szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A méhek a vizet is gyűjtik

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 05.


A víz, egyéb élőlényekhez hasonlóan, a méhek számára is nélkülözhetetlen. 

A méhek a vizet is gyűjtik

Nem csupán szomjuk oltására, hanem a méz hígítására és az álcák táplálékának előkészítéséhez is szükséges. Ugyan csak fontos a lakás hűtésében és páratartalmának szabályozásában.

A méhek nem ragaszkodnak az emberi szempontból tisztának tekintett vízhez. Előnybe részesítik a nagyobb ásványianyag-tartalmú és meleg vizet. Legszívesebben a 25-35 fok körüli hőmérsékletű vizet gyűjtik. A 45 fok felettit túl melegnek, a 10 fok alattit túl hidegnek tekintik.

Egy család évi vízszükséglete 20-50 liter között váltakozik. A naponként begyűjtött mennyiség hordás nélküli időszakban kb. 50 gramm. A nagy melegbe azonban családonként 200 grammot is elérheti. Legtöbb vízre tavasszal és a nyári hónapokban szükség, amikor sok álcát kell híg élelemmel ellátni. A nyári nagy melegben a méheknek lakásuk hűtéséről is gondoskodni kell. Ezért a vízszükséglet növekszik. Télen csekély a vízszükséglet. Bőséges nektárgyűjtés esetén külön vizet a méhek nem gyűjtenek.

A vízellátásban jelentkező zavarok hatására az anya kevesebbet petézik. Hosszabb vízhiány a családot kannibalizmusra készteti. A méhek a közösség megmentése céljából az álcák kisebb-nagyobb hányadát feláldozza, testnedveit kiszívják.

Különösen szembetűnő a méhek vízigénye hosszabb fogság utáni első kirepülésük alkalmával. Ilyenkor sok olyan méh is vizet gyűjt, amelyeknek rendezett viszonyok között nem ez a faladata. Nemcsak a megszokott vízgyűjtőhelyeket látogatják tömegesen, hanem mindent ellepnek, ahol egy kevéske vizet is találnak. Ez a fokozott vízigény nagyon rövid ideig tart, a vízellátás rendjének helyreállta után megszűnik. Ettől kezdve a méhek ismét csak a megszokott helyen keresik a vizet.

A vizet a vadon élő méhek pocsolyákban, tócsákban, folyóvizek, tavak szegélyén, a növények levelein és mindenhol gyűjtik, ahol éppen hozzájutnak.

A méhészek méheiket a kaptárak közelében felállított itatókra szoktatják. Ha ott rendszeresen találnak vizet, akkor nem járnak máshová.

A méhek a vízszükségletük egy részét lakásukban szerzik be. Erre különösen télen és kora tavasszal van módjuk, amikor a külső és a belső hőmérséklet nagy eltérése és gyakori ingadozása a kaptárban lecsapódást okoz.

A vizet a középkorú és az idősebb méhek gyűjtik. A nektárhoz hasonlóan mézhólyagokban szállítják haza. Az itatón megfigyelt méhek mézhólyagjukat átlagosan 55 másodperc alatt töltik meg. A vizet azonban nem szívták folyamatosan.

Sokáig úgy hitték, hogy a méhek egyáltalán nem tartalékolnak lakásukban vizet. Ma már több megfigyelés igazolja, hogy kivételesen, rövid ideig ezt is megteszik. A vízgyűjtő méhek ilyenkor terhűket nyitott fiasításos sejtek belső falára, a kereteken, esetleg fiasításhoz közeli sejtekben helyezik el, esetenként valamelyik házi munkát végző társuknak adják át. Ezek a „tartályméhek” a felhasználás helyének közelében maradnak. Vízkészletüket szükség szerint használják fel, illetve adják át fiasítást tápláló társaiknak. 

Kapcsoló cikk: Így gondozd: őszi kőtörőfű
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!