szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A sokoldalú csillag: ánizs

Topor Erika, 2014. aug. 25.


Az ánizsról leghamarabb a forralt bor jut eszünkbe, vagy a mézeskalács karácsony táján, viszont eltekintve ettől a két kedvelt finomságtól az ánizsnak rendkívül sok más haszna is van. Ha azt mondom ánizs: akkor többféle ánizsról is beszélhetek. Íme, róluk van szó!

A sokoldalú csillag: ánizs

Származása a Kelet-mediterrán, Nyugat-Ázsia és a Földközi-tenger vidéke. Már az ókor egyiptomiak is használták, mára szinte az egész világon elterjedt fűszer és aromanövény. Ha termesztésére adnánk a fejünket, akkor jól gondoljuk meg, mivel egy igen igényes növényről van szó. A legjobb minőségű magokat Spanyolországból importálják. Ízvilágra nagyon hasonlít az édesköményre, ezért egyes keleti kultúrákban nem is különböztetik meg őket név szerint. Az indiai és indonéz konyha alapjait adja ez a kedvelt fűszer. A kínai ötfűszer-keverék egyik alkotóeleme. A nyugati konyhaművészet elsősorban a pékáruhoz, süteményekhez használja, de előfordulhat húsokhoz adva is.

Az egyik legismertebb ánizslikőrök egyike is, az ouzo, vagy pernod és raki is a csillagánizs aromáját viseli.

Egyet érdemes az elején leszögezni, az ánizs, a csillagánizs és az édeskömény nem ugyanaz a fűszernövény, bár illatuk nagyban hasonló. Ennek köszönhetően sokszor egymással helyettesíthetők.

Az ánizs (Pimpinella anisum) egynyári lágyszárú növény, ernyősvirágzatú, melyet legfőképpen terméséért termesztenek. Termése az ánizsmag, tojásdad alakú, íze az édesgyökérre emlékeztet. Az apró mag (3-3.5 mm) hosszúkás és öt hosszirányú barázda látható rajta. Az ánizsmagot főleg Törökország, Spanyolország és Egyiptom állítja elő.

Az ánizsmag (Pimpinella) hatóanyaga az illóolaj, a zsírolaj, fehérje és cukor. Illóolaját az anetol, metil-kavikol, ánizsaldehid, ánizsketon és ánizssav alkotja. Rendkívül sok betegség ellenszere lehet. Javítja az emésztést, fertőtlenít, szélhajtó, tisztítja a vért, oldja a váladékot, jó görcsök ellen, a légutakat tisztítja, így főként asztmásoknak javasolt.

Az ánizsmag az abszint egyik fontos alkotóeleme.

A csillagánizs (Illicium verum) távol áll rendszertanilag a hazánkban ismertebb és konyhákban elfogadottabb ánizstól. Illatát tekintve hasonlók, de a csillagánizs az előző ánizshoz képest erősebb illatú, termése csillag alakú (és nem barázdás önálló). Elsősorban Dél-Kínában őshonos. Fája örökzöld.

Illata az anetolnak köszönhetően hasonlít a Pimpinella-hoz, de ezen kívül csersavat, cukrot és fehérjét tartalmaz.

Európába 1588-tól kezdett el terjedni, amikor Sir Thomas Cavendish által bekerült Londonba egy Fülöp-szigeteki út után. Először lekvárok és szirupok ízesítésére kezdték el használni, később az ánizsmagból desztillált ánizsolaj helyettesítésére szolgált.

A csillagánizzsal könnyen összekeverhető a japán csillagánizs (Illicium anisatum), mely emberi fogyasztásra nem alkalmas, mérgező anyagokat tartalmaz. A japán csillagánizs, azaz sikimi anisatint és sikimitoxint tartalmaz. Ezen anyagok erős húgyúti és emésztő szervrendszeri megbetegedéseket okoznak. Mérgező hatásai ellenére a gyógyszeripar használja, a hagyományos kínai orvoslás külsőleg fájdalom csillapítására, bőrbetegségekre, és madárinfluenza ellen.

Kapcsolódó cikk: Komoly dilemma: spenót vagy mángold?

 
Hozzászólások (1)

0 gábor
2014. aug. 28. (3 025 napja)
sehol nem találkoztam azzal,hogy a csillagánizs elvetve kikel?Cserépben nevelhető?Még a botanikus kertben sem láttam a növényt.