szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A növényvilág legjei

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 24.


Amikor az ember a természetet szemléli, bizony megdöbbentő dolgokat találhat. A természet minden élőlényt rákényszerít az alkalmazkodásra. Ez nem újdonság, megdöbbentő eredményeket képesek produkálni az organizmusok. Méreteikben, illatukban vagy éppen termésükben a növények is alkottak legeket. Ráadásul ezek kifejlődéséhez extra szívósság kellett, mivel ha a helyzet változik, a virágok nem képesek egyszerűen odébbállni.

 

A növényvilág legjei

A legnagyobbak:

Növény

Ahhoz, hogy ezt a „díjat” kiosszuk, nem árt, ha tisztázunk egy fogalmat. Egyetlen növénynek számit az a képződmény, mely genetikailag teljes mértékben megegyezik, illetve a lombváltás is egyszerre történi benne. Úgy viselkedik, akár egy telepes testfelépítésű állat, mely egyetlen organizmusként él. Ez jellemzi a világ legnagyobb növényét is. A cím büszke tulajdonosa egy az USA-ban élő rezgő nyár. A növény egyetlen gyökérrel rendelkezik, igaz törzsből már némileg több van neki. Kiterjedését tekintve 43 hektárt foglal el, ami nem kis teljesítmény. Tömege megközelítőleg 6000 tonna lehet.

 

Lombkorona

Meglepő, de ezt a címet nem az előbbi versenyzőnk birtokolja, mivel nem összefüggő a lombozata. A trónfosztásért a fügefa a felelős. Egy példánya, mely Sri Lankán él, a megfelelő körülményeknek köszönhetően akkora egybefüggő lombkoronát alakított ki, mely 1,2 hektárnyi területet árnyékol be. Ez tetemes súlyt is jelent, ezért a növény törzskerülete nem kevesebb, mint 412 méter. Ám még ez a gigantikus alátámasztás is kevés lenne ekkora lombkorona megtartásához. A növény 1200 támasztógyökere segítségével tartja meg roppant kiterjedésű díszét.

 

Fa

A legnagyobb fa kitüntető címet egy matuzsálem viselte, mely sajnos napjainkban már nem él. 100 évvel ezelőtt dőlt ki egy vihar következtében, ami a méreteit szemlélve nem annyira meglepő. Természetesen egy mamutfenyőről van szó, mely a hihetetlen, 3300 tonna tömeget ért el, melyhez 2500 köbméteres törzstérfogat társult. Magassága bőven meghaladta a 100 métert.

 

Gyökér

Ennél a kategóriánál két nyertest is hirdethetünk. Ennek oka, hogy nem mindegy, főgyökérrel rendelkezik, vagy „csak” mellékgyökérzetes a növény. Előbbi nyertese egy füge, mely lakóhelyéül Dél-Afrikát választotta. Gyökere nem kevesebb, mint 120 méter mélységig hatol le. A mérést az tette lehetővé, hogy a fa alatt egy barlang húzódik, itt találták meg a gyökér végét. A másik nyertesünk egy egyszerű gabonanövény, a rozs. Itt van egy pici „csalás” mert a rekord felállításához emberi segítség is kellet. A gyökérszövedéket óvatosan kibogozva, és azt szálanként egymás mögé fektetve, egyetlen egyed 600 kilométernyi kapaszkodórendszerrel rendelkezik.

 

Termés


Ebben a kategóriában abszolút verhetetlen a maldív-dió. Ez a termés egy Seychelle-szigeteki pálmának a termése. Sajnos a faj erősen veszélyeztetett, napjainkban a Praslin természetvédelmi terület az egyetlen hely, ahol találkozhatunk vele. A díjat az akár 10 évig is növekedő, és ez idő alatt 20 kilósra is meghízó termése érdemelte ki.

Kapcsolódó cikk:

Meddig él egy fa?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia