szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szagos müge

Szépzöld, 2015. jún. 24.


Hogyan készítsünk nyáron bólét? Mi az, ami természetes molyűző és cserjék alatti talajtakaró is egyben? Ismerkedjünk meg a szagos müge világával.

A szagos müge

A szagos müge - Galium odoratum - más néven májusfű, Európa hegyvidéki erdeiben őshonos. Elterjedési területe Iránon át egész Szibériáig nyúlik. Hazánk árnyas bükköseinek, gyertyános tölgyeseinek alján sok helyütt szőnyeget alkotnak.

Kúszó gyöktörzséből tavasszal négyszögletes, 15-25 cm-es szárat fejleszt. A buzérfélék családjába tartozó évelő növény, lándzsás levelei 6-8-asával örvökben állnak. Májusban jelennek meg az apó, illatos, fehér virágai csúcsálló bogas virágzatban. Jellegzetes aromáját kumarin tartalmának köszönheti, amely a növény hervadásakor és száradáskor különösen intenzív illatot áraszt. Emellett tartalmaz még C-vitamint, cser és keserűanyagokat.

 

Az olasz müge (Asperula taurina) a szagos mügénél, intenzívebb illatú. A szagos müge kertünk árnyékos és félárnyékos részén hamar elterjed, és szőnyegszerűen beborítja a talajt. Fontos, hogy laza szerkezetű, nedves, humuszban, tápanyagban gazdag talajra ültessük.

Magját ősszel ültessük el, de legyünk türelmesek, mert eltart egy darabig, míg a magoncokból illatos gyepszőnyeg képződik. Egyszerűbb, ha fiatal növényeket vásárolunk, mert azok sokkal gyorsabban terjednek. A leveleket csak akkor kezdjük el gyűjteni, ha növényeink már kellőképpen megerősödtek. Száraz időszakban igényli a rendszeres öntözést. Leveles hajtásait május-júniusban, virágzás előtt gyűjtsük. Megszárítva különösen intenzív aromájúak.

A májusi bólé nélkülözhetetlen alapanyaga, de gyümölcssalátákhoz is illik, és édességeket, likőröket is ízesíthetünk vele. Szárított leveleinek forrázata jellegzetes aromájával gyümölcsleveseknek, lekvároknak és fagylaltféléknek különleges pikáns ízt kölcsönöz. Italok ízesítésekor egyszerűen csak hagyjuk állni egy csokor szagos mügét az adott italban, majd szűrjük le.

Régebben szárított leveleit molyűző tulajdonsága és kellemes illata miatt az ágyszalmához keverték, valamint enyhe altatónak a fejpárnába tették. A szárított leveleiből készített tea ideges nyugtalanság és alvászavarok esetén segít, emellett kiváló vértisztító, sőt izzasztó is.

Dekoratív megjelenése miatt kiválóan alkalmas fák és cserjék alatti talajtakarásra. Különösen szépen mutat árnyéktűrő páfrányok és füvek társaságában. Helykitöltő növénynek is ültethetjük, mert gyorsan terjed párás környezetben. Gyökerében olyan anyagok találhatók, melyek távol tartják a gyomokat.

Tipp! Májusi bólé


Sokféleképpen elkészíthetjük ezt az igen ízletes italkülönlegességet.

Két csokor szagos mügét hagyjunk állni két órán keresztül 100 ml konyakkal, vagy más borpárlattal, 1 csomag vaníliás cukorral és 50 g cukorral összekevert 1 l fehérborban.
Ezután szedjük ki a szagos mügét és öntsünk a bóléhoz még 2 l behűtött fehér bort és 1 üveg pezsgőt. Ügyeljünk arra, hogy a müge szárai álljanak ki a bóléból. Kedvünk szerint tehetünk még hozzá borsmenta és vérfűlevelet vagy más fűszernövényt. A bormennyiségnél fele arányban rozét is használhatunk.

Alkoholmentes bólét is készíthetünk. A szagos mügét gyümölcslébe tegyük, és pezsgő helyett szénsavas ásványvizet adjunk hozzá.

Kapcsolódó cikk: Homoki gyopár – a védett gyógynövény

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!