szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A nevében is vidám fehér nyár

Sulyok Józsefné, 2016. febr. 05.


Ennek a mutatós fának, amit ezüst nyárnak is hívnak, általános magassága 25-30 m. 

A nevében is vidám fehér nyár

A Poplulus Alba koronája eleinte kúp alakú, később széles kerekded, dús lombozatú. Kedvező körülmények mellett törzse elérheti a másfél méter kerületet, az életkora 300-400 éves is lehet.

Fiatalkorban a kéreg szürkészöld vagy fehéres-szürke. Később durva, sötétszürke, mélyen barázdás, hosszában felrepedezik. A szijács széles, a geszt pedig egyenletes szerkezetű, kevéssé vetemedik, színe barnássárga vagy vöröses. Gyors növekedésének megfelelően évgyűrűi igen szélesek. A faanyag nagyon könnyű, alig zsugorodik, illetve vetemedik. Nagyon puha, szívós, rugalmas, sem nyomás, sem hajlítás-álló.

A frissen vágott fa illata savanykás, enyvezhető, nagyon jól megmunkálható, pácolható, de nehezen fényezhető.

A nyárfák legnagyobb felhasználója a furnéripar. A belőle készült furnér könnyű és nem dolgozik. Ezt a fát emellett még a gyufa, kosár, láda, rajztábla, zsindely, fagyapotkészítésére, fafaragásokhoz és a cellulóziparban használják. Fűtőértéke nagyon kicsi.

Mivel a nyárfa már 30-40 éves korára eléri a 20 m magasságot, a gazdasági jelentősége egyre jobban nő. A fekete és a fehér nyár, sok más hibriddel együtt e tekintetben az összes fafajt felülmúlja.

A fehér nyár jó fejlődéséhez tápanyagban gazdag, mély rétegű, laza, nedves, homokos-agyagos vagy homokos-humuszos meszes talajok szükségesek, valamint magas talajvízszint. Ezért ez a fafaj a puhafaligetek és parti cserjések legfontosabb tagja. A fehér nyár a sovány és száraz termőhelyeken csak cserje alakú vagy nagyon torzult növekedésű. A nyárfajok közül mégis ez viseli el leginkább a szárazságot.

A középkorban délről bevándorolt nyár a dombvidék jellegzetes fája, de a hegységekben is felhatol, akár 1500 m magasságig is. Nem csupán a nagy folyók mentén fordul elő, hanem díszfaként is megtalálható utak mentén, parkokban.

Gyapjas szőrzetű leveleinek köszönhető, hogy nagy mennyiségű port képes a levegőből megkötni. Ezzel nagymértékben tisztítja a városi levegőt. A szőrzetben lerakódott port az eső kimossa, így a mérsékelt porszennyezés nem károsítja a fát.

Még a lombfakadás előtt, március-áprilisban kialakulnak a rövid, kihegyezett vagy gömbös rügyekből a porzós és termős virágzatok. Mindegyik külön fán, vagyis a nyárfa kétlaki. A porzós barka sűrű virágú, eleinte tojás alakú, elálló, később keskeny hengeres és csüngő.

A termős virágok hasonló méretű és alakú barkákban állnak, színük zöldessárga. A támasztólevelek szabálytalanul fogasak, bozontos szőrzetűek. A magház hosszúkás kúp alakú, zöld színű, rövid kocsánya van, a két bibe mindig sárgászöld. Virágzás után kibontakoznak a levelek, melynek mindkét oldala gyapjas nemezes szőrzetű, ezért fehéres színűek. A levél válla lekerekített, kissé szív alakú vagy levágott. A levél színoldala később fénylő sötétzöld, lekopaszodik. A hátoldalán megmarad a sűrű, fehér nemezes szőrzet. 

Kapcsolódó cikk: Csoda, amit csokoládéfutónak hívnak
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!