szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szobanövények helye a lakásban

Sulyok Józsefné, 2012. jún. 12.


A déli ablaktól számított másfél méteres körzetben minden növény elég fényt kap. 1,5-2,5 méteres körzetben már csak a szerényebb fényigényűek élnek meg, 2-3 méterig csak a kifejezetten árnyéktűrők. Az ablaktól három méternél távolabb eső szobarészekben olyan kevés a fény, hogy csak átmeneti ideig bírják ki a növények.

A szobanövények helye a lakásban

A délitől eltérő tájolású szobákban legalább fél méterrel csökkentendők a fenti zónahatárok. Északi szobában pedig az ablak előtti tér is csak az árnyéktűrők számára kedvező. Kis lakásokban ki kell használni a fűtőtest feletti teret is. A fűtőtest fölé szerelt vastag bútorlap-polcra helyezzünk kaviccsal megtöltött fémtálcát. Erre tegyük a cserepes növényeinket. A tálcát megtöltő víz lehűti és párásítja a feszálló meleg levegőt, kedvezőbb klímát teremtve a növénynek, embernek egyaránt.


Mibe ültessünk?


Túl nagy edény nincs, legfeljebb növény túl kicsi vagy kevés benne. Minél nagyobb az edényünk, annál ritkábban kell öntözni, annál tovább bírják ki növényeink a távollétünket.
Szinte bármibe ültethetünk, ami elég nagy és elfogadhatóan néz ki. A virágok kiselejtezett lavorban, vödörben, mosogatótálban, lábosban és tönkrement mosógép rozsdamentes dobjában is remekül érezhetik magukat, ha megfelelő helyen vannak, és gondosan ápoljuk őket. A kevésbé kalandorok mégis válasszák inkább a cserepet vagy a fát. Az viszont előítélet, hogy a műanyag nem jó vagy ízléstelen. Ezek az edények kitűnően hagyják érvényesülni a beléjük ültetett színes virágokat. A fából készült balkonládát, dézsát se fessük zöldre, hagyjuk meg az eredeti fa színében, miután alaposan átitattuk kívül-belül lenolajkencével vagy más fatartósító-szerrel. Idővel elszürkül, megfeketedik és pont olyan lesz, mint minden szabadban maradó faanyag, kitűnő, semleges hátteret szolgáltatva növényeinknek.

 

A fehér edények elég kihívóak, de megfelelő környezetben és gazdagon beültetve nagyon jól mutatnak. Előnyük, hogy a fényt jobban visszaverik, és ezért kevésbé melegedik fel bennük a talaj. A talaj-felmelegedés mérséklése semmivel sem kevésbé fontos növényeink szempontjából, mint a fény vagy az öntözés. A déli fekvésű ablakokban, teraszokon elszenvedet sok-sok kudarc hátterében gyakran ez áll. Ebből a szempontból kiválóak a vastag-falú hungarocellből készült ládák. Fagyálló kő és műkő virágtartók széles választékából ki-ki választhat egyszerűbbet vagy modernebbet.


A felfelé törő zöld leveleikkel díszítő szobanövényeket nagyon feldobja, ha cserepestől egy szép kerámiába tesszük. Egy nagy edény, benne egy nagy vagy több kisebb növénnyel, sokkal mutatósabb, mint sok kis cserép sorba rakva. Az utóbbi leginkább egy spájzra emlékezteti a szemlélőt. Tehát nézzünk körül a virágaink számára kiszemelt helyen, méregessünk, és ezután vegyük meg vagy csináljuk meg az odaillő lehető legnagyobb virágtartót. Ha a választott edény belső mérete nem éri el a 15x15 centimétert, akkor kevés örömünk és temérdek munkánk lesz. 
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia