szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A nélkülözhetetlen aromabombák

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 14.


A finom ételek elmaradhatatlan kelléke, a finom és ízletes fűszernövény. Sokan szeretnék kedvelt fűszereiket maguk termeszteni. Az erkélyen ez is lehetséges, mégpedig egyszerű módon.

A nélkülözhetetlen aromabombák

Ezért megéri, hogy legalább a virágosládák egy részét fűszerek termesztésére hasznosítsuk, ahonnan bármikor szedhetünk néhány szál zöldséget: metélőhagymát, petrezselyemzöldet, kaprot. Ha nagyobb a hely az erkélyen, lehetőségeink is nagyobbak lesznek, és nagyobb növésű fűszereket is tarthatunk, mint például a citromfüvet, lestyánt, zsályát. Sok érdekes lehetőség kínálkozik az ötletes kertész számára.

 

A fűszernövények megjelenésre ugyan nem olyan dekoratívak, mint a valódi dísznövények, legtöbbjüknek a zöld részeit hasznosíthatjuk a konyhában. Virágaik közelről sokszor nagyon szépek, de messziről nem igazán mutatósak. Ha nemcsak a hasznosításra gondolunk, hanem a gyönyörködtetés is a célunk, vegyesen telepítsük a fűszer és virágos növényeket. Különösen természetes hatást kapunk például a sarkantyúka, körömvirág és a bársonyvirág kompozíciójában.

 

Ezek meglehetősen igénytelenek, mégis színt visznek a zöld együttesbe, és jól hagyják érvényesülni a zöldségek sokszor érdekes levélzetét. A haszonkert jellegét erősíthetjük azzal, ha zöldségnövényeket is telepítünk a ládákba. Egészen másként járjunk el, ha fő célja a díszítés. Ilyenkor jó kompromisszumos megoldás, ha a ládákat vagy cserepeket kívülről, a jó rálátás helye felől dísznövényekkel telepítjük be, a belső oldalra pedig fűszernövényeket teszünk. Amíg a balkonládákban és a cserepekben a növények legfeljebb két sorban állhatnak, a nagy ládában egész kis ágyást hozhatunk létre.


Minden illóolajat termelő fűszernövény sok napot és meleget igényel. A petrezselyem, a zsálya, a bazsalikom, lestyán, citromfű, metélőhagyma, üröm félárnyékkal is megelégszik, ők a reggeli és esti napot hálálják meg. A természetben folyóvizek mellett tenyésző vízi torma árnyékot kíván, ezért az erkélyen se feledkezzünk meg nagy vízigényéről. Tegyünk mellé vizes-ládát, és az edényét állítsuk nagyobb növények árnyékába.


Gondozás


A legegyszerűbb megoldás, ha kész virágföldbe ültetjük a fűszereket. A kész talajokat keverjük kis homokkal, hogy jobban átjárhassa a víz. Trágyát csak mértékkel adjunk hozzá, leginkább speciális, fűszernövényeknek való trágyát. A legtöbb fűszernövény az inkább száraz, mint nedves talajt kedveli. A fiatal növényeket azonban, amelyek még nem gyökeresedtek meg, gyakrabban kell öntöznünk.


Teleltetés


Az egynyári fűszernövényeket évente vetjük. Ilyen a majoránna, a kapor, a turbolya, borágó, borsfű. Az évelőket a mediterrán növényekhez hasonlóan teleltetjük át, tehát világos és fagymentes helyen; ilyen a babér, a rozmaring, a citromillatú muskátli. Kint maradhatnak a télállóak, mint például a petrezselyem, szagos ruta, kakukkfű, levendula. Ezek edényeit télire állítsuk szorosan a fal mellé, és lehetőleg takarjuk őket lombbal, fenyőkéreggel, hogy a gyökereket megvédjük az elfagyástól.


A fűszerek szárítása


Ha a növényeink szépen fejődnek, rendszeresen visszavághatjuk őket konyhai használatra. Ha több terem, mint amennyit felhasználunk, a fölösleget kössük csokorba, és szellős helyen felakasztva szárítsuk meg télire.

 

Kapcsolódó cikk:

Felfedi titkát a két vadító zöldség


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia