szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mérges indián maszlag

Sulyok Józsefné, 2013. dec. 10.


Melegégövi növény, hazánkban azonban nem honos. Egyéves növényként termesztik, hazájában kis fává is megnő. A szelíd külső azonban komoly veszélyt rejt!

A mérges indián maszlag

A hosszú ideig Datura metel néven termesztett maszlagról a közelmúltban állapították meg a botanikusok, hogy nem azonos a Datura metellel, hanem ez az ún. indián maszlag.

Gyökere 15-20 cm hosszú, belül szürkésfehér, kívül sárgásfehér színű. Szára 1-1,5 m magas, molyhos, elágazó. Levelei szórt állásúak, nyelesek, lemezük hosszas, tojásdad alakú, virágai fehér tölcsérszerűek. Toktermése tüskés, húsos, lecsüngő, gombaszerű nagy gallér levéllel, magja barna. Júliustól októberig virágzik.

A leveleit augusztus végén szedik, melyeket legjobb késsel vágni vagy lecsípni a növényről. A levélszedés addig ismételhető, míg a száraz, napos, meleg idő tart. Október első felében az összes levelet le lehet szedni és a hajtásvégeket lecsípni. A szedés kosarakban történik, mert a zsákban a levelek összetömörödnek és befüllednek. A leszedett növényt szellős helyiségben, vékony rétegben kiterítve vagy műszárítóban szárítják.

Az indián maszlag folyamatosan virágzik és a magja is folyamatosan érik. A magszedés akkor történik, amikor a tokok barnulni kezdenek. Mivel a tokok nedvességtartalma nagy, ezért ajánlatos azokat fűthető helyiségben szárítani. Ha teljesen kiszáradtak, kukoricamorzsolón átdarálva csépelik, majd rostálják.

Levele szürkés középzöld színű, illata keserű. A levélben és a magban alkaloid, elsősorban szkopolamin van.

Fontos gyógyszeripari alapanyag. A belőle készült gyógyszereket főleg az ideg- és elmegyógyászatban használják. Emellett egyensúlyproblémák, tenger és légi betegségeknél is jól használható a belőle készült gyógyszer.

Nagyon mérgező hatású növény, ezért érintése után alaposan kezet kell mosni. Munka közben, szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz nem szabad nyúlni. Magtisztításkor pedig védőálarc használata javasolt.

Kapcsolódó cikk:

Nigella - A tündéri katicavirág
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!