szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A sokoldalú citromfű

Sulyok Józsefné, 2011. dec. 14.


A citromfű hazánkban is egyre kedveltebb fűszer és gyógynövény. Karrierjét vélhetően annak köszönheti, hogy nagyon kellemes ízű, így élvezeti teaként is fogyasztható. Újabb kutatások szerint a vírusok szaporodását gátolja, így számos vírusellenes készítmény alkotórésze.

A sokoldalú citromfű

Közép- és Dél-Európában, Kis-Ázsiában, valamint Földközi-tenger környékén honos citromfű az ajakosok családjába tartozó Mellissa nemzetség három fajának egyike. Évelő növény, fokozatosan vastagodó gyökértörzséből a talajszínnel vízszintesen futó tarackok erednek, segítségükkel mind nagyobb területet fut be. Közepes melegigényes növény. Melegtűrő képessége jobb, mint a hidegtűrése.

 

Vetését 8-10 fok alatti hőmérsékleten nem érdemes elkezdeni, mert az amúgy is rendkívül hosszú csírázás még jobban elhúzódik. Optimális növekedéséhez 20 fok feletti hőmérséklet szükséges. A többéves töveket a száraz 15-20 fokos fagyok erősen megviselik. Hosszú, kemény télen az egész állomány elpusztulhat. Hótakaróval a hazánkban előforduló telek nem okoznak kárt benne. Erősen fényigényes, a félárnyékot is rosszul viseli, a ráeső árnyék elől a nap felé fordulnak a hajtásai. Az árnyékoló hatások elől földalatti indáival évek alatt lassan tovább kúszik.

 

A citromfű (Melissa officinalis) levelén lévő szőröknek is fénygyűjtő szerepük van. Virágzáshoz a napsütésen kívül hosszú nappalokra is szükség van. Viszonylag jól tűri a szárazságot. Az aszályos évek kedvezőbbek számára, mint a hűvös, csapadékos nyarak.

 

Nem is annyira a túlzott vízadagolás okoz gondot ilyenkor, hanem az alacsony hőmérséklet és a fényszegénység. Ilyen időszakban növekedése erősen visszaesik, alig hoz virágot és az illóolaj-tartalma is erősen csökken. Kifejezetten a meszes talajt kedveli. Szélsőséges talajtípusok kivételével mindenütt termeszthető, még erősen kötött, de nem hideg talajokon is.

 

Szaporítása a szabadföldi magvetésen kívül történhet palántázással vagy tőosztással is. Évelő, 7-8 évig marad egy helyen, ezért vetésforgón kívül helyezzük el. Minden növény után telepíthető, ha gyommagokkal nem túl fertőzött a terület. A késő őszi, ún. tél alá vetés ideje november. A sorok között 50-60 cm távolságot hagyjunk, a magokat 1 cm mélyre vessük.

 

Érdemes a sorokat megjelölni, mert tavasszal a gyomok hamarabb megerősödnek és elnyomják az igen vontatottan kelő citromfüvet. A helyrevetés nehézsége miatt érdemesebb palántázással szaporítani. A palántanevelést végezhetjük február végi-március eleji vetéssel fólia alatt vagy áprilisi vetéssel szabad földön. A többéves ültetvény tőosztással is szaporítható. Ezt a munkát nyár végén végezzük, hogy a tél beálltáig még megerősödjenek a szétosztott részek.

 

Az első évben a virágzás kezdetén, majd a második évtől kezdődően még szeptemberben is szedhetjük. A mintegy fél méter magasra nőtt hajtásokat 4-5 cm-es tarló meghagyásával vágjuk le és szárral együtt, vagy csak szárról lefosztott leveleket szárítsuk meg száraz, szellős, napfénytől védett helyen.
Fűszerezésre a tenyészidő folyamán bármikor téphetünk friss leveleket.

 

A citromfüvet télen a lakásban, cserépben, ládában tovább tárolhatjuk. Többéves tövekről kisebb gyökeres hajtásokat szedhetünk, és ezeket szaporíthatjuk tovább. Természetesen magvetéssel is termeszthetjük, miután apró magjáról van szó, csak 2-3 évig tartja meg csírázóképességét. Meleg lakásban nevelt növényekről folyamatosan szedhetünk leveleket.
Újabban a gyógyászatban néhány vírusellenes készítmény alkotóeleme, ugyanis egyes vélemények szerint lassítja, illetve gátolja a vírusok szaporodását.

 

A rómaiakon és görögökön kívül az arabok is ismerik. Európában az 1500-as évektől kezdtek el vele foglalkozni.

A citromra emlékeztető illatú leveleiben 0.05-03 % között ingadozik az illóolaj mennyisége. Ezen kívül tartalmaz még cserzőanyagot (rozmarinsav), fahéjsav-származékot, triterpéneket (kávé, urzol, oleánolsav). Illóolajának fő alkotórésze a titrál, citronellál, geraniol. Ezek az illóolaj-komponensek az illatszeriparban játszanak fontos szerepet. Gyakran hamisítják is macskamenta, illetve erdei-csombor levéllel. A gyógyászatban íz javítónak, étvágygerjesztőnek és enyhe nyugtatónak alkalmazzák.

 

A népi gyógyászatban kellemes illata miatt számos teakeverék alkotórésze, ezen kívül reuma elleni bedörzsölő-szerekben is szerepel. A 17-18. században igen népszerű volt.
Zöld állapotban fűszerként használják. Gyümölcslevesek, saláták, levesek ízesítésére kiválóan alkalmas, szükség esetén jól helyettesíti a citromot.

 

Nemcsak mint fűszer és gyógynövény álja meg a helyét, hanem nagy nektártartalma folytán kiváló méhlegelő is. Levele ételízesítő, magját a gyógyszeripar, a likőripar, illóolaját az illatszeripar hasznosítja. Saláták, szószok, gyümölcslevesek főzelékek, vadas ételek, valamint savanyúságok eltevéséhez, elkészítéséhez kiváló fűszer.

 

Tipp! Recept Citromfüves töltött alma

Hozzávalók: 8-10 alma, 15-20 dk juhtúró, 10 dk tehéntúró, 10 dk margarin, 2-3 gerezd fokhagyma, metélőhagyma, petrezselyemzöld, só, citromfű.

 

A meghámozott és magházától megtisztított almákat vízben citromfűvel együtt megfőzzük, majd lecsurgatjuk. Közben összekeverjük a kétfajta túrót, a margarint a fűszerekkel és a sóval. Néhány óra állás után az almákba töltjük és hűtőszekrénybe tesszük tálalásig.

 

Magas vérnyomás elleni tea

 

5-5 dk citromfű, galagonyabogyó és virág, diólevél, zsurlófű, 2 evőkanálnyi fagyöngylevél, ami fél liter vízbe teszünk. Pár percig forraljuk, 5-10 perc állás után leszűrjük. Naponta kétszer 1-1 csészével fogyasszunk belőle.

 

Kapcsolódó cikk:
Citromfű, a derűt okozó növény

A citromfüves torta
A tea története
Tea, az uralkodók itala


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!