szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A selyemmályva

Sulyok Józsefné, 2011. aug. 30.


A mályvafélék közé tartozó virág trópusi és szubtrópusi őseit tudatos munkával keresztezték a nemesítők. Így jöttek létre azok a látványosan virágzó gyönyörű hibridek, amelyek alig emlékeztetnek szerény őseikre.

A selyemmályva

A selyemmályvának - Abutilon theophrasti - már a levelei is érdekek, mert a juharfát juttatják eszünkbe. Léteznek tarka levelű változatai is, amelyek eredetileg vírusfertőzés révén jöttek létre. Igaz, díszítő értékét azonban a virágai jelentik. A csüngő harangok fehér, sárga, rózsaszín vagy lazac-piros színben virítanak. Egyes fajták a nyár első felében, mások inkább nyár végétől novemberig nyílnak. Vannak szétterülő ámpolnanövényként használható fajták és 2-3 méteresre növő dézsanövények is közöttük.


Tavasszal dugványozással lehet szaporítani. Kedvünkre való fajta idősebb egyedéről vágjunk néhány 10-15 cm-es leveles hajtást. Az alsó leveleket távolítsuk el, a felső felét, kétharmadát ollóval vágjuk le, hogy csökkentsük a dugványok párologtató felületét. A dugványt virágföldbe, homokba, vízbe dughatjuk az eltávolított levelek mélységéig. A dugványok gyors fonnyadását megakadályozhatjuk, ha a cserépbe 3 hurkapálcikát szúrunk, és arra egy néhány helyen kilyukasztott műanyag zacskót húzunk.

 

A dugvány 20-25 fokon hamar meggyökeresedik, hajtani kezd, szerencsés esetbe már az adott évben virágozni is fog. Ha idősebb növényünkről sikerült magot fogni, azt is evethetjük, de ebből csak jövőre lesz virágzó növény és egyáltalán nem biztos, olyan szép lesz, mint a dugványról szaporított. (De az is lehet, hogy még szebb lesz).

 

Huzattól mentes, világos helyen tartsuk a lakásban, de ne a tűző napon. Nyáron kitehetjük a szabadba is, de csak szélvédett, meleg, árnyékos helyre. Télen 10-15 fokos helyiségben érzi jól magát a legjobban. Télikertben szinte egész évben virágzik. Érzékeny növény, ha jó helyet találunk számára, akkor lehetőleg ne mozdítsuk el onnan. Ha viszont nem vagyunk elégedettek a virágzással, akkor az a legvalószínűbb, hogy a helyén kell változtatni.

 

Évente ültessük 1-2 cm-rel nagyobb cserépbe, később ládába, dézsába. Nyáron bőségesen öntözzük, és kéthetente tápoldatozzuk a balkonládához ajánlott „virágoztató” tápoldattal. Télen mérsékelten öntözzük, és egyáltalán ne tápoldatozzuk, ha hideg helyen teleltetjük. Ősszel, elvirágzás után bátran metsszük vissza felére a hajtásait. Tetvesedésre hajlamos, ráadásul a takácsatkák, pajzstetvek is károsítják. Kellő óvatossággal, lehetőleg szabadban védekezzünk ellenük a megfelelő szerekkel.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia