szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A méhészeti műhelymunkák titka

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 05.


avagy a Méhészkedés 12 hónapja - Február

A munkánkhoz sok anyag és eszköz szükséges, hogy a méhek tavaszi fejlődéséhez, főhordásra való felkészítéséhez minden feltétel adott legyen. Szerezzük be a deszkát, lécet, a keretnek valót, keretdrótot, szegeket. Rendeljük meg a kora tavaszi atkafüstöléshez a csíkokat. Vásároljuk meg a kátránypapírt, fedelezőket, kaptárvasat, füstölőt, ha nincs elegendő. Ne feledkezzünk meg a jó, biztonságos sisakról sem.

 

A méhészeti műhelymunkák titka

További elfoglaltságunk a műhelyben lesz. A munkálatokat kezdjük a méhészeti eszközök felülvizsgálatával. A kopott kaptárvasat élezzük meg, a mindig szurkos füstölőket bőrözzük át. Vizsgáljuk át a viaszolvasztót, hol kell esetleg hegeszteni, alkatrészt cserélni benne. A pergetőt fessük át kívülről. Meghajtó-szerkezetét szedjük szét, mossuk át petróleummal, rakjuk be kenőzsírba. A kaptármérleg rovátkázott mérlegkarja a rozsdára különösen érzékeny. Az éles forgótengelyeket zsírozzuk át.


Ha magunk nem tudnánk keretet szabni, ha anyagunk nincs hozzá, vásároljunk megbízható asztalostól. Egy jól bevált szegező-rámával 2-3 délután össze tudjuk szegezni az egész éves keretszükségletet. Kezdjük meg a lyukasztást és a drótozást is, tavaszra így csak a műlépezés munkája marad.


A léptől megfosztott keretet ne tároljuk a szabadban, eresz alatt, nyitott padlásokon, mert enyhébb napokon a méhek megtalálják, a betegséget is terjeszthetik vele. Kaparjuk le róluk a viaszmaradványt, távolítsuk el a drótszálakat, szegeket. Egy hordóban meleg vízzel keverjünk trisós oldatot. A kereteket vastag drótból hajlított kampóra fűzzük ötösével, mártsuk meg az oldatban, majd tiszta vízzel öblítsük le. Az így fertőtlenített, megtisztított kereteket keresztbe rakva, szabadon tároljuk napokig, hogy megszáradjanak.


Az etetők karbantartását hasonlóan végezzük. Minden etetőt előbb vízben áztassunk meg, hogy a rászáradt cukrot leoldjuk. Amelyik etető elbírja a meleget, lánggal csapassuk meg, fertőtlenítsük. Az alumíniumból készült edényeket lúgos oldattal nem szabad kezelni. A fából készült etetőket szigetelnünk kell a tisztogatás után, de a szokásos paraffinozást halasszuk tavaszra, mert a téli öntet megrepedezik.


Az üresen maradt kaptárokat tisztogassuk ki. Ha propoliszt találunk bennük, gyűjtsük külön a többitől. Kellő szegelések, pótlások után égessük ki benzinlámpával, fessük át vízálló festékkel. A rostakeretet drótkefével tisztogassuk meg a viasztól, propolisztól. Szegeljük meg a meglazult részeket, feszítsük ki új szegekkel a rostát.


A téli hónapokban kereteink méretére fedelező-állványt és tálcát készítsünk. Nélkülözhetetlen eszköz a kezelőláda. Könnyű lécvázra farostlemezből összeállítható, fedele zárjon, nyele legyen jó erős és merev. A virágporgyűjtőket is magunk elkészíthetjük.
Kaptárépítés már nagyobb gond, mivel csillagászati összeget tesznek ki, érdemes tehát barkácsolni.

 

Füstölőanyagaink


A februári fagyok, a havak hátán begyűjthetjük az egész évi füstölőanyagainkat is. Nem elegendő, hogy jó füstölőnk van, abba olyan égnivaló is szükséges, ami hosszan, egyenletesen izzik, elegendő füstöt ad, nem bűzös, fujtatáskor nem szórja a szikrát, nem lobban el percek alatt, könnyen begyújtható, beszerezhető és tárolható. A zökkenőmentes munkához elengedhetetlen a megbízható füstölőanyag.


Az öreg méhészek még manapság is gyűjtögetik a vízi-buzogányt és úgy tárolják egész évben, hogy nem bomlik meg a pihés, tömör maghalmaz. Ugyancsak az erdőt, mezőt járó méhészek raknak öreg fazekak, kezdetleges füstölők tüzére pöfeteggombát. Füstjétől a méh kissé kába lesz, megnyugszik, zavartalanul lehet kezelni. A tapasztalt öregek azt mondják, a rablás is ritkább, ha a mindenkori füstölő parazsára egy kis pöfeteg kerül.


Szintén ősi füstölőanyag a tapló. Kifőzik, megszárítják, kemény doronggal tömörítik. Olyan anyag válik
belőle, amit egy szál gyufával is meg lehet gyújtani. Parazsát pedig úgy tartja, mint semmi más. A méhész ráfúj, ha nincs füstölőjének fújtatója, s a parázs felizzik, akkor rádob egy marék szénát, vagy más égnivalót, ha tömör füstöt akar, mert a tapló kevés füstöt ad.


Minden feltételnek megfelel a korhadt, pudvás fa. Árterületen, folyók menti füvesekben, nyárfásokban az élelmes méhész könnyen talál pusztulásnak indult fát, aminek a belseje már sárgásbarna, pudvásodó. Hántsuk le a meglévő kérget. Alatta 1-2 centis, szilárd, szinte csontkeménységű faköpeny található. Ezt áttörjük, lefejtjük fejszével és ékkel, s elértük a pudvát. Az előzetesen lehántott kérget is hasznosíthatjuk, ugyanúgy, mint a faburkot, csak válogassuk külön. A készülékben másképp ég a kéreg, mint a lazább szerkezetű, de jól parázsló pudva. Még együttesen sem érdemes égetni, mert kezelés közben vagy hirtelen ellobban az egész anyag vagy elszunnyad a parázs.


A kitermelt pudvát levegős helyen teregessük szét. Nem ajánlatos tűző napra tenni, mert a nedves anyag felszíne repedezik, sok pora lesz, ami füstöléskor szennyezné a lépeket. A darabok belseje pedig annyira megkeményedik, mint a kő. A lassú, egyenletes szárítás a legmegfelelőbb, mert így olyan füstölőanyaghoz jutunk, amit kézzel is kívánt nagyságúra tudunk tördelni, akár kezelés alatt is.


Akármilyen füstölőt alkalmazunk, a pudva alá tenyérnyi papírral gyújtsunk be, aminek a füstje még a szítás alatt elillan. Amikor megjelenik a kékes füst, azt jelenti, hogy a pudva tüzet fogott, mehetünk kezelni. Alkalmilag jó füstöt ad a szárított háncs, fatörmelék, vastagabb forgács, csak sose égessük lánggal.


Erdők, hegyes vidékek füstölőanyaga a kesernyés illatú, szárított moha. A füstölőben kissé tömöríteni kell, hogy parazsat tartson. Nagyobb huzattal jól füstöl. A motoros füstölőkben kiválóan alkalmazható. A száraz falevél is hatékony füstöt ad, ha jó parázs van alatta. Diófa levél például kellemes, tartós, illatos termék, de csak szárazon. A fenyőtoboz is hálás tüzelő, ha ébren tartjuk könnyen hamvadó parazsát. Mindezeknek közös hátránya viszont, hogy sok a pernyéjük, gyakran kell füstölőt üríteni.


A kukoricacsutka már biztosabb, komolyabb füstforrás. Elvagdalva, összezúzva, gyorsan szárad. Könnyen beszerezhető, tárolható, csak kukoricaszemek ne maradjanak rajta, mert akkor az egerek fészke lehet. Jó parazsú, édeskés füstű tüzelő. Hasonlóan jó használatot tesz a napraforgó feje, szára is. Lassabban szárad, levegőigényes, mert könnyen rothad. Gyakran kell forgatni, mert csak akkor száraz igazán, ha az ujjunk között könnyen szétroppan.


A termesztett dohány szára, sarjú levele, virágzata – kellően szárítva, darabolva – kitűnő anyag füstölőnkben. Kezelése, szárítása azonos a napraforgóéval.
Tekercsbe gyúrt, kötözött rongyot is alkalmazzák, de kellemetlen szaga nyomot hagy a mézben, bűze pedig napokig a méhészen is, még alapos tisztálkodás után is.
Füstölőkockát is alkalmazhatunk, ha hozzájutunk. Ennek alapanyaga a leforrázott, préselt, gyúlékony anyaggal átitatott fűrészpor vagy fahulladék.

 

Általános elvként tartsuk szem előtt, hogy csak olyan anyagot égessünk füstölőinkben, ami nem tűzveszélyes, aminek nincs kellemetlen utóhatása, ami nem szennyez, nem árt sem nekünk, sem a méznek, sem a méheknek.

 

Kapcsolódó cikk:

A méhek téli ellenségei

A méhanya télen

 
Hozzászólások (1)

Félix Ágnes
2016. jan. 20. (2 403 napja)
Érdeklődni szeretnék, hogy a keretek fertőtlenítéséhez milyen töménységű trisós oldatot használ.Köszönettel: F.Ági


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia