szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mesés pünkösdi rózsa

Sulyok Józsefné, 2012. máj. 29.


Ha ügyesen válogatjuk össze a pünkösdi vagy bazsarózsák fajtáit, hosszú ideig élvezhetjük fűszeres illatukat és gyönyörködhetünk látványukban.

Mi a titka annak, hogy folyton virágot hozzon, ne csak leveleket?

 

A mesés pünkösdi rózsa

Fás pünkösdi rózsa

 

Ez a pünkösdirózsa-faj tizenöt-harminc centiméter átmérőjű, tányér alakú virágai a fehértől a pirosig terjedő árnyalatokban nyílnak pünkösd táján. Lassan növekedik, átlagos magassága egy-két méter. Rengeteg nemesítését kínálják.

 

Kerti pünkösdi rózsa

 

Korán virágzik, az évelő kerti vagy piros pünkösdi rózsa, sokszor már május elején kinyílnak a súlyos virágfejek. A ’Rubra plena’ égővörös színű, telt virágú fajta, míg a ’China rose’ csésze alakú, hatalmas virágokat hoz. Legkorábban már áprilisban virágzik a sziklakertbe való keleti babarózsa.

 

Illatos bazsarózsa

 

Június első felében virágzik. Nemesített fajtái a hófehértől a sötétvörösig terjedő színskálában nyílnak, és vannak köztük egyszerű, illetve telt virágú változatok. Nagyon dús virágúak, és hetven-százhúsz centiméteres magasságuk révén virágzásukkor a kert meghatározó színfoltjává válnak.

 

Hogyan gondozzuk, ápoljuk?

 

Mindegyik pünkösdi rózsa igényli a sok napsütést. Félárnyékban nem hoz virágot, csak leveleket. Ne legyünk türelmetlenek, ha az ültetés évében nem virágzik, általában csak a rákövetkező évben ajándékoz meg virágokkal. Sőt, a fás pünkösdi rózsára négy évig kell várnunk.

 

Ha tőosztással szaporítjuk, erre a kora tavasz a legalkalmasabb időpont. A cserépben vásárolt évelő vagy fás bazsarózsát nyár végén ültessük ki a kertbe, tápanyagban gazdag talajba.

 

A pünkösdi rózsák tövéhez szórjunk ősszel érett szarvasmarhatrágyát, és takarjuk be a tőrészt aprított fakéreggel. Ha ősszel elfelejtettük, akkor az öntözővízben oldjuk fel az érett trágyát és havonta egyszer-kétszer öntözzünk vele.

 

A fejlődés és a virágzás szempontjából fontos, hogy a föld mindig nedves legyen. Ugyanakkor nem kedveli a pangó vizet, ezért a túlságosan kötött, agyagos talajhoz keverjünk homokot.

A magas fajták mellé tűzzünk karót, hogy a súlyos virágfejek ki ne törjenek.
 

Kapcsolódó cikk:

Falusi udvarok virágdísze

Muskátlierdőben jártunk

Kertészkedjünk okosan!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia