szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A migrénűző őszi margitvirág - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 19.


Ez a rövid életű évelő a Kaukázus környékéről származik, de régóta elterjedt gyógy és fűszernövény Európában is. Anyafűnek is hívják, nevét annak köszönheti, hogy az elmúlt századokban a szülési fájdalmakra alkalmazták.

A migrénűző őszi margitvirág - Videóval

Egy, vagy több éves, 40-50 cm-re megnövő, fészkesekhez tartozó növény. Tojásdad, szőrös levélkéi 3-5 páros összetett leveleket alkotnak. Nyáron jelennek meg a fészekvirágzatai, amelyek sátorozó bugába rendeződnek.

 

A margitvirágnak - Tanacetum parthenium - ma már sok változata és fajtája létezik. A legkedveltebbek a telt virágú fajták.

 

A hozzá nem értők nehezen tudnak különbséget tenni az őszi margitvirág és a Boldogasszony tenyere között. Az utóbb 90-100 cm-re is megnő és fészekvirágzatában, a nyelves virágok kisebbek és sárgásfehérek. Balzsamos illata miatt igen kedvelt kerti dísznövény. Leveleit levesek ízesítésére vagy sebtisztításra használják már a 14. század óta. Sőt szárított leveleit a migrén kezelésére is alkalmazták!

 

Ha a nyelves virágok hiányoznak, hasonlít a hazánk rétjein, árokpartjain gyakori, gilisztaűző varádicsra. Félgömb alakú, aranysárga, csak csöves virágokból álló fészekvirágzatai sátorozó bogernyőbe rendeződnek. Illatanyaga miatt rovar és féregűző szerként használták. A 9. század óta használják likőrök, halételek, kolbászfélék fűszerezésére.

 

Az őszi margitvirág bármilyen talajon megél, ha az laza és nem túl nedves. Napos helyet kedveli, de félárnyékban is megél.

 

Az őszi margitvirágot és fajtáit általában magvetéssel szaporítják. Nálunk annyira igénytelen, hogy hagyjuk magot érlelni, maga gondoskodik a megújulásról. Tőosztással és dugványozással is szaporíthatjuk. Szegélyágyakon, de cserépben, balkonládában is szépen mutat.

 

Leveleit frissen vagy szárítva is használhatjuk. Az őszi margitvirág keserűanyagokat és illóolajokat is tartalmaz. A keserű teája jótékony hatással van a fejfájás és a migrénes panaszok esetén. Szárított leveleit ruhásszekrénybe téve, elűzi a molyokat. Hatóanyagainak köszönhetően hidratáló és bőrnyugtató.

 

Próbálja ki! Arctej őszi margitvirágból

 

Áztassunk be egy maréknyi őszi margitviráglevelet 3 dl tejbe, majd lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le, tegyük üvegbe. A belőle készült arctej pótolja a kiszáradt bőr nedvességtartalmát, és megakadályozza a mitesszerek kialakulását.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!