szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mocsár szépséget rejt

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 29.


Palka, füzike, varádics: bár lehetnének akár madárnevek is, mégis csodás mocsaras, vizes közeget kedvelő növényeket rejtenek.

A mocsár szépséget rejt

Gilisztaűző varádics

Fűszeres, kámforos illatú, mérgező virágát féregűző készítmények alapanyagául használták, innen ered a népi neve is. Nedves réteken, nedves gyomtársulásokban, ártereken az aranyvesszővel együtt gyakran fordul elő. Fészekvirágzatú növény, a fészek sugárvirágai azonban hiányoznak. Csöves virágokból álló, sárga, gömbszerű fészekvirágzatai mintegy 80-100 m-es magasságban dús sátorban díszlenek. A levelek kétszeresen szárnyaltak, szeldeltek. Évelő növény, a margarétákhoz hasonlóan tőosztással szaporítható. Júniustól szeptemberig elhúzódó virágzása miatt alkalmas arra, hogy nedves kertrészek évelő ágyaiba ültessük. Termetes növény, ezért a második vagy a harmadik sorba ültessük.

Csillárkamoszatok

10-100 cm magas, telepes moszatfélék. Lassú patakokban, nádasok tisztásain, árkokban, szikes, jól felmelegedő vizeinkben találhatók. Víz alatti gyepeik az iszapos vagy homokos aljzathoz fonalas, gyökérszerű képleteikkel kapaszkodnak. Örvösen elhelyezkedő, főtengelyes telepeik miatt könnyen összetéveszthetők a virágos növényekkel. Az oldaltengelyek elágazásiban helyezkednek el a sárgásvörös hím és a zöld női ivarszervek is. A hímivarszervekből lefűződő szaporítósejtek a vízben mozogva termékenyítik meg a petesejtet. A számtalan piciny, bogyószerű hímivarszerv vörösre „festi” vizeinket.

Békanyál

Elnevezése a növény élőhelyére utal, a jól felmelegedő állóvizek ugyanis a békák tanyái. A tiszapamuk elnevezés a pamut régies szóalakjából ered. Sekély vizű tavak, holtágak, öntözőcsatornák vizét ellepő algák. Sötétzöld, szürkés, érdes tapintású fonalakból álló, bokorszerű növények. Helyhez kötöttek, de leszakadó részeik tovább élhetnek, fotoszintetizálnak és növekednek. Gyorsan felmelegedő vizekben tömegesen elszaporodnak, a parti köveken, deszkákon, fatörzseken uszadékot képeznek. A víz kiszáradása után szürkészöld, pamutszerű lepedőkben maradnak a talajon. A békanyál több fajból áll. A búbos vöcsök fészkének építőanyagául használja.

Télisás

Mocsarakban, nedves lápréteken található mocsári növény. Növekedéséhez tavasszal talpvizet kíván. Virágzáskor és termésérleléskor az üde rét is megfelelő élőhely számára. Erőteljes, magas termetű, olykor csaknem embermagasságú növény. Június-júliusban virágzik. A bibeszál sárgás színű, fonalas, elvirágzáskor lehullik. A 6-8 mm-es csomókban álló füzérkék először sárgásak, később rőtbarnák. A balatoni Nagyberekben, a Kis-Balaton mocsárrétjein tömegesen látható, előfordul azonban a Kisalföldön és a Duna vidékén is.

Őszi kikerics

Üde, nedves síksági és hegyi rétjeinken egyaránt megtalálható őszi virág. Az anya, illetve a fiókhagyma gumóiról egyszerre csapatosan jelennek meg sötétlilás, halvány rózsaszín virágai. Tavasszal megjelenő, tulipánra emlékeztető, de annál valamivel keskenyebb levelei a virágzás idejére már visszahúzódik. Mérgező növény. A virágzást követő év tavaszán nyílik fel 4-5 cm-es, sok-magvú toktermése. Magja colchicint tartalmaz, ezért a gyógyszeripar, mint serkentőt alkalmazza. Hagymagumóit nedves kertészekbe telepítsük. Szépsége gyepbe ültetve érvénysül a legjobban.

Barna palka

Gyorsan felmelegedő állóvizek partján, ártereken, folyóparton, rizsföldeken, szikes pocsolyák mentén tömegesen előforduló növény. Önállóan és szittyófélékkel is iszaptársulást alkot. A növény mintegy 20-25 cm magas, jellegzetes virágfüzérkéi szálas, fényes levelei fölé nyúlnak. Három fellevéllel körülvett füzérkéi elágazók, 1-2 mm szélesek, kezdetben sárgásbarnák, később feketések. Virágait júliustól szeptemberig tömegesen hozza. Nemének másik hazai fajától, a rizslakó palkától, alacsonyabb termetével és virágzatával különbözik. Egynyári növény, medencék szélére ültethetjük.

Borzas füzike

Az Epilobium nemzetség mintegy 5-6 faja nedves réteken, mocsárréteken, patakpartokon található. Július-augusztusban nyíló lilás rózsaszínű virágaik élőhelyükön igen feltűnőek. A nyárnak ebben az időszakában a vízpartokon a füzényen kívül nincs hasonló színű virágdísze. A borzas füzike virágai 1-2 cm-esek, a szirmok sugarasan részarányosak, a porzók két sorban állnak. A növény 100-130 cm magas, csoportosan álló, levelei átellenesek. Az egész növény dúsan ágas, nagy szőröktől bozontos, népi nevét is ezért kapta. A patakpartok jellegzetes, gyakori szegélykísérő növénye, általában zsombékolva fordul elő.

Kapcsolódó cikk: Ehető virágok
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!