szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A poszméh - dongóméh - Videókkal

Sulyok Józsefné, 2011. márc. 09.


Az anya tavasszal ébredéskor magános méhként kezdi az életét. Hosszú téli álom után a meleg napsugár csalja elő mohapárna-fakéreg alól, sziklarepedésből vagy valamilyen földalatti üregből.

A poszméh - dongóméh - Videókkal

Még nincsenek a fán levelek, de a hegylankákon, az utakat segélyező árkok mentén, domboldalakon, töltéseken, erdőn-mezőn ott döngicsél már a föld felett, naphosszat. Dongó-zsongó hangja méterekről hallható. Zegzugos repülése közben megvizsgál minden rést, üreget, hogy fészeképítésre alkalmas helyet keressen.

 

Ha végre megfelelő üreget talált, azt gondosan kitisztítja, az aljára fűből, mohatörmelékből lapos kupacot halmoz fel. Ennek közepére alapozza jövendő családja első sejtjeit. Pár négyzetcentiméteres, gyantás-viaszos alapra hordott viaszmasszát gyúr, dagaszt addig, míg egy fél centiméteres átmérőjű és valamivel magasabb gyűrűszerű sáncot nem formál belőle. Ahogy elkészül, kiröpül tágas odújából, ezúttal virágporméz táplálék után néz.

 

Amikor a dongó-méhanya útjáról hazatér, a mézgyomrába gyűjtött nektár és a kosarában cipelt virágport péppé gyúrja össze, és a gyűszűszerű bölcsőbe préseli. Mielőtt újra eleségért menne, a kupacra néhány petét tojik. Az újabb virágporméz-kupacokra ismételten petéket helyez mindaddig, míg a bölcső meg nem telik. Végül az egészet viaszfedéllel zárja le. A bölcső mellé sebtében egy viaszhordót épít, és telehordja mézzel. Nagy szükség lesz erre, ha jönnek a hideg napok.

 

A lárvák a peteburkokat 4-6 nap múlva elhagyják, és a körülöttük levő élelemkészletet nemsokára felfalják. Újabb táplálékra van szükség, a fiasítás, a fészek bővítése ismét jó ideig szünetel. Az anya kora reggeltől késő estig friss élelmet hord. Hazatértekkor a bölcső készítésének idején lezárt közös sejtek tetejét sorra felnyitja, és kicsiny lárváit a nyíláson át felváltva eteti. Nagy haladás ez a rovarok életében!

 

A lárvák 10-12 napi táplálkozás után selyeminget szőnek maguk köré, és bebábozódnak. Két hét alatt alakulnak át poszméh-hé és könnyen bújnak elő, mert selyemgubóikat kell csak kirágniuk, a közös viaszburkot az anya időközben már lebontotta, anyagából újabb kis bölcsőket emelt.

 

Az első kicsinyek termetre is valóban kicsinyek. Nem is csoda, hiszen az anya egyedül hordta mindannyiuk számára a szűkös élelmet. Egyelőre még egyszínű szürkék, s csak félénken, lassan mozognak, mint afféle újszülöttek. Ők a kis munkások, a rovarcsalád első, egymást segítő gyermekei.

 

Ahogy nő a számuk, úgy szaporodik a család. Mind több, mind nagyobb mértékben veszik át az anyától a fészek körüli, majd a fészken kívüli teendők ellátását. Az elő napon csak takarítanak, a másodikon már segítenek a bábgubók feletti viaszsejtfal lebontásában. A harmad-negyednapon már új viaszsejteket emelnek. A munkamegosztás, a fejlettségüknek megfelelő munkalánc a dongóméheknél is megvan.

 

A fiatal dongóméhek a titokzatos külső világgal kapuőrség közben ismerkednek meg, s csakhamar elérkezik az idő, amikor a sötét otthonból a verőfényes, virágillatos mezőkre repülnek. S néhány meleg nap után leszállt az alkonyat, annyival többen gyűlnek össze este a családi fészekben. Minden dongóméh tudja, melyiknek mi a dolga. Nőnek a virágporkupacok, gyarapodnak a bábbölcsők, szaporodnak a mézes bödönök. Jöhet akár egy hetes esős idő is, felkészült már rá a család. Nyár derekán a kapuban nagy a forgalom. Sűrű egymásután jönnek-mennek, érkeznek-távoznak a kis munkások.

 

 

Augusztus közepén megjelennek a kissé eltérő színezetű hímek, s előbújnak a nagyobb testű nyár végi nőstények, a leendő anyák. A család fejlődése elérte tetőpontját, ezentúl hanyatlik, mint a nyár melege is. Az életerős nőstények a hímekkel való kalandozásaik után mind ritkábban térnek vissza a szülői otthonba. A felnőtté vált, megtermékenyített fiatal anyák téli szálás után néznek. A hímek pedig távol a fészektől gyűszűvirágban vagy más sziromlevelek között töltik utolsó éjszakájukat. A nagy munkában gyorsan elhasználódott a munkások szervezete és az ösztön hajtotta kis motor pár hét múlva leáll. Számuk napról napra csappan. Az élelemhiány miatt riadtan dobják ki lárvatestvéreik egy részét, hogy ezáltal mentsék a többi életét. Újból és újból kirepülnek, hogy a megmaradtak számára élelmet hozzanak, de az útszéli bogáncson vagy kései lóherén mind többet ér utol a rideg dér vagy a hűvös reggeli harmat.

 

Az éhes lárvák egy darabig még tátogó rágókkal várják hazatérésüket, míg lassan el nem ragadja mindnyájukat az éhhalál. A családalapító anya talán már hetek óta kidőlt, szerepét néhány leányanya vette át, de egy pusztuló otthonban azonban nem volt maradásuk, szétszéledtek.

 

Van még egy olyan rovarunk, amelyet hasonlósága miatt gyakran méhnek néznek. Ez a fullánk nélküli, senkinek nem ártó „közönséges herelégy”.

 

Kapcsolódó cikk:
Méhcsaládok vándoroltatása

 
Hozzászólások (1)

Nagy Attila
2015. dec. 13. (2 185 napja)
Az érdekelne hogy,házilag (othon) hogy lehetséges avagy mik kellenek ahhoz hogy szaporitsam a posztméheket,van-e rolla valami film esetleg le írás?


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia