szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A muskátli mindig divat marad

Sulyok Józsefné, 2012. ápr. 27.


A muskátli igényes, ellenálló a betegségekkel szemben, házilag is könnyen szaporítható. Tavasztól őszig folyamatosan nyitja látványos virágzatait. Gyönyörködjünk benne.

A muskátli őshazája a dél-afrikai Fokföld, ahol két méternél is magasabb bokrok fejlődnek belőle. A gólyaorrfélék nemzetségébe tartozó növénynek mintegy 250 faja és számtalan fajtája ismert.

A muskátli mindig divat marad

A nálunk tenyésztett leggyakoribb fajok a következők:


A kerti muskátli felfelé álló hajtásai erősek, levelei molyhosak, többnyire sötétebb foltokkal tarkítva. Virágzatai erőteljesek, piros, rózsa vagy fehér színűek. Jól tűri a tűző napsütést, a meleget, de rendszeres és bőséges öntözést követel. Ha a gondozója hagyja a földjét kiszáradni, akkor ez hosszú időre veti vissza a növény növekedését és virágzását. Fagymentes helyen, akár szórt fényben is áttelel.


A tarka levelű muskátlit a fentebb leírt fajokból nemesítették, leveleik fehér vagy sárga foltokkal díszítettek, szabadban, edényben könnyen nevelhetőek és igen mutatósak. Tavasszal a cserépben és ablakládában teleltetett növények földjét fel kell lazítani és a felső réteget leemelve, azt friss virágfölddel kell pótolni. A muskátlik a „C” típusú, agyagos-vályogos talajokat és a bőséges tápanyagellátást kedvelik és ezt gazdag virágzással hálálják meg.


A futómuskátli hajtásai csüngőek, levelei kopaszok, fényesek, a borostyánéhoz hasonló alakúak. Virágaik nagyon változatos színűek, nagy tömegben nyílnak, szinte tarka szőnyeget képeznek. A tűző napsütést folyamatosan nem viselik el, kedvelik a párás környezetet és bőséges, gyakori öntözést. Csak világos, fűtött helyen lehet biztonságosan átteleltetni. 
 

Az angol muskátli kifejezetten szobanövény, amely erőteljes, nagy és látványos virágokat nyit. Rendszeres, mértékletes öntözés mellett folyamatosan virágzik, de csak szobahőmérsékletű helyiségben telel át.


Illatos muskátli levelei csillag alakúak, virágai laza ernyőben állnak, szobában könnyen nevelhetőek.


Törzses fácska


Az idősödő tövek egyre kevesebb és kisebb virágot nyitnak, ezért is érdemes muskátli-állományunkat fokozatosan megújítani. A muskátliból egy - kicsit több gondoskodással – törzses fácskát is lehet nevelni. Ez igen szép, dekoratív eleme lehet kertünknek. A különböző fajú és fajtájú muskátli-tövek folytonos virágzása pótolhatatlan és megunhatatlan, ezért a muskátli mindig divatos virágunk marad!


Hogyan szaporítsuk?


Sok kertészkedő ember szívesen foglalkozik a muskátli szaporításával és a különböző fajták gyűjtésével. A dugványozás egyszerű módszer és szinte mindig eredményes. Az anyatő legyen egészséges és virágozzék gazdagon. Erről vágjuk le a dugványozásra szánt, érett hajtásokat, amelyek 15-20 centiméter hosszúak legyenek, ügyelve arra, hogy a szár alsó csomója alatt még egy 3-4 centiméter hosszú csonk is maradjon.

Ennek a végét 1-2 centiméter hosszan hasítsuk fel, és a résbe szorítsunk egy gyufaszálat. Ezzel nagyobb felületet nyitunk a gyökérképződés számára. A dugványon 1-2 kifejlett levél és 2-3 fejlődő levél maradjon, a többi kezdeményt távolítsuk el és úgy ültessük el a cserépbe, hogy a szár csonkja 2-3 centiméter mélyen kerüljön a földbe. A dugványt állítsuk napos helyre és a földjét ne engedjük kiszáradni. 3-4 hét alatt gyökeresedik meg, ekkor kiültethető.

 

Kapcsolódó cikk:

Muskátli - régi téma, új köntösben

Muskátlik újraélesztése

Még mindig slágernövény a muskátli!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!