szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A rettegett koronás keresztespók

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 09.


A keresztespókról nem az jut elsőként eszünkbe, hogy hasznos kerti segítőnk is lehet, pedig ebben nagyot tévedünk.

A rettegett koronás keresztespók

A pókokat nem mindenki szereti, a keresztespókról pedig gyakran állítják, hogy a csípése mérgező. A zsákmányát (moly, szúnyog, légy), valóban egyetlen harapással megbénítja, azonban az emberre teljesen veszélytelen. A keresztes-pókfélék családjának képviselője védett helyen szövi a nagyméretű hálóját.

A potrohon lévő világos foltok alkotják a jellegzetes keresztet. A pók alapszíne életterétől függően világos sárgától majdnem feketéig változhat. A nőstény hossza 2 cm, a hím csak 1 cm.

Tavasszal kelnek ki a fiatal egyedek, melyek miniatűr hálóikban főként levéltetveket fognak meg. A pók minden vedléssel nagyobb lesz, és ezzel együtt az általuk szőtt háló is nő. Csak a második életévében, ősszel éri el a kifejlett állapotot, akkor hálójának átmérője eléri a 40 cm-t.

A pók általában fejjel lefelé ül a közepében, zsákmányra lesve. A ragacsos szálakba ekkor már erősebb rovarok, pl. (méhek, darazsak) is beleakadnak. Párzáskor a kisebb hím felkeresi a nőstény hálóját. A nőstény védett helyeken több, vattaszerű szövedékkel beburkolt petecsomókat készít. Kora tavasszal kel ki a következő nemzedék.

Ne használjunk rovarirtó szereket, és hagyjuk békén a keresztespók hálóját.

Tipp! Ha megakarjuk örökíteni a művészien szép pókhálót legjobb késő nyáron, a kora reggeli órákban lefényképezni, amikor harmatcseppek láthatók a vékony szálakon.

Kapcsolódó cikk: Ebben segítenek az álcázott ganajtúrók

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!