szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A sosincs vége konyhaháború

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 30.


Egy ház kialakításánál igencsak sarkalatos kérdés a konyha. Hiszen mindenki elég sok időt fog itt eltölteni, sőt, ha esetleg buli lesz, akkor jellemzően az is itt fog koncentrálódni. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyenre is csináljuk meg, hiszen utána már nehéz változtatni a dolgokon.

 

A sosincs vége konyhaháború

 A konyha típusairól esett már szó nem is olyan régen. Azt azonban figyelmen kívül hagytuk, hogy a kialakítás mellett az elhelyezése sem mindegy. Egészen pontosan az, hogy maga a főzőhelyiség külön szobába esik-e, vagy sem.

 

Hagyományos konyha

 

Alapvetően a régi lakásoknál és házaknál ez nem is volt kérdés, a konyha külön helyezkedik el. Érdekes, ha még régebbre megyünk vissza, akkor viszont a fűtőérték miatt egyáltalán nem volt jó ötlet elkülöníteni a főzőhelyiséget. Mindenesetre a falakkal körülvett konyhának is megvannak a maga előnyei. Ezek közül ez egyik, nagyon nem elhanyagolható az, hogy senki nem tud belekontárkodni a munkánkba, ha nem akarjuk, hiszen nemes egyszerűséggel kizárjuk a helyiségből. Az első, alapvető problémát is ez a bizonyos ajtó jelenti. A családok életében a késő délutáni, és az esti időpontok azok, amiket jellemzően együtt tudnak tölteni. Sajnos ez a legtöbb esetben a tévé előtt történik, ami viszont szinte soha nem a konyhában van. Ebből adódóan a nő, aki rendszerint főz, úgy érzi, elszigetelődik, rabja a konyhájának. A helyszűkével is számolni kell, hiszen hiába óriási a helyiség, attól még falak veszik körül, ami összenyomhatja a teret. Viszont megvan az a nagy előnye, hogy a szagokat benn tartja, a főzőhelyiségben.

 

Amerikai konyha

 

Az egyterű megoldások már nálunk is egyre jobban hódítanak. Minek darabolni az amúgy sem túl nagy teret falakkal, ha meg lehet oldani nélküle is. Ez tökéletes, hiszen így a család akkor is együtt tud lenni, beszélgetni, nevetni, ha éppen valaki sürög – forog a konyhában. Megvannak persze a hátulütői is, hiszen egy egyszerű hagymapucolás is erős illatokkal látja el a nappalit, ami egy légtérben van a főzőhelyiséggel. A háziállatokat is sokkal nehezebb kiparancsolni a konyhából, ha annak nincsenek fizikai határai. De az időhiány, és az a kevés óra, amit együtt tölthetünk a családunkkal megéri, hogy egy kicsit szagosabb legyen a lakás, többet kelljen szellőztetni. És persze az sem utolsó, hogy sokkal nagyobbnak érzékeljük a teret.

 

Konyha+étkező

 

Azoknak, akiknek egyik megoldás sem tetszik, a harmadik variáció mindegyikből hoz egy kicsit. Ebben az esetben a főzés és az étkezés kapcsolódik szorosan, de a szabadidő nem annyira. Persze ez is relatív, hiszen ha olvasunk, vagy a gyerekek játszanak, azt az asztalnál is lehet, akkor pedig a család együtt van. Itt még a szagok sem zavaróak, elvégre legalább étvágyat csinálnak. Igaz, némi kompromisszumot kíván, de kiküszöböli a hibáit az előző két lehetőségnek, legalább részben.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia