szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mocsárban is van szépség

Sulyok Józsefné, 2016. jan. 18.


Sok növény, mely a vizet kedveli a mocsarak élővilágát színesíti.

A mocsárban is van szépség

Mocsári páfrány

Mocsarakban, láp és ligeterdőkben hosszan kúszó, gyöktörzses páfrány. Jellegzetesen hosszú leveleinek a levélnyele rövidebb a levéllemeznél. A gyöktörzs rövid, sűrűn leveles. A mintegy 80-100 cm magas növény nedves réteken kisebb és gyepalkotó. Ligeterdőkben a változó vízmozgás hatására talajfelszín fölé került fák gyökereinek hajtásaiba kapaszkodik. Ilyenkor a fán lakó trópusi növényekhez hasonlóan a lehulló csapadékot hasznosítja. Olykor a talajszinten állományalkotó, máskor fán lakó életmódot folytat. Mint a páfrányok jó része, nedvesség és páraigényes. Árnyékkedvelő, kerti díszként is ilyen helyre ültessük. Spóravetéssel és tőosztással szaporítható. Kerti növényként nem elterjedt.

Közönséges lizinka

Gyakran előforduló évelő növény. Szára felálló, bugavirágzata sárga, toktermése öt kapoccsal felnyíló, érdekes megjelenésű. Június-augusztusban folyamatosan nyíló virágai mocsaraink, zsombékosaink, patakpartjaink, nedves rétjeink impozáns nyári dísze. Hasonló, sárga virágú növény ebben az időszakban nem látható. A nádtippannal, a náddal és a vesszős füzénnyel állományokat alkot, és tömeges együttvirágzásuk varázslatossá teszi vizeink árterét. Nyugat-Európában a kertépítők széles körben alkalmazzák nagy kiterjedésű parkokban és házi kertekben egyaránt. Csoportosan, vezérnövényként, medencék tocsogós részeire, napos helyre telepítsük.

Réti füzény

A Lythrum nemzetség mintegy fél tucat egynyári, illetve évelő faja nedves, mocsári helyeken fordul elő. Közülük talán a legszebb a kb. 1 méteres, magas-kórós társulást alkotó, olykor zsombékoló, hatalmas lila bugavirágzatú réti füzény. Levelei lándzsásak, ülők. Nyáron júniustól szeptemberig folyamatosan virágzik, vágott virágként vázában is sokáig díszít. Tömeges nyári virágzásával, egyedülálló bíborpiros virágszínével különleges dísze a kertnek. Tocsogós, nedves kertrészekbe vezérnövényként vagy medencék szélére, napos helyre ültessük. Gyógynövény, virágos szárhajtásának nagy cseranyag-tartalma miatt hasmenés elleni teák készítésre alkalmas.

Vesszős füzény

Nedves réteken, szikeseken, szikfokon, tőzeges gyomtársulásokban, a réti füzényhez hasonló élőhelyen előforduló füzényfaj. Eltér azonban a tőle alacsonyabb termetével, lazább, megnyúlt virágzatával. Levelei szálasak, nyélbe keskenyedők, s nem ülők. A réti füzénnyel gyakran alkotnak keverék-fajt. Kerti alkalmazása a réti füzényhez hasonló. Telepítésük begyűjtött példányokból lehetséges. 30-40 cm-es termete miatt csoportosan ültessük napsütötte, nedves kertrészbe vagy medence szélére. Szépsége, virágszíne és hosszan tartó virágzása kertészeti termesztésre is alkalmassá teszi.

Vidrafű

Vízben vagy lápos helyeken élő, évelő növény, szórt állású hármas levelekkel. Mindig gyorsan felmelegedő álló és gazdag tápanyag-ellátottságú vizekben találjuk. Levelei és fürtös virágai kiállnak a vízből. Pártája fehér vagy kissé rózsás, belül hosszú szakállas, a cimpák kinyílva hátrahajlók. Gyöktörzse hosszú, víz alatt kúszó. A Tiszántúlon, a Dunántúlon, és az Alföldön egyaránt előfordul, de a lecsapolások miatt állományai megritkultak. Tavaszi virágai és feltűnő levelei a mocsári kertrészek szép díszei.  Medencék napsütéses öbleibe ültessük. Külföldön régóta kerti dísznövény. Régen étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen keserű teát főztek belőle. Védett növény!

Vízi menta (balzsamka)

Évelő, tarackos tövű, illóolajat tartalmazó, illatos növények. A menták több faját illóolaj-tartalmuk miatt gyógynövényként több száz év óta termesztik. Föld feletti részeit féregűzőként és ágynemű közé rakva bolhaűzésre használták. A mocsarakban, ahol csak a virágszáruk áll ki a vízből, a nedves patakmedrekben, láperdőben, iszaptársulásokban egyaránt megtalálható. A mentafajok egymás között nagymértékben kereszteződnek, ezért meghatározásuk rendkívül nehéz. A vízi balzsamka virágzata 3 cm-es, gömb formájú fejecskéből áll. Színe ibolyás-pirosló, július-szeptemberben nyílik. Nagy virágú változatait nedves kertészetekbe dísz és gyógynövényként ültessük.

Mocsári nefelejcs

Mocsárréteken, liget és láperdőkben, vízlevezető csatornák, tőzegfejtők gyorsan melegedő vizében gyakran előforduló, terjedő tövű évelő növény. Alacsonyabb, 3 0 cm körüli termete miatt a víz, amelyben áll, sekély: 10-15 cm-es. A szár és a levél rásimuló vagy elálló szőrös lehet. Május-júniusban nyílnak 5 mm-nél szélesebb virágai. A párták világoskék színűek, csoportos megjelenésük miatt feltűnőek. A virág szabályos, sugarasan szárnyasok. Az élőhelytől függően több alfaja ismert. Kis termete és szép égszínkék virágai mocsári kertrészek dísze lett. Tőosztással vagy vadon élő növényekről begyűjtött magról szaporítható. Napos helyre ültessük!

Kapcsolódó cikk: 6 szirup, ami gyógyít

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!