szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A naspolya újjászületése

Sulyok Józsefné, 2010. nov. 16.


A naspolya nálunk ismert, mégis indokolatlanul mellőzött gyümölcs. Különlegessége, hogy még éretlenül kell leszedni, és hagyni kell utó érni. Az sem baj, ha a naspolyafán egyszer-kétszer megcsípi a dér, mert akkor lesz igazán édes.

A naspolya újjászületése

Fogyasztása kissé kellemetlen, hiszen a héja lehántásával szinte pépes, de rendkívül zamatos húsával találkozhatunk, mely meglehetősen sok, viszonylag nagyméretű magot tartalmaz, amelyeket könnyen kiválogathatunk, de jobbára csak a szánkban.

 

A gyümölcs mediterrán vidékeken, Törökország keleti részén, Iránban, illetve az egész Kaukázusban honos. I. e. 700 körül került Görögországba, ahogyan azt néhány írásos emlék tanúsítja. I. e. 200 körül már a Római Birodalomban is ismerik, Teofrasztusz és Pliniusz három fajtáját ír le, valamint Pompei mozaikjain is felismerhető a gyümölcs ábrázolása.

 

I. u. 700 körül már Hollandiában, Svájcban és Ausztriában is közkedvelt, egyes európai királyok külön naspolyacserjét ültettek a kertjeikbe, valószínűleg nem a gyümölcséért, hanem a növény szépségéért. Egyébként a fája rendkívül erős, így régebben szélmalmok fa alkatrészeit készítették belőle, később pedig faütőt használó sportok során vették hasznát. Ezen kívül nagyon kedvelt a faszobrászok körében is.

 

A növény távol-keleti rokona, a japán naspolya, a tengerentúlon hódított, elsősorban Kínában, Japánban, Brazíliában és Hawaii szigetén. Pontosan nem tudjuk, Magyarországon mióta ismerik a naspolyát, de az biztos, hogy az 1400-as évekből származó írásos emlékek már említik „nespula” néven. Az 1812-ben kiadott első magyar gyümölcsfa árjegyzékben, mint megvásárolható tétel szerepel.

 

Mindezidáig nem sok tudományos vizsgálat tárgyát képezte a naspolya, pedig egész biztosan jóval több pozitív hatása van az egészségre, mint amennyit jelenleg ismerünk. Viszonylag magas a szénhidrát, ásványi anyag és nyomelem tartalma, valamint kiugró mértékű a benne található A-vitamin mennyisége.

 

A naspolya gazdag forrása a szabad gyökfogó vegyületeknek. A vizsgálatok szerint a naspolya antioxidáns hatása erősebb, mint az eperé, narancsé vagy az almáé, ugyanakkor gyengébb, mint a citromé vagy a szőlőé.
A gyümölcs bőséges fogyasztása hozzájárul a krónikus betegségek elleni védekezéshez, különösen, ha figyelembe vesszük azt, hogy a naspolya érése az év azonos időszakában következik be, amikor már csak a téli gyümölcsökből juthatunk vitaminokhoz és antioxidánsokhoz.

 

A naspolya rendkívül sok A-vitamint tartalmaz, ami alkalmassá teszi arra, hogy A-vitamin forrásként szolgáljon, különösen a késő őszi időszakban. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy ez a zsírban oldódó vitamin a naspolyában olyan zsírsav észterekkel van összekapcsolódva, mely megkönnyíti a szervezet emésztőenzimei számára a lehasításukat, és ez által a felszívódásuk a szervezetbe rendkívül könnyen történik. Ezek alapján elmondható, hogy a naspolya nemcsak gazdag A-vitamin forrás, hanem rendkívül jól hasznosítható is.

 

A népgyógyászatban a naspolyacserje gyümölcsét nem igazán használják. A kérgéből készült főzetet vérzéscsillapítóként, míg a magjából készült főzetet vesebetegség kezelésére alkalmazták. Mindezeket tudományos módszerekkel nem bizonyították.

 

Egy személyes tapasztalat:

Ha mindaddig hagyjuk a fán, amíg a dér meg nem csípi, azután szedjük le, pár napon belül el kell fogyasztani, mert nagyon megpuhul. Ha még éretlen formában szedjük le és utóérleljük, akkor is záros időn belül el kell fogyasztani.

 

Viszont kipróbáltam, hogy éretlen formában leszedtem, nem volt utóérlelés, azonnal betettem a fagyasztóba és mindég csak annyit vettem ki és hagytam magától kiolvadni, amennyit elfogyasztottunk. A héját könnyedén le lehet húzni a gyümölcsről, nem szotyós, hanem szépen lehet belőle harapni. Nagyon finom, azt viszont nem tudom, hogy a vitamin -ugyanolyan hatással - megmarad-e benne. 

 

Amikor már megcsípte a dér, meglágyult a gyümölcs a fán, leszedtem jól megmostam. Majd a régi hagyományos krumplitörőn, úgy ahogy volt áttörtem, kipasszíroztam belőle a gyümölcs húsát. Műanyag tálkákba raktam és eltettem a mélyhűtőbe. Így amikor fogyasztani szeretnénk, csak elő kell venni egy adagot, felolvadás után lehet fogyasztani.
De ki fogom próbálni a süteménybe lekvárként való alkalmazását is. Pl. egy lekváros-diós rácsosat.
 

Kapcsolódó cikk:

Gyümölcs a fán, decemberben?
 
Hozzászólások (1)

Tóth Anikó
2011. jan. 09. (3 987 napja)
Én is ettem már naspolyát és nekem nagyon ízlett!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia