szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A népi stílus

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 16.


Van egy olyan lakberendezési stílus, mely méltánytalanul kevés figyelmet kap. Pedig igencsak régóta van létjogosultsága hazánkban, és sok elemét tökéletesen be lehetne építeni a modern lakások miliőjébe is. Ez a stílus pedig nem más, mint a hagyományos, népi „lakberendezés”.

A népi stílus

Bútorok

 

Bútorok tekintetében rögtön fogalmazzunk is meg egy alapszabályt: minden csak fából készülhet. Ennek oka roppant egyszerű, ugyanis a fémen kívül, amiből az edények készültek, ez volt az egyetlen anyag, amivel dolgozhattak. A szekrények és ülő, fekvő alkalmatosságok éppen ezért fából voltak, a kosarak és tároló eszközök pedig vesszőből. Ennek fantasztikus hangulata van, hiszen a természet igazán közel kerül hozzánk. A mai trendnek megfelelően azt eredeti döngölt padló helyet válasszunk inkább laminált, vagy hajópadlót.

 

Amikor a bútorokat választjuk ki, akkor figyeljünk arra, hogy olyan szóba sem jöhet, ami teljesen dísztelen. Az ívelt felületek, vagy a csipkézett fa díszelemek elengedhetetlen kellékei ezeknek a daraboknak. Sőt! Azt hihetnénk, hogy a fa akkor a legszebb, ha natúr formájában találkozunk vele, és maximum lakkozva van. Nos eleink ezt nem így gondolták, így a barnától a kéken keresztül a zöldig vagy pirosig minden árnyalatban megtalálhatóak voltak. És itt még nincs vége a színek használatának, hiszen a jellegzetes tulipános vagy rózsás-madaras minta is élénk, és feltűnő volt minden darabon. Éppen ez az, ami megadta a kellő, jókedvű alaphangulatot a kemény munkával teli napokon.

 

Falak

 

Egy igazi, nép hangulatú szobában a falak fehérek. Ennek oka éppen ott keresendő, mint a fa bútoroké: a falfesték ismeretlen dolog volt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felületek egyhangúak, vagy színtelenek lettek volna. Gondoljunk csak bele, hogy nagymamáink milyen boldogan gyűjtötték a dísztányérokat és csuprokat. Ennek oka éppen a díszítés. A különböző, tradicionális motívumokkal ellátott kerámiák helye mind a falon volt. Ez persze nem jelentette azt, hogy nem voltak használatba, de egyszerre több funkciót is elláthattak. Ennek megfelelően mi is kitehetünk díszként egy-egy műremeket. Állami ünnepeket, vagy kézműves, hagyományőrző boltokban biztosan találkozhatunk ilyenekkel, az azonban tagadhatatlan, hogy nem éppen olcsó a beszerzésük.
 

A falak egy másik kedvelt dísze a szőnyeg, és a kendő. Ezek színe jellemzően törtfehér és piros, és ugyancsak, a már sokszor emlegetett, tulipános-rózsás-madaras-szöllőkacsos mintával rendelkezik.

 

Kályha

 

Ha rajongunk a népi stílusért, akkor a nappaliba mindenképpen érdemes beszerezni egy cserépkályhát, vagy egy búbos kemencét. Ezeket az eszközöket mindenképpen szakemberrel készítessük el, a mai igényeknek megfelelően. Ahhoz ugyanis egy kissé nagyon lennének, hogy csak díszként funkcionáljanak, ám fűtőeszközként kiválóak. Az oldalukhoz készített lócával pedig a családi, vagy baráti beszélgetések ideális helyszínei télen, amikor kint szakad a hó, mi pedig bent ücsörgünk a kályha melegében, egy pohár forró teát szürcsölgetve.
 

Kapcsolódó cikk:

A vidéki stílus
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!