szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A sokoldalú futónövény titka

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 24.


Sok clematis fajta melyeket a kertészeti áruházakból és faiskolákból ismerünk, rózsaszín vagy ibolyakék, nagyméretű virágokkal. 

A sokoldalú futónövény titka

Azonban a nagyvirágú hibridek mellett számos más iszalagcsoport van, melyeket eddig kissé mostohaként kezeltünk. Jó néhány közülük nemcsak robusztus és erélyes növekedésű, hanem különleges színű és formájú virágokkal gazdagítják a választékot.

Júniustó szeptemberig virágzik az olasz iszalag, melynek nagy virágai gyakran a hibrid klematiszokéira emlékeztetnek. Azonban van egy előnye, hogy nem támadja meg a hervadásos fertőzés.

A hálós iszalag tulipán formájú virágai olyanok, mint egy kicsi harangvirág. Némelyik fajtánál a virágok átmérője eléri az 5-6 cm-t, másoknál csak feleakkora, viszont megfelelő helyen (tápanyagban gazdag talaj, napos fekvés) virágbőségüknek köszönhetően az utóbbiak vetélytársai az előbbieknek.

A legtöbb iszalag romantikus színekben virágzik. Egy csoport azonban kitűnik ragyogó sárga virágaival, ezért a „sárgák” csoportjának is nevezik. Az arany iszalagok közé tartozik pl. a Clematis tangutica, a C. orientalis és a C. tibetana. Ezek a gyorsan növő fajok kiválóan alkalmasak arra, hogy tűlevelű fákat és bokrokat hódítsanak meg, és annak ellenére, hogy egészen kicsi virágai vannak, késő nyáron és ősszel szép foltjai a kertnek.

A réti iszalag csoportjának képviselői törékenyebbek és kisebbek, mint nagyobb testvéreik, és nagyon szép, illatos virágokkal rendelkeznek. Alacsony termete révén a legtöbb fajta ideális virágos súlypontnak az évelőágyásba, akár egy kőfalról alácsüngő növény formájában, akár talajtakaróként. A réti iszalag ugyanis nem kapaszkodó növény. Vagyis azoknak a fajoknak, amelyek hosszú hajtásokat növesztenek, szükségük van valamire, amin felfelé törekedve megtámaszkodhatnak, pl. egy kis futórácsra az ágyásban.

A nagyon nagyméretű fajok kivételével minden iszalag nevelhető dézsában. A teraszon és a balkonon az árnyékos a napos sarkokat egyaránt díszíthetik, azzal a feltétellel, hogy megfelelő a vízellátásuk. A földnek állandóan enyhén nedvesnek kell lennie, napos helyen többet kell öntözni.
Az aláültetés nyári virágokkal árnyékos, hűvös klímát teremt a gyökérzónában. A kicsi virágcserepeket egyszerűen helyezzük az iszalag gyökérzetére.

Ha a leveleken barna foltok jelennek meg, vagy a hajtások fonnyadni kezdenek, mindkét jelenség gombás fertőzésre utal. Az állandóan nedves lomb kedvez a gomba terjedésének. A sérült ágak, pl. a csigák által megrágott fiatal hajtások kaput nyitnak a spóráknak. A fiatal növénynél használjunk csigaölő-szert.

A betegség észrevételével a növényt tövig vágjuk vissza. A gyökér nem fertőződik, és az iszalag általában újra kihajt. A hervadás többnyire a kétszer virágzó növényeket érinti. 

Kapcsolódó cikk: A prériről jött kúpvirág
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!