szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szerényen is szép ibolya Afrikából

Sulyok Józsefné, 2013. febr. 26.


Amikor az első afrikai ibolyát megismertük, valóban ibolyakék volt. Ma már több mint ezer fajtáját forgalmazzák, a fehértől a rózsaszín és a bíborvörös minden árnyalatán keresztül az ibolyakékig. Hogyan kell gondoznunk, hogy sokáig díszítse otthonunkat?

A szerényen is szép ibolya Afrikából

Vannak ép szélű, fodros, csipkés szirmú és teltvirágú változatok is. A sötét barnás-lila levelű fajtákon kívül tarka levelű változatok is ismertek. Külföldön egyesületekbe tömörültek az afrikai ibolya gyűjtők és úgy cserélgetik féltett kincseiket, mint nálunk a bélyeget szokás.

 

Egész évben kaphatók virágzó cserepes példányok. A termesztők tőzegben tápoldattal nevelik. Helyes, ha ezt a gyakorlatot követjük mi is. A szinte folyton virágzó növény tápanyagigényét csak folyamatos tápoldatozással lehet kielégíteni. A balkonláda virágokhoz ajánlott tápoldatok a fokföldi ibolya számára is nagyon alkalmasak.

 

Az öntözéssel legyünk óvatosak. A levelekre, a levél kocsányára és a növény tövére lehetőleg ne kerüljön víz. Szobahőmérsékletű vagy annál kicsit melegebb vízzel locsoljuk a reggeli órákban, hogyha véletlenül mégis a levélre csöppenne, akkor legyen idő a felszáradásra.

 

Az afrikai ibolyát ne ültessük hagyományos mázolatlan cserépbe, mert az alsó levelek kocsánya is érzékeny a hidegre és állandóan párolgó cserépszélhez érve megfázik, rohadni kezd, és így folyton elveszíti a legalsó, legnagyobb leveleit. Ha már cserépben van, akkor gyertyaviasszal, gyurmával körbekenhetjük a cserép szélét és akkor nem lesz gond.

 

Tápoldatozás esetén az átültetése csak akkor indokolt, ha az ibolya gyökérzete már teljesen benőtte a cserepet. Ugyanakkor nagyon szép összhatást érünk el, ha néhány különböző színű példányt érdekes formájú lapos tálba vagy konyhai cserépbe ültetünk át. Például egy bögrébe vagy kompótos tálba.

 

Az új otthonok napfényes, étkezős, gyakran a nappalival vagy a télikerttel, terasszal összekötött konyhában jó helyük van a növényeknek is. A virágokkal díszített konyhában szívesebben tartózkodik a család és nem hagyja magára a háziasszonyt. A növények is jól érzik magukat a magasabb páratartalmú, meleg, napfényes konyhában.

 

Az afrikai ibolya félárnyékos helyen érzi jól magát, a tűző naptól mindenképpen óvni kell. Délies ablakba csak akkor tegyük, ha valamilyen napfényigényes növény árnyékába tudjuk elhelyezni.

A fokföldi szaporítása sok örömet jelent felnőttnek, gyereknek egyaránt. Egy cserépnyi jól megnedvesített homokba vagy homok és tőzeg keverékébe számos kifejlett levelet ültethetünk. Bármilyen növényt szaporíthatunk zölddugványozással (levél, szárdarab), nagyon fontos, hogy a „talaj” steril legyen, mert a sebfelületre kerülő gombák és baktériumok a dugvány pusztulását okozzák. A száraz homokot könnyen sterilizálhatjuk, ha lábosba egy órára a sütőbe helyezzük. Kihűlésig tartsuk letakarva.

 

A leveleket 2-3 cm-es kocsánydarabokkal, éles késsel vágjuk le és egy hurkapálcikával mélyített lyukba dugassuk úgy, hogy a levéllemez ne érjen a talajhoz. A levéldugványokat fenyegető legnagyobb veszély a kiszáradás. Tartsuk párás helyen, szükség esetén takarjuk le befőttes üveggel vagy nagyobb átlátszó műanyag edénnyel. Takarás esetén fontos, hogy a kondenzálódó víz ne hulljon vissza a levelekre.

 

A levéldugványok egy hónap alatt meggyökeresednek, újabb egy hónap múlva leveleket hajtanak. Ekkor kell szétültetni egyesével, kisméretű, tőzeggel vagy virágfölddel töltött műanyag cserepekbe. Néhány hónap elteltével már meg is lephetjük ismerőseinket a sajátszaporítású, virágzó afrikai ibolyával.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia