szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A sárga gyöngy

Sulyok Józsefné, 2009. febr. 12.


A kincset érő sárga gyöngy - a kínaiak évszázadok óta így nevezik a szóját, azt a „ csodálatos babot”, amelyet az éhínség elleni nagy fegyvernek tartanak.

Valóban, a szója sokféle formában szerepel a kínaiak legtöbb ételében. De nem csupán a kínai konyha elmaradhatatlan alapanyaga. Az ültetvényeken termesztett szóját, az amerikai farmerek a „Boldogság eljövőjének” nevezik.

 

Kínából indult hódító útjára

A szóját már háromszázezer évvel ezelőtt ismerték Kínában. Az ázsiai ország északi részében honosították meg ezt a haszonnövényt. Időszámításunk kezdete után 164. esztendőben egy kínai tudós azt hirdette, hogy a szójából forralással és sajtolással készítenek tofut, és ezzel majd sok embert menthetnek meg az éhezéstől.
Először Ázsiában terjedt el, a kínaiaktól került át Japánba és más országokba. Brazíliában, a Paraná folyó mentén, Argentína pampáin, az USA-ban, a Mississippi vidékén, Kína északi részén, óriási ültetvényeken termesztik a csodababot.


Carl Linné, a híres svéd biológus már 1737-ben foglalkozni kezdett a szójával. Hollandiában egy kertben termesztette a növényt. Elterjedésének a legnagyobb lökést egy Samuel Bowen nevű amerikai tengerész adta, aki 1765-ben Kínából szójababot vitt a georgiai Savannah egyik ültetvényére. Az amerikaiak gyorsan felismerték a szója sokoldalú felhasználhatóságát, és századunkban megvalósították termesztésének gépesítését.

 

A föld aranya – mondják a szójáról az amerikai farmerek. Szójatermesztésben az Egyesült Államok áll napjainkban a világranglista élén. Észak- és Dél-Amerika adja földünk szójabab-termésének háromnegyedét. A nemesített fajták legnagyobb gyűjteménye az USA-ban Urbana-Champaignban levő egyetemen található.

 


Japánban és a többi ázsiai országban, valamint Európában a szója legnagyobb részét étkezésre használják. Lisztet, pelyhet, darát, olajat, granulátumot stb. készítenek belől, vagy éppen babként főzik meg. Az USA-ban nemcsak étkezésre, hanem állatok etetésére is használják.

A Ford autók karosszériája James Gurney amerikai festőművész szója alapanyagú festékkel készített képein mutatta be, hogy hányféle termék alkotója az élelmiszereken kívül. Íme, néhány a festményeken szereplő több mint 600 féle készítményből: papír, festék, ragasztó, tapéta, üzemanyag, szappan, kerékpárgumi, textil, asztalterítő, trikó, zacskó, tűzoltóhab, gyógyszerek, hormonok, antibiotikumok is készülnek ebből a sokoldalú hüvelyesből.

 


Hasznosítására újabb és újabb lehetőséget találnak fel a kutatók. Felhasználásának legfőbb területe azonban továbbra is az emberiség élelmezése marad, hiszen a szójában csaknem 40 százaléknyi magas lizintartalmú fehérjéből áll, súlyának kb. egyötöde olaj, kétötöde fehérje, ami az olaj kivonása és a héj eltávolítása után 50 százalék fölé is emelkedhet.

 

Az emésztést gátló anyagokat ma már iparilag könnyen kivonják belőle. A szója egészséges, kitűnő húspótló, magas fehérjetartalmú élelem. Húsételekhez, tésztákhoz, süteményekhez, salátákhoz használják, de készülhet belőle szójapuding is, olaja jól illik a majonézhez.
A kínaiaknál a doufu, a japánoknál a tufo a neve a legnépszerűbb szójaételnek.

 

Kapcsolódó cikk:
Itália kedvence, a zsálya

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Tudja-e, hogy

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!