szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A nedves közeg a kedvencük

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 21.


Minden élőlény számára nélkülözhetetlen az éltető víz, ezek a növények különösen így vannak ezzel.

A nedves közeg a kedvencük

Közönséges rence

A nemzetség négy hazai faja közül a kis rencével együtt a leggyakoribb. Állóvizekben, gyorsan melegedő, lassú folyású csatornákban, víztározókban, nagy tavainkban tömegesen előforduló, síksági növényfaj. A mozgó vizeket és a hideg hegyvidéki állóvizeket egyaránt elkerüli. A békalencsékkel együtt lebegő hínártársulást alkot. Víz fölé csak hosszú kocsányú, fürtben álló, sarkantyús, sötét-sárga virágai emelkednek. A közönséges rence legnagyobb virágú és a legszélesebb levelű hazai rencefaj. Tompa sarkantyújú virágai 1-2 cm-esek, levelei 8-9 cm-esek. A víz alatt úszó, több méteres, farokhoz hasonló levelei sallangosak és sertékre szeleteltek.

A víz felszínéhez közel eső szárrészek a rájuk tapadó algáktól felülről is jól láthatók. A sallangok között található bordós tömlőcskék az apró, planktonikus kisrákok elfogására rendezkedtek be. Alakjuk is azokhoz hasonló. A tömlőcskékben való megemésztésükkel szerzik be a szükséges nitrogént csakúgy, mint a többi rovarfogó növény. Egy-egy levélen 10-20, viszonylag nagy, kb. 4 mm-es tömlő van. Az egyes fajok elkülönítése a virág nagysága, a párta sarkantyújának alakja és nagysága, a levéltömlők nagysága és egy levélen található száma, valamint a levél szélessége alapján lehetséges. Rovarfogó tömlőik a halivadékokra is veszélyesek, ezért túlzott elszaporodását a víz időnkénti átgereblyézésével előzzük meg.

Keskenylevelű gyékény

Nevét legfeljebb 1 cm széles leveléről kapta. Alsó tőlevelei valamivel szélesebbek. Torzsavirágzatában a felül található porzós virágok mintegy 2-4 cm-re különülnek el. Világosbarna buzogánya felálló, később szőrösen felbomló. Finom, gyapjas, bolyhos magjával béleli a függőcinege fűzfán hintázó mesteri fészkét, amelyet a régi időkben a vízparti emberek télen gyermekeiknek felhasogattak kapcának. Mocsarakban, patakok mentén, víztározók sekélyebb parti vizében állományalkotó. Természetes vizeink partvédőjeként alkalmazzuk. Keskeny leveleit kiszáradás után használati és dísztárgyak készítésére régóta használják.

Bodnározó (széles-levelű) gyékény

Hazai álló vagy lassan folyó, gyorsan felmelegedő vizeink leggyakoribb gyékényfaja. Nehéz, 3-5 cm vastag, olykor 50 cm-es feketés buzogánya bókol. A porzós és a termős torzsavirágzati részek egymáshoz érnek, majdnem egyforma hosszúak. Levelei az előző fajénál szélesebbek, vastagabbak. Vastag, kiszárított levélrostjai nedvesség hatására megdagadnak, ezért a bodnárok hordódongák tömörítésére használták. A természetes vizeink melletti partszéli állományok partvédő és víztisztító szerepe jelentős, ezért védendők. Kerti tavaink magasságos növényeként háttérbe, 20-50 cm-es vízmélységbe ültessük. Mindkét gyékényfaj a természetből begyűjthető és tőosztással szaporítható.

Martilapu

Agyagos patakpartokon, nedves homokon, ártereken, vágásokon, valamint porszáraz meddőn egyaránt megtalálható, ahol más növény már élni sem képes. Azokon az élőhelyeken, ahol a környezeti feltételek elmaradnak igényétől, kisebb leveleket hajt. Ezt szélsőséges vízigénye teszi lehetővé számára. Szívesen kerekded, öblösen karéjos, fonákán fehéren molyhos, szintén mélyzöld levelei csak nedves élőhelyen nőnek két-három tenyérnyire. Lombfakadás előtt megjelenő sárga fészekvirágzata pikkelyszerű fellevelekkel borított kocsánya igen szép. A virágából és leveléből készült teákat légcsőhurut, köhögés és rekedtség ellen fogyasztják.

Sulyom

Fekete állóvizeinkben, holtágakban tömegesen előforduló hínárnövény. Kezdetben iszapba gyökerezik, de a felfújt levélnyelű, úszó levélrózsájának kifejlődésével lebegő hínárrá válik. Víz alatti levelei keskeny szálasak, gyökérszerűek, a vízben oldott tápanyagokat veszik fel. Fehér virágai a levelek hónaljában magánosak. Július - augusztusban nyílnak. Termése fásodott falu, 2-4 cm-es négy szúrós szarvacskájú, iszapba merülő makk. Mélyzöld, rombos levelei ősszel gyönyörűen színeződnek. Magja ehető. Kisebb példányait akváriumba, a nagyobbakat kerti tavainkba telepíthetjük, ügyeljünk arra, hogy az úszó levelek túlzottan el ne borítsák a vizet, mert fényelvevő hatása káros a víz élővilágára.

Kapcsolódó cikk: Vízben tocsogó virágok

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!