szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A paradicsom nyári gondozása

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. júl. 06.


Alig múlt két hete, hogy a paradicsom ültetvényben kellett töltenem nem kevés időt, a kötözés és fattyazás derékfájdító munkájának elvégzése céljából.

A paradicsom nyári gondozása

Ahogy körbenéztem, meg kellett állapítanom, hogy kezdhetem újra. Melegedett az idő, aztán megérkezett a várva várt eső, és rohamos fejlődésnek indultak a növények. Az új karók jó szolgálatot tesznek, mert a paradicsomok lassan utolérik a magasságukat.

 

Szó szerint hatalmasak lettek! Gazdag lombozat, fejlődő virágok, és szép termés mutatkozik. Nem is merem tovább dicsérni, mert ilyenkor szokott nem várt esemény bekövetkezni…


Tehát irány a kert! Viszek magammal metszőollót, kötöző zsineget, és egy kesztyűt. Azt sem tudom, hol kezdjem..

 

Először szemrevételezek. Aztán már csattan is a metszőolló, és a megerősödött hónaljhajtás a földre hullik. Nem kímélem őket! A kicsiket csak egyszerűen kitöröm. A tövénél megritkítom a levélzetet. Következik a karóhoz erősítés. Az idén több szárral kell dolgoznom, mert a májusi fagykár után, a csúcshajtás elhalása miatt több oldalágat növesztett. Általában egyenként rögzítem a támasztékhoz.

 

Korábbi tapasztalatom szerint, ha csak egybekötjük a szárakat egy zsineggel, a belülre jutó levelek tömege miatt befülled, és nagyobb az esélye a gombabetegség kialakulásának és terjedésének. Ezért most, minden olyan levelet amelyik a karó felé néz, lenyisszantok.

 

Az elv ugyan az, mint a bokrok, fák metszésénél. Így szellősebb lesz az egész bokor. Azt remélem, hogy beválik az ötletem. Haladok tőről, tőre. A kesztyűm már teljesen befeketedett a paradicsom nedvétől, és a kezem is csupa maszatos lett. Ettől tartottam, mert ezt letisztítani nem egyszerű dolog. A munka végére egyre nehezebben boldogulok. Az ujjaim nem akarnak engedelmeskedni. Közel ötven bokor volt, pontosan nem számoltam.

 

Kicsit kuszának tűnik a paradicsom liget. A levelek össze-vissza állnak. De ez csak átmeneti állapot, másnapra mind a napfény felé fordul. Érdekes megfigyelni, hogy védelmezi leveleivel a gyökérzónáját és a termését. Szinte szétterül a levele ezek felett.

 

A nyári gondozáshoz mindenképpen hozzátartozik a gyakori locsolás, a tápanyag utánpótlás. Érdemes a gyökere körül tányért kialakítani, mert jól megtartja az öntöző vizet. A gombabetegségek megelőzése is fontos, ezért a megfelelő szerrel kezelem őket. Elég hozzá egy két literes kis kézi permetező. Pár perc alatt kész is vagyok vele.

 

Már csak azt kell türelmesen kivárnom, hogy végre leszüretelhessem az első, igazi, nap érlelte termést…

 

Kapcsolódó cikk:

A lecsó eltevése

Kerti Hírmondó

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!