szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A nem is olyan mezei sóska

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 10.


A mezei sóska Európában őshonos évelő, mely patak és árokpartokon, nedves réteken legelőkön fordul elő, az ókor óta ismert fűszer és gyógynövény. Belőle nemesítették a kerti sóskát. Ma már kizárólag csak ezt a fajtát ültetik veteményes és fűszerkertekbe.

A nem is olyan mezei sóska

Karógyökereiből minden évben sok járulékos gyökeret és nyíl alakú levelet fejleszt, amelyek a termesztett fajtáknál 25-30 cm-re is megnőnek. A mezei sóska (Rumex acetosa) levelei igen gazdagok vasban, C-vitaminban és oxálsavban. Cser és keserűanyagoknak köszönheti savanykás, kissé fanyar ízét. Nyár elején jelennek meg apró, vöröses árnyalatú virágai, amelyek vöröses nyelű, karcsú bugát alkotnak.

A nagylevelű Belleville fajta igen kedvelt, a Profusion egy új fajta, amely szinte egész évben nagy, zsenge leveleket fejleszt. Ez a fajta nem virágzik, ezért csak vegetatív úton lehet szaporítani.

Mivel rokon?

Az Európában élő réti lórom régi gyógynövény, leveleit a kerti sóskáéhoz hasonlóan fogyaszthatjuk. A vörös levélerezetű erdei lórom igen dekoratív. A francia vagy római sóska a kerti sóskánál kisebb termetű, ezért balkonládában és cserépben is nevelhetjük. Ezüstszürke változata is ismert. A paréjlórom vagy lósóska a többiektől eltérően kevesebb oxálsavat tartalmaz, angol sóskának is nevezik.

A mezei sóska félárnyékos helyen érzi jól magát, napos helyen levelei nem lesznek olyan zsengék és ízletesek. Nedves, humuszos talajon válik igazán zamatossá. Magvait tavasszal szabadföldbe vessük el, de még nyáron is vethetünk belőle. Mivel terebélyesre nő, ne vessük sűrűre, vagy később rikítsuk ki. Előnevelt palántákat is ültethetünk, a nagy töveket tőosztással is szaporíthatjuk. Több és nagyobb leveleket fejleszt, ha virágzatokat eltávolítjuk, ezzel azt is megakadályozzuk, hogy a magját elszórja. Tanácsos 3-4 évente új helyre ültetni.

Legízletesebbek a gyenge levelei, melyeket le is lehet fagyasztani.

A belső leveleket mindig hagyjuk meg, hogy ezekkel újra bokrosodhasson a tő. Leveleit nyersen vagy főzve salátákhoz, levesekhez, frankfurti zöld szószhoz használhatjuk. Vajban megpárolva, majd tojás sárgával és tejszínnel besűrítve ízletes és tápláló zöldségköretet készíthetünk belőle.

Kis mennyiségben fogyasztva emésztést serkentő és vértisztító hatású, a homeopátiában meghűlés ellen és emésztőszervi megbetegedésekre alkalmazzák. Régen a mezei sóska lédús leveleivel oltották szomjukat a réten dolgozók.

A sóska árnyékos kertek és évelőágyások növénye. A vérvörös levélerezetű változata különösen szépen mutat.

Tipp! Sóskafőzelék

Aprítsunk fel 2 fej vöröshagymát, és dinszteljük meg egy kis olívaolajon. Mossunk meg ½ kg sóskát, 1 fej salátát és vágjuk fel vékony csíkokra. 3-4 gerezd fokhagymát és sóval törjük össze. Mindezt adjuk a hagymához, ízesítjük borssal, még kevés sóval és pároljuk fedő alatt kb 10-15 percig. Keverjünk össze 3-4 tojássárgáját 4 evőkanálnyi tejszínnel, majd tegyük a főzelékre.

Kapcsolódó cikk:

Saláta-kárkép – Eleszik előlünk!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!