szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A pázsit tápanyagellátása

Topor Erika, 2012. máj. 27.


Az egészséges szép pázsit megőrzésének nélkülözhetetlen eleme az évi többszöri gyeptrágyázás. Idénytől függően különböző gyeptrágyák használata ajánlott. Akár a műtrágyát szeretjük, akár a szervestrágyázást részesítjük előnyben, az alapszabályokat érdemes szem előtt tartani.

A pázsit tápanyagellátása

 A gyeptrágyázás

A célzott és tudatos gyeptrágyázással a pázsit tápanyag-utánpótlását biztosítjuk. Ezzel a gyep megerősödése a cél, így már pár nappal a tápanyag kiszórása után látszik a hatás.
Amennyiben nem segítjük a pázsit erősödését, hamar elgyengül és teret ad a betolakodóknak: gyomnövények és mohatelepek lepik el.

A gyep három alapvető szükséglete a kiegyensúlyozott vízellátás mellett a nitrogén, a foszfor és a kálium. Az alap gyeptrágyák ezt a három elemet tartalmazzák. A gyeptrágyák csomagolásán is láthatjuk ezek arányát. Amennyiben a csomagoláson a 27:5:5 számokat látjuk, ez annyit jelent, hogy a nitrogén:foszfor:kálium aránya 25%, 5% és 5%.

Mielőtt tápanyagot vásárolnánk pázsitunknak, mérjük fel állapotát, így biztosan nem marad el a várt eredmény. A trágya kijuttatásának több módja van: szórással vagy öntözővízzel. A szórásos megoldás esetén is be kell öntözni a gyepet a kijuttatás után!

Ősszel a fűnek több káliumra van szüksége, ehhez válasszunk kifejezetten őszi időszakra való gyeptrágyát. Ez sokat segít a pázsitnak a tél túlélésében. Évente háromszor érdemes a gyeptrágyázást megtenni, viszont a nitrogéntartalmú műtrágyák adagolására rendszeresen szükség van.

Öntözés fontossága…

Tavasztól öntözzük rendszeresen a pázsitot, és a nyári kánikulában érdemes esténként vagy hajnalban alaposabban visszapótolni a nap közben felszívódó és elpárolgó nedvességet. A hosszú száraz időszakban a gyepet hetente 1-2 alkalommal alaposabb öntözést igényel. Napközben ne öntözzünk, mert a napsütés hatására könnyen kiéghet a gyep, károsodhat. Az öntözés mennyisége kb. 15 liter négyzetméterenként, mely egy nagyobb felmosó vödörnyi víznek felel meg. Automata öntözőrendszer telepítésével sokat könnyíthetünk a mindennapi öntözés rituáléján, bár az egyik legkellemesebb nyár esti program lehet az egész családnak a locsolás és az ezzel járó pancsolás.

Mitől mohásodik a pázsit?

Az elhalt növényi részek elfojtják a talaj szellőzését, megakadályozzák a tápanyagok talajba jutását, az oxigén és a víz áramlását, ezáltal befüllesztik a gyep alsó rétegeit, és a talaj felső rétegeit. Ettől a talaj betömörödik, és megjelennek rajta a mohafoltok. Már az első megjelenő mohatelepnél igyekezzünk gondosabban ápolni szeretett gyepünket. A gyepszellőztetés és lazítás sokban hozzájárul ennek a folyamatnak a megállításához. Amennyiben ez nem oldja meg a problémát, használhatunk mohairtós gyeptrágyát is.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia