szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A parlagfű története és védekezés ellene

Topor Erika, 2012. ápr. 26.


„Sárkány ellen sárkányfű…” – hallhatjuk a Süsüben. De parlagfű ellen mit tehetünk?
Igen közismert tény, hogy az egyik legveszedelmesebb allergén gyom a parlagfű (Ambrosia elatior L.) Annak ellenére, hogy irtani kell, és komoly büntetést rónak ki a területek tulajdonosaira, ha parlagfüvet látnak az illetékes ellenőrzők, mégsem tudják sokan, hogy mi is valójában ez a veszélyes gyomnövény.
 

A parlagfű története és védekezés ellene

Hogy néz ki, miről ismerjük fel?

 

Habitusa: mérete változó és talajfüggő. Ahol jól érzi magát ott akár méteresre is megnőhet. Vékony szerkezetű növény, világoszöld hajtásokkal.
Virága: végálló fürtökben állnak, világos sárga a rengeteg pollentől

Gyökere: karógyökét

Rendszertanilag a fészkesvirágzatúakhoz (Asteraceae), Csövesvirágúakhoz (Asteroideae) tartozik.


Magyarországon két faja terjedt el. Az egyik a közönséges parlagfű (Ambrosia elatior), a másik az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia). Mindkettő pollenje veszedelmesen allergén! A Földközi-tenger vidékén őshonos parlagfűfaj az Ambrosia maritima nálunk csak ritkán fordul elő, és így nincs nagy szerepe az allergiát okozó fajok között. Tavasszal csírázik a magja és ekkor tömegesen jelenik meg. Ilyenkor még nehéz felismerni, de legjobban ilyenkor lehet kiirtani.

 

Honnan származik?

 

A parlagfüvet az első világháború alatt hozták át Amerikából. Gyors terjedésének köszönhetően már 1920-ban már tömegesen jelen volt nálunk is Somogy megyében. Jávorka Sándor , kiváló magyar botanikus 1908-ben Orsován találta meg. Innen a kereskedelmi útvonalak mentén hamar elterjedt egész Európában. Magyarországra egy pollennel és maggal fertőzött gabonaszállítmánnyal érkezett még a Monarchia idején.

 

Hol találkozhatunk vele tömegesen?

 

Főleg parlagon hagyott területeken, vasúti töltések, utak mentén, építkezéseken, friss füvesítéseken és nem megfelelően gyomirtott kapás kultúrákban figyelhető meg.
400 méternél magasabb fekvésű területen ritkán fordul elő. Bár Franciaországban 1000 méter magasan is találkoztak már vele. Meleg éghajlatot, száraz talajt és nyáron elegendő nedvességet igényel.

 

De miért olyan veszélyes ez a növény?

 

Veszélyessége abban rejlik, hogy egyetlen növény pollenek millióit szórja szét a levegőben. Egy tenyészidőszak alatt 60 000 magot is termel egyetlen növényegyed, ezzel biztosítva gyors terjedését! Nemcsak rengeteg magot termel, de egyetlen mag akár 30 évig is megtartja csírázóképességét!

 

Hogyan védekezzünk ellene?

 

Magyarországon még nincs átfogó terv a parlagfű megállítására – ezt a környező országok is akadályozzák – de a lakosságot rendszeresen felszólítja a média az irtásra. Annak ellenére, hogy sokan próbálják kiirtani, mégis rohamosan terjed a parlagfű és egyre több gondot okoz a hétköznapi emberek és a gazdálkodók számára.


Legeredményesebb védekezési mód ellene a mechanikai gyomirtás még a virágzás előtt. Ezzel a robbanásszerű elszaporodást előzhetjük meg. Jelenleg semmiféle hatásos vegyszeres gyomirtási módot nem találtak még ki a növényvédők és a környezetvédők.

 

Végeredményében ahhoz, hogy megakadályozzuk a parlagfű terjedését, egy globális összefogásra lenne szükség. Próbáljuk környezetünket rávenni, hogy vegyen részt a rendszeres parlagfűirtásba, így nem csak környezetünkre leszünk jó hatással, hanem egészségünkre is!

 

Kapcsolódó cikk:

A parlagfű - „Üsd, vágd, nem apád!”

Mindent a parlagfűről

Mire figyeljünk a permetezés során?


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia