szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szépségével hódító gyűszűvirág

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 22.


Legyen az piros gyűszűvirág, gyapjas gyűszűvirág, sárga gyűszűvirág mindegyik hódít a különleges alakjával.

A szépségével hódító gyűszűvirág

A piros gyűszűvirág kétéves, esetleg évelő növény. Az első évben tőlevélrózsát fejleszt. Ezek a levelek tojásdad-lándzsásak, felületük ráncos a kiemelkedett érhálózat miatt, csipkés szélűek és hosszú levélnyelük molyhos. A második évben jelenik mag a virágzó szár, mely egyszerű, ritkán elágazó. A szárlevelek szórt állásúak és kisebbek, mint a tőlevelek. A virágok hosszú, tőálló, egyoldalú fürtöt képeznek. Pártája harang alakú, a felső ajak alig rajzolódik ki, az alsó ajak hegyes. Színe fehér, rózsaszínű vagy élénkpiros. Bíborpiros pettyek díszítik, ezért pettyegetett gyűszűvirágnak is nevezik. Májustól júniusig virágzik, a termése tok, sok apró magja pirosas-barna.

Nyugat-Európa erdős, hegyvidéki tájain honos, nálunk vadon nem fordul elő. Gyógynövényként ritkán, általában dísznövényként termesztik.

A gyapjas gyűszűvirág szintén kétéves vagy évelő növény. Lágyszárú, sötétlila színű, akár 2 m magasra is megnő. Felső része gyapjas, szőrös, virágzata végálló fürt. A párta hólyagosan felfújt, barnás vagy sárgásfehér. A virágzati tengely és a csészelevelek gyapjasan szőrösek. Június-júliusban virágzik, termése mirigyszőrökkel borított tojásdad tok.

Nyugat-Ázsiában és Közép-Európában honos. A Balkán-félszigeten is előfordul, néha vadon, melegebb déli részeken, köves, bokros helyeken. Nálunk dísznövényként termesztik.

A sárga gyűszűvirág is kétnyári vagy évelő. Levelei kissé bőrneműek, lándzsásak, fonákjuk az erek mentén szőrös. Harang alakú, bókoló virágai világossárgák, belsejük barnán eres, egyoldalú fürtben nyílik. Dísznövényként termesztik, június-júliusban nyílik. Nálunk vadon is előfordul, bokros, sziklás, ritkás erdőkben.

A gyűszűvirágok fontos gyógynövények, fő hatóanyagaik szívre ható glikozidok, valamint szaponinok. A piros gyűszűvirág az ún. purpurea-glikozidokat, a gyapjas gyűszűvirág a lanatozidokat tartalmazza. A legnagyobb mennyiségben a glikozidok a levélben találhatók. A levelek szárításakor a hatóanyagok részben lebomlanak, de hatásukat nem veszítik el, sőt a szárított levél hatására a zöldhöz képest négyszer erősebb lesz. Fokozzák a szív összehúzódó képességét, ezáltal javítják a vérkeringést, megszüntetik a vizenyőt, a szervezetben felgyülemlett vizet kihajtják.

A piros gyűszűvirág hatóanyagai lassabban, de tartósabban fejtik ki hatásukat, míg a gyapjas gyűszűvirág hatása gyorsabb, erősebb, de rövidebb időtartamú.

A piros gyűszűvirág leveleit két évszázada használják a gyógyászatban. Az utóbbi években a gyapjas gyűszűvirág kiszorította a gyógyszeriparból.

A sárga gyűszűvirág szintén csak a népi gyógyászatban használatos. A gyógyszeripar által előállított készítményeket kivétel nélkül a gyapjas gyűszűvirág leveléből készítik.

Mérgezések jöhetnek létre a növény népi gyógyászatban való felhasználásakor. Házi szerként a gyűszűvirágokat használni tilos. A gyűszűvirágfajok valamennyi része erős hatást gyakorol a szervezetre.

Mérgezési tünetei: a növényi részek vagy kivonatok elfogyasztása után jelentkezhet a keserű szájíz, hányás, émelygés, aluszékonyság, izgatottság, zavartság, hallucináció. Valamint homályos látás, kettős látás, pupillatágulat, vérkeringési zavarok, heves szívverés, stb.

Kapcsolódó cikk: Évelők ápolási titkai

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia