szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A rómaiak után szabadon - Alkoss dézsakertet!

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 03.


Ha dézsakertet szeretnénk, akkor nem csak a külső megjelenésre, a díszítő funkcióra figyelhetünk, hanem arra is, hogy növényeink ékességük mellett gazdag terméssel is kecsegtethetnek.

A rómaiak után szabadon - Alkoss dézsakertet!

Szeretnénk, ha friss, saját termesztésű hozzávalókat szüreteljünk? Akkor használjuk ki a cserepek adta lehetőségeket, hogy vitaminban gazdag nassolnivalónk legyen. Van azonban valami, amit a tervezés előtt mindenképpen át kell gondolnunk. Ahhoz, hogy zamatos termést szüretelhessünk, a legtöbb gyümölcsnek és zöldségnek napfényre, meleg helyre van szüksége.
Amióta kedveltté vált a Földközi-tenger könnyű ételeket előnybe részesítő konyhaművészete, azóta a mediterrán fűszerek, így a rozmaring, és a bazsalikom ugyanolyan kedveltek, mint pl. a fokhagyma vagy a petrezselyem.Egy nagyobb dézsába ültessünk olyan fajokat egymás mellé, amelyeknek hasonló igényeik vannak. Összeillik pl. a szurokfű (oregánó), a kakukkfű, a rozmaring és a zsálya. Nedvesebb talajt igényelnek ezzel szemben a kerti zsázsa, a petrezselyem, a karalábé, a citromfű és a fokhagyma tövei. Az ismert fűszerek mellett az üzletekben, kertészetekben gyakran elképesztő választékot találunk a fajtákból. Így a kakukkfű, menta, bazsalikom, zsálya sokféle fajtáját szerezhetjük be, ezek gyakran ízre, kinézetre is többfélék lehetnek.

A sarkantyúvirágot, a mentát, a lestyánt és a borágót jobb egyesével edénybe ültetni. Erőteljes növekedésükkel ugyanis hamar elnyomják a melléjük ültetett növényeket. 

Meggy, körte, alma vagy nektarin-fácskákat gyengébb növekedésű alanyon, sövény vagy oszlopos formában tarthatunk dézsában. Vásárláskor kérdezzük meg, hogy a fa önporzó-e, vagy szükség van beporzó fácskára is. A magas-törzsre nevelt ribiszke vagy egres alá remekül ültethető a szamóca. Ezzel kétféle gyümölcsöt is szüretelhetünk egy edényből.

A különböző salátafajták, amelyeknek zöld, piros, sima vagy borzolt levelük van, a cserepeket és balkonládákat egyaránt díszíthetik. Válasszunk tépősalátát is, amelyről folyamatosan szedhetjük a leveleket, a levélrózsa ugyanis növekszik tovább, de a madársalátáról sem felejtkezzünk meg. Ennek a fűszernek egy-két levelével bármilyen salátát ízesíthetünk.

Mindenekelőtt a melegkedvelő zöldségek (paradicsom, paprika, uborka, tojásgyümölcs), remekelnek edénybe ültetve. Amíg a termések meg nem érnek és színükkel nem vonják magukra a figyelmet, addig a kert színfoltjai lehetnek a bársonyvirág, sarkantyúka, körömvirág. A sarkantyúka virága és levelei egyben ehető salátadísz is lehet. Azokhoz a zöldségfajokhoz, amelyek a magasban kúsznak, a borsó és a zöldbab tartozik. Ezeknek már palántakoruktól támasztékot kel biztosítana.

Az évelő fajoknak nagyméretű edényt biztosítsunk, melybe tegyünk drénréteget és lehetőleg jó földkeveréket.
A gyümölcsfákat nagyobb agyagtartalmú talajba, a zöldséget pedig virágföldbe ültessük. A mediterrán eredetű növényeket laza talajba tegyük (kerti virágföld homokkal keverve).
Lehetőleg szerves eredetű trágyát használjunk, pl. szarvasmarhatrágyát vagy érett komposztot.

Kapcsolódó cikk:

Tervezz saját dézsakertet!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia