhről a fiatalabbra. A gyomorvészt idejében kell megelőznünk. A legeredményesebb védekezés a tiszta, fiatal építmény és az őszi, nyárvégi gyógyszeres etetés. A tél végi lepényetetés még segít, ha az ősszel nem volt gondunk rá. Ha magunk készítjük el a korai élelmet, ne késlekedjünk, mert a lepénynek össze kell érni a beadásig. A házilag készített lepény azért is jó, mert a méhész annyi gyógyszert adagol bele, amennyit jónak lát és a kívánt hatékonyságúra gyúrhatja.


Tíz családot alapul véve a következőképpen járjunk el: 10 kg porcukrot szétterítünk a konyhaasztalon. Ezután 3-3,5 kg langyos mézet csurgatunk szét a porra, majd alaposan összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjon benn cukorcsomó. Addig kell gyúrnunk, míg olyan nem lesz, mint a pogácsa tésztája: összeálló, nem lágy, nem ragadós. Ezután tegyük nejlonzacskókba, amikből az esetleges nedvek sem szivárognak ki. A drága eleséget helyezzük el a konyha sarkában, helyezzünk rá nehezéket. A beadás idejéig összeérik.


Más, javított gyógy-lepényt is készíthetünk január végén. Ilyen a tejporos készítmény.
Összetétel: 10 kg porcukor, hozzá 1 kg tejpor és 3-3,5 kg méz. Keményen döngöljük, hogy összeérjen. 8-10 %-kal hatékonyabb, mint az előző, sima gyógy-lepény.

 

Virágporos lepényt is adagolhatunk, amit a méhek szívesebben elhordanak, mint a tejporost. Egészséges családokkal gyűjtessünk nyáron virágport. Nyersen nyomkodjuk edénybe, levegő nélkül, majd öntsük le folyékony mézzel 3 ujjnyi vastagon. A virágpor tejsavas erjedésbe kezd, tehát olyanná válik, mint a méh által raktározott. Január végén 10 kg porcukorhoz 1 kg virágport és kb. 1,5 kg mézet keverünk. A többihez hasonlóan tároljuk.
 

Kapcsolódó cikk:

A méhek téli ellenségei

Méhészkedés 12 hónapja 14. rész
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia