szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A paradicsom ezer arca

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 22.


Nem csak 5-6 féle paradicsom létezik, amelyekkel az üzletekben találkozunk. Ma a világon több ezer szabad beporzású, tájfajta paradicsom létezik. 

A paradicsom ezer arca

Ma a világon több ezer szabad beporzású, tájfajta paradicsom létezik. A világ paradicsomkertjében megfigyelhetjük, hogy a színek mennyire váltóak. A fehértől a sárgán, a narancson, a piroson át a sötétbarnáig, vagy akár a kékig mind megtalálhatók. A méretét, formáját tekintve is igen változatosak lehetnek. A pici átmérőjűtől a több kilogrammos súlyig, a gömbformától a tojásdadig terjed.

A különböző színű és formájú paradicsomfajták más-más ízzel és tulajdonsággal rendelkeznek. Minél világosabb színű a paradicsomfajta, általában annál kisebb a savtartalma, így annál édesebbnek érezzük. A legédesebbeket valószínű a fehérre érők között találjuk.

A hagyományos kertkultúrával bíró vidékeken a különböző ételtípusokhoz más-más, az arra a célra legideálisabb fajtákat használják. Így több fajtacsoport létezik, pl. a friss fogyasztásra való, aszalnivaló, a befőzésre való, szendvicsbe szeletelnivaló, salátába való stb. Manapság általánosan elterjedt gyakorlat, hogy a házi-kertekben is nagyüzemi fajták termesztésével foglalkoznak az emberek, így előfordul, hogy az egész országban ugyanazt a néhány fajtát termesztik.

Lássuk be, hogy a különféle betegségek amire egy-egy fajta jobban hajlamos lehet, könnyebben végigsepernek egy olyan területen, ahol csak 5-6 fajta él, mint ahol minden kiskertben más-más akár 20-30 fajtát tartanak.

Érdemes minél több fajta paradicsomot meghonosítani a kertünkben, hiszen ezzel nem csak az ételeinket tehetjük színesebbé, de jobban ellen tudunk állni az időjárásnak, akár vegyszeres növényvédelem nélkül is. Nem beszélve arról, hogy a környezetünk is megcsodálhatja pl. a kék paradicsomunkat.

A paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk. Azért főzzük, hogy télen is legyen mihez nyúlni, amikor egy savas ételt kívánunk főzni, vagy netalán megigyunk egy pohár paradicsomitalt. A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését. A paradicsomnak nem csak kellemes az íze, hanem jó hatással van az egész testre, leginkább a májra. Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését. Sok benn az A-vitamin, emiatt serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Az A-vitaminjának köszönhetjük, hogy jól hat a bőrproblémák gyógyításában az a Nap által okozott égések csillapításában.

Elősegíti az emésztést, a paradicsomlé felújítja a májat, részben az A-vitamin tartalmának köszönhetően.

Káliumtartalmának tulajdonítják, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne lévő mérget is képes eltávolítani.

A paradicsom nem csak belsőleg, hanem külsőleg is hat a test tisztítására. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsom pakolást teszünk, megtisztítja a sebet és hamarabb begyógyul.

A paradicsomban jelen levő A, C és E-vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.

Tipp recept!

Nyersen fogyasztva kitűnő táplálék szendvicsre vagy salátába. A paradicsompürét nagyon egyszerű elkészíteni. Még centrifugázó sem kell hozzá. Elegendő, ha vágógépbe tesszük és pürésítjük. Megtörténhet, hogy a héja szelet okoz, ebben az esetbe a pépet szűrjük le, hogy a savas lé tiszta maradjon. A paradicsom-lét szívesen használják más lé felhígítására. Aki viszont allergiás a paradicsomra, le kell mondania róla. 

Kapcsolódó cikk: Így lesz változatos díszkertünk!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia