szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A piros ribiszke - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 26.


A ribiszke 1-1,5 méter magasra növő, tüskétlen cserje. A cserje törzse a talaj felett, alapi elágazással számos mellékágakra oszlik. Ez a lehetősége a ribiszke évenkénti rendszeres megújulásának. Virágait többnyire az idősebb gallyak oldalrügyeiből fejleszti ki, és az elhaló idős gallyak helyettesítésére minden évben fiatal hajtásokat hoz.

A piros ribiszke - Videóval

A virágok hímnősek, a virágzatban általában 10-20 virág van. Fajták szerint áprilisban, májusban virágzik. Idegen megporzó, a megporzást a rovarok közvetítik. Álbogyó termésének színe világosabb és sötétebb árnyalatú piros-feketés, zöldessárga, fehér.

 

Gyümölcse korán érik, sokáig éretten a bokron tartható. Kellemes savanykás, üdítő íze miatt frissen fogyasztásra, konzervek készítésére keresett.

 

A piros ribiszke - Ribes rubrum - éghajlatunk alatt mindenütt termeszthető, hegytetőkön, a lejtőn, a sík vidéken egyaránt megterem. Napsütésnek erősen kitett helyeken nem érzi jól magát, leveleit hamar lehullatja. Nagyon árnyékos helyen sem ad kielégítő termést, ellenben kissé árnyékos helyen jól érzi magát. Napos helyen aromája jobb, cukortartalma nagyobb lesz. Leghidegebb teleinket is jól bírja.

 

Nem válogatós, megterem az agyagos vagy a homokos talajon is. Mérsékelten nedves, középkötött, mély termőrétegű talajokban érzi jól magát. Az Alföldön csak tápanyagban gazdag, kötött talajon, elsősorban öntözéssel termeszthető eredményesen.

 

Hazánkban korábban csaknem kizárólag a „Fay-féle bőtermő” és ennek változatai terjedtek el. Ez a fajtacsoport apró gyümölcse és gyenge termőképessége miatt a termesztésből kiszorult. Helyette új külföldi fajták beszerzésére került sor. Kizárólag ezeket érdemes termeszteni. A fehér gyümölcsű fajtákat még háztáji célra sem szaporítják.

 

A piros ribiszke fajták gyakorlatilag öntermékenyülők. Egyes fajták azonban jobban termékenyülnek és többet teremnek vegyes ültetés esetén, ezért nagyobb területű telepítésnél célszerű két fajtát együtt, többsoros pásztákban váltva elhelyezni vagy a főfajta mellé porzófajtát ültetni.

 

A ribiszkét házi kertekben is bokrokban neveljük. Beváltak az alacsony, középmagas törzsű fácskák is, amelyek rendszeres, kevés metszegetéssel bőven, zamatos, nagy gyümölcsöt nevelnek. A szép koronájú ribiszke és köszmétefácskák díszei a kertnek. Előnye az is, hogy alatta virágokat, szamócát, alacsony növésű konyhakerti növényeket termeszthetünk, s a kis területet így jól kihasználhatjuk. A fácskák nevelése megfelelő szaktudást igényel.

 

A ribiszke szaporításának legegyszerűbb módja, a fás dugványozás, melynek ideje az ősz vagy a tavasz. A dugványokat ősszel, lombhullás után egészséges, szép gyümölcsöt termő bokrokból kell megszedni. A dugványnak való vesszőt 20-25 cm hosszúságú részekre daraboljuk. A dugvány legalsó rügye alatt 1-2 mm-re simán megmetsszük, míg a felső végén, rügy felett 1 cm-es csonkot hagyunk.

 

A tavaszi dugványozáshoz az így elkészített dugványokat kötegbe kötve tavaszig fagymentes helyen kissé nyirkos homokba elvermeljük. Az ősszel vagy tavasszal dugványozott vesszők nyár folyamán jól megerősödnek, 1-2-3 vesszőt hoznak. Ezek az egyéves gyökeres dugványok állandó helyükre is kiültethetők, mégis helyesebb még egy-két évre újból iskolázzuk őket.

 


Az ősszel ültetés jobb, mint a tavaszi, de ültethető egész télen át, ha az időjárás azt megengedi. Minél korábban ültetjük, annál jobb, mert a ribiszke tavasszal korán indul növekedésnek. Az elültetett növények tövére földet húzunk, ez a kis földkupac védi a gyökereket a nyári szárazságban. Nálunk szokás idős, pusztuló bokrokat minél több részre szétosztani, s ezeket az öreg bokorrészeket ültetik el. Pedig ezekből nem lesz hasznos bokor. Ha magunk nem tudunk előállítani teljes értékű ültetési anyagot, úgy faiskolából szerezzük azt be.


A ribiszke igen sok sarjat nevel, s ha ezeket mind meghagyjuk, akkor a bokor sűrű bozóttá válik. A legszebb és legtöbb gyümölcsöt az erős sarjakon, vesszőkön és idősebb gallyakon fejlődött nyársakon hozza. A ribiszke metszése nálunk ismeretlen, de még a bokrokat is csak elvétve ritkítják. Így aztán a bokor annyira elsűrűsödik, hogy a gyümölcsök évről évre apróbb, kevesebb lesz, de annál több lesz a bokron a kártevő, rovar és a betegség.

 

Kapcsolódó cikk:
Kincsek a hűtőláda mélyén
Ribizli szín kavalkád

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia