szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A meleg szobáért rajongó virágok

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 10.


Ha tágas, napos, egyenletesen meleg szobánk van, akkor ezeket a növényeket ajánljuk.

A meleg szobáért rajongó virágok

Rákvirág

Hazája Délkelet-Ázsia, közepes víz és fényigényű, a kontyvirágfélék családjába tartozó növény. Aki igénytelen, szép levéldísznövényt szeretnie, ilyet vásároljon. Levele bőrszerűm hosszúkás tojásdad, egyes fajtáknál egyszerű sötétzöld, másoknál ezüstszürke pöttyökkel vagy csíkokkal díszítve. Torzsavirágzatú, amelyen alul a termős, felül a porzós virágok helyezkednek el. Termése élénkpiros bogyó.

A termésben lévő magvak csíraképesek, a magoncokból formás növények fejlődnek. A legtöbb jól szaporítható tőosztással is, levágott hajtása pedig 5-6 hét alatt mind földben, mind vízben meggyökeresedik.

Klívia

Az amarilliszfélék családjába tarozik, Dél-Afrika az őshazája, fényigényes és változó vízigényű növény.

Nagyanyáink idejében népszerű szobanövény volt. Manapság ritkábban találkozunk vele, mivel évről évre újabb virágzó növények jelennek meg. Mivel fényigényes növény és ha nem biztosítjuk ezt a számára nem fog virágot hozni, emellett rendszere tápoldatozást igényel. Augusztustól 8-9 héten át pihenőidőszakra van szüksége. Továbbra is tartsuk a napon, de az öntözést mérsékeljük, tápoldatozni nem ebben az időszakban nem kell. Levelei azonban ne száradjanak el, ha ezt a pihenési időt nem kapja meg a növény, a virágzása legtöbbször elmarad.

A tavasszal nyíló virága narancsvörös színű. A virágokból piros bogyótermések fejlődnek, melyeket csak akkor hagyjuk meg, ha a magvakat el akarjuk vetni. Különben elvirágzás után a virágfejet távolítsuk el.

Az átültetést elvirágzás után végezzük, az idősebb növényeknél ezt a műveletet 2-3 évente ismételjük meg. Gyökerei könnyen törnek, ezért bánjunk vele óvatosan. Átültetéskor tőosztással lehet szaporítani is. A magoncok nevelése azonos az idős növényekkel, az első 1-2 évben azonban nem kell pihentetni a töveket. Ültetés után a harmadik évben várható a virágzás, ekkor már szükség van a pihentetésre.

Kroton

Fényigényes közepes vízigényű, kutyatejfélék családjába tartozik, hazája pedig Kelet-India, Szunda-szigetek. Napfényben gazdag, egyenletesen meleg lakások növénye. A letört hajtásából, leveléből tejnedv folyik, amely az érzékeny bőrűeknél kiütést okozhat.

A levelek színe és alakja fajtától függően változó. Ügyeljünk arra, hogy a téli szellőztetéskor ne érje közvetlenül a hideg levegő. Hideg vízzel nem szabad öntözni, mert a levelei lehullanak. Sok fényre azért van szüksége, mert a levelek élénk, jellegzetes színe csak erős fény hatására alakul ki. Ellenkező esetben a levelek fakók vagy teljesen zöldek maradnak. Havonta egyszer tápoldatozzuk, mivel enyhén savanyú talajt kedveli, a földjébe keverjünk hansági tőzeget. Ilyen gondozás mellett akár 1,5 méter magas fa vagy elágazó bokor nevelhető belőle. Ha a 30-40 cm-es növényt felére visszavágjuk, bokrosan elágazik. A levágott rész dugványozásra alkalmas, mely egyenletes melegben, egy bögre vízben begyökeresedik.

Az idősebb növények virágzani is szoktak. Egylaki növény, vagyis a hím és a nővirágok egy növényen, de külön virágban vannak. A virágok a levelekhez mérten jelentéktelenek, kicsik, fehér színűek, a hajtások végén fürtökben nyílnak, jellegzetes illatuk van.

Kínai legyezőpálma

Hazája Dél-Kína, közepes fény és vízigényű növény. Vaskosabb törzsével és terebélyes levelével helyigényes pálma. Ha kevés fényt kap megnyúlik, elveszti szép formáját. A nagy levelek sok vizet párologtatnak, ügyeljünk a rendszeres öntözésre. A földlabda egyszeri kiszáradásával a növény elpusztulhat.

A fiatal növényeket évente ültessük át, az idősebbeket rendszeresen tápoldatozzuk.

Május közepétől szeptember elejéig nevelhetjük félárnyékos helyen a szabadban. Erkélyre csak akkor tegyük ki, ha az erős naptól védeni tudjuk valamilyen árnyékolóval. Magvetéssel szaporítható.

Fikusz

Közepes fény és vízigényű, eperfafélék családjában tartozó, Kelet-Indiából származó növény.

A legismertebb szobanövények egyike. Helyigénye olyan nagy, hogy tartása csak a tágas, magas lakásokban alkalmas. Ilyen körülmények között mutatós, szép példányokat lehet nevelni.

A fikusz hazájában terebélyes koronájú fa. Ha a hajtását visszavágjuk, elágazik és a szobában is többágas fává nevelhető. Ha a mennyezetet eléri, mindenképpen vissza kell vágni. Éles késsel, ollóval vágjuk vissza, a kívánt magasságig. A levágott részt megpróbálhatjuk vízben gyökereztetni. Az edényét világos helyre állítsuk, mert ha nem kap elég fényt, a levelek mind a világosság felé irányulnak.

A téli fényszegény hónapokban általában kisebb leveleket hajt. Jobb, ha ilyenkor mérsékeljük az öntözést és nem tápoldatozzuk. Ezzel leállítjuk a növekedést. A téli pihenő után újra erőteljesen fejlődni kezd. A téli szellőztetéskor kerüljük a közvetlen lehűlést és a huzatot, melyek levélhulláshoz vezethetnek.

Átültetését tavasszal és kora nyáron végezzük el. Az idősebb növényeket nem kell minden évben átültetni, ezeknél tápoldattal pótoljuk a felhasznált tápanyagot. A fikuszt tavasztól őszig kitehetjük az erkélyre vagy a kertbe. Az erős napfényhez fokozatosan szoktassuk hozzá.

Dieffenbachia – buzogányvirág

Vízigényes, közepes fényigényű, kontyvirágfélék családjába tartozó növény. Népszerű szobanövény, közvetlen tűző naptól védett, de világos, egyenletesen meleg lakást igényel. Bár a párás trópusi erdők lakója, jól alkalmazkodik a szobai körülményekhez, a központi fűtéses lakás száraz levegőjét is elviseli.

Nagy levelei sok vizet párologtatnak, ezért az átlagosnál gyakrabban kell öntözni, rendszeres tápoldatozást is igényli. Még az üvegházban nevelt példányok is elveszítik az alsó leveleiket. A tőből hozott új sarjak ezt a szépséghibát rendszerint eltakarják. A felkopaszodott, megnyúlt példányok tetejét vágjuk le, a dugványt ültessük be hansági tőzeg és folyami homok egyenlő arányú keverékébe. A talajt tartsuk nedvesen, a növényt borítsuk be fóliával, 4-5 hét alatt begyökeresedik.

Ha a dugvány alsó levelei megsárgulnak nem kell megijedni, a dugvány nem fog elpusztulni. A kisebb dugványok vízben is begyökeresednek. 

Kapcsolódó cikk: Így készíts multivitamint ligetszépéből!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia