szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A méhméreg, mint gyógyszer?

Sulyok József, 2008. márc. 24.


Ennek a kicsi, csoda élőlénynek méregmirigyekben termelt, és méreghólyagban tárolt savas kémhatású méhmérge is kiváló gyógyszer lehet.

A mérget a közhiedelemmel ellentétben nem harapással, csípéssel juttatja áldozatába, ellenségébe, hanem szúrással. A méreg összetétele hasonló egyes kígyófajok mérgéhez, mennyisége egy kifejlett 2-3 hetes méhben 0,3 mg. Furcsa, de igaz hogy az anyaméheknek és heréknek nincs mérge, csak a dolgozóknak. A méhszúrásra a megtámadott élőlények más – másképpen reagálnak. Közismert, hogy a ló pár száz méhszúrástól is elpusztul, de vadakat, madarakat is képes leölni. Az ember szervezete viszonylag sok szúrást elvisel. Téves az- az állítás, hogyha a méhszúrástól a kéz, arc, stb. feldagad, akkor allergiásak vagyunk. Ez nem igaz csak szervezetünk nem szokott hozzá a méreghez. Ez bizonyítandó, hogy a méhészek sokszor minden védő felszerelés nélkül dolgoznak és több tucat szúrást kapnak és mégsem vagy alig dagadnak fel, de itt is inkább a tavaszi méhészkedés kezdetén.

 

Csak az allergiás a méhszúrás által bevitt méregre, - akár a talpába szúrva is, - nehézlégzést, hányást, hideglelést, lázat, hasmenést okoz. Ilyenkor a sérültet orvoshoz kell vinni. Az orvostudomány - habár még a méreg teljes összetételét nem ismeri - tudja, hogy reumás, ízületi és idegfájdalmak gyógyítására kiválóan alkalmas. Közismert, hogy idős, szúrást rendszeresen, nagy dózisban kapó, méhészek, nem ismerik ezeket a betegségeket. A 83 éves atyai jó barátom, Papp Lajos Tiszavasvári méhész több mint 60 éve méhészkedik és azt szokta mondani: - Tudjátok, sokan méhészkednének, ha nem szúrnának a méhek! – és ilyenkor elindul, ki tudja hány ezredszer, rövid ujjú ingben, védősapka, kesztyű nélkül a kaptárakhoz. Egy-egy alkalomkor, 10-20 szúrás meg sem kottyan neki és időskora ellenére is, csak mások elbeszéléséből tudja, mi az a reuma.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia