szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A mocsárciprus - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. júl. 12.


A mocsárciprus a ciprusfélék családjába tartozó, tűlevelű, lombhullató fa. Ebbe a családba tartoznak a mamutfenyők is. Általános hatalmas termetű fák, törzsük átmérője három méter feletti is lehet. Ősi mivoltát 8 millió éves leletek bizonyítják.

A mocsárciprus - Videóval

Tűlevelei puhák, lapítottak, 1,5-2 cm hosszúak. Megkülönbözettünk le nem hulló idősebb hajtásokat és az első évben lehulló rövidhajtásokat. A le nem hulló hajtásokon a tűlevelek csavarvonalban helyezkednek el, a lehulló rövidhajtásokon pedig kétoldalt, fésűsen állnak. Sárgászöld, porzós tobozai csüngő, barkákban állnak. A zöld színű, termős tobozok kis csoportokban nőnek, még ősszel kifejlődnek, de csak tavasszal nyílnak ki. A beérett termős tobozok barna színűek és tojásdadok.

 

A mocsárciprusok - Taxodium distichum - mocsaras lapályokban, folyó és tópartokon nőnek. Hazájuk USA déli és délkeleti része. Jellemző rá a hatalmas gyökérzet, melyből felfelé gyökérkinövések, légző-gyökerek nőnek ki. Ezek belül üres, pórusos szövetű légző-gyökerek akár két méter nagyságúra is megnőhetnek.

 

 

Számuk a talaj vizenyősségétől függően változó. A légző-gyökerek belsejében légcsatornákkal átszőtt pórusos szövet található. Bizonyos idő után elfásodnak, és megszűnnek légző-gyökérként működni. Nem csak a gázcserénél van szerepük, hanem a továbbiakban biztosítják a mocsaras talajban növő fák stabilitását. A légző-gyökerek össze is nőhetnek, így akár több méter hosszú élő falat is alkothatnak.

 

A mocsárciprus az említettektől eltérő módon is hozzájuthat a légköri oxigénhez. A fatörzs alsó része fokozatosan kiszélesedik, körülötte a törzsből kinövő léggyökerek mintegy „szoknyát” alkotva lecsüngenek. Első látszatra elhaltnak tűnnek, de áradáskor a víz felszínén úszva segítik a légzést. A földtörténeti harmadkorban a mocsárciprusok az egész északi féltekén gyakoriak voltak. Ezt bizonyítják Földünk mai barnaszénlelőhelyei.

 

A mocsárciprus fája könnyű és tartós, így nagyra értékelik a bútoriparban. A korhadással szemben különösen ellenálló, ezért gyakran olya tárgyak készítésére használják, amelyek hosszú ideig ki vannak szolgáltatva a nedvességnek. Fájának színe, az élőhelytől változóan különböző. Lehet sárga, fehér és vöröses. A légző-gyökerek könnyű fájából úszókat, kaptárokat és különféle háztartása cikkeket készítenek.

 

 

Kapcsolódó cikk:

Meddig él egy fa?

Vörösfenyő, a legelterjedtebb lombhullató fenyő
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!