szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A naprakészek ánizzsal fiatalodnak

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 21.


A Földközi-tenger keleti szigetein őshonos, az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, egyéves, lágyszárú, jellegzetes illatú növény, amely több tekintetben is figyelmet érdemel.

A naprakészek ánizzsal fiatalodnak

A mai Olaszország területére a rómaiak vitték be. A római természettudós Plinius is írt feljegyzésében az ánizs gyógyerejéről. Megfigyelései szerint az ánizsnak fiatalító hatása van az emberi szervezetre.

Termesztése a középkorban egész Európában elterjedt. A 16. században I. Edward luxuscikknek minősítette, és adóval sújtotta. Sok nedvességet és meleget igénylő faj. Jelenleg Kis-Ázsiában, Mexikóban, Indiában, Európában termesztik, és az egész világon használják.

Gyökere vékony, elágazó orsógyökér, szára 30-50 cm magas, egyenes, finoman barázdált, hosszanti fehér-zöld csíkozottság váltakozik rajta, leve ritka, szórt állású.

Az alsó levelek kerekek, mélyen fűrészesek, a felsők sallangosak. A virágok aprók, a sziromlevelek sárga színűek, júniustól augusztusig virágzik. Termése ikerkaszat, éretten szürkésbarna, erősen bordázott, két részre esik szét, augusztus, szeptemberben érik.

A termést gyűjtik, mely jellemző illatú, édeskés, fűszeres ízű. A gyűjtést akkor kezdik, amikor az ernyők kaszatjai kb. 60-70 %-a beérett. Ez általában szeptember hónapban történik.

A szárakat kévékbe kötik, a magvakat utóérlelik, cséplés után 30-40 fokon szárítják.

Leginkább fűzserként, főleg édes sütemények fűszerkeverékének alkotóelemeként vagy önmagában használják. A mézes sütemény jellegzetes ízt kap, ha egy kevés ánizst teszünk bele.

Felhasználják vöröskáposzta, sárgarépa, cékla, tök savanyításához. Egyes vidékeken sós sütemények tetejére hintik, kenyérbe is sütik. Aki szereti az ízét tehet belőle salátákba, mártásokba, vadas ételekbe, pudingba, kompótba.

Különleges recept - Tótkalap

Hozzávalók: tojás, liszt, cukor, őrölt ánizs

A tojásokat héjastól megmérjük, amekkora súlyúak a tojások, annyi lisztet és cukrot mérünk ki. A tojások sárgáját, fehérjét szétválasztjuk. A cukorral kikeverjük a sárgáját, a fehérjét kemény habbá verjük. Majd a fehérjéhez felváltva hozzáadjuk a sárgáját és a lisztet, óvatosan, hogy a hab össze ne törjön.

Vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe kávéskanálnyi adagokat teszünk, késsel ellapítjuk, őrölt ánizsmagot szórunk a tetejére, majd világosra sütjük.

Két oldalon felkunkorodó kerek süteményeket kapunk.

Kapcsolódó cikk: A változatos üvegházak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia