szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szőlő gombabetegségei

Sulyok Timea, 2009. máj. 07.


Szerző: Varga László

 

A szőlő peronoszpóra és lisztharmat elleni védelme

A szőlőben fellépő peronoszpóra és lisztharmat-fertőzések komoly terméskiesést és minőségromlást okoznak az ültetvényekben.

A szőlő gombabetegségei

A kialakuló járványszerű fertőzések még a következő gazdálkodási évben is éreztetik hatásukat, a vesszőkben és rügyekben tett károsításukkal. A peronoszpóra és lisztharmat fertőzések elősegítik az ültetvények korai leromlását. Az elmúlt évek rendhagyó időjárása azt eredményezte, hogy mind a két betegség járványszerűen felüthette fejét egy tenyészidőszakon belül.

Peronoszpóra kártétele


A szőlő peronoszpóra csapadékos években világszerte a legveszedelmesebb betegség. Folyamatos jelenléte miatt állandóan figyelemmel kell kísérni az ültetvényben. Kedvező fertőzési időjárási feltételek mellett megbetegíti rajzó spóráival a növényt a légzőnyílásain keresztül. A gyorsan támadó fertőzés megtámadja a szőlő levelét, bogyóját, kocsányát, hajtását. Növényvédelmi szempontból a leghatékonyabb védekezés a megelőzés, fakadástól érésig.

 

A peronoszpóra károsítása

 

 

 


Fürtzáródás utáni védelem


A Kupfer Fusilan kiválóan alkalmazható a fürtzáródás után fellépő peronoszpóra megelőzésére és a már kialakulóban lévő betegség blokkolására. A Kupfer Fusilan rezisztenciatörő megoldás lokálszisztemikus cimoxanil és kontaktréz tartalmú hatóanyag-kombinációjával. A termék megelőző és gyógyító hatással rendelkezik.

 

- Külső- belső védelem
- Azonnali és tartamhatás
- Könnyen kezelhető

 

A Kupfer Fusilan dózisa: 2-2,5 kg /ha

 

Záró permetezés


A peronoszpóra ellen védekezési eljárások egyik igen fontos elemei a rezes kezelések, melyekkel nagymértékben csökkenthetjük a következő évi kora tavaszi járványveszély kialakulását. A technológiákban jól alkalmazható a jó esőállóságú és nagy felületaktivitással rendelkező Cuproxat.

 

Lisztharmat elleni küzdelem

 

Hosszú évekre visszatekintve a lisztharmat leküzdése jelentette a legtöbb nehézséget a szőlő növényvédelmi eljárásokban a rejtőzködő életmódja miatt. Az új vizsgálati eredmények a fertőzések kialakulásában a lisztharmat kleisztotéciumos áttelelésének jelentőségét emelik ki, amely új elgondolást eredményez az ellene való védekezésben. A fertőzést egyre korábbi időpontokban lehet észlelni, ezért a korai lisztharmat elleni védekezést is komolyan kell venni. A kialakuló betegséget már nagyon nehéz blokkolni.

 

A lisztharmat károsítása

 

 

 


Fürtmegnyúlástól terméskötődésig

 

A szőlő későbbi fejlődési fázisában fellépő lisztharmat ellen a felszívódó készítmények alkalmazása nyújt kellő biztonságot. A Domark megbízható fiatal generációs triazol a lisztharmat ellen. Gyorsan felszívódik, jól áramlik a fiatal hajtások irányába és hosszantartó védelmet biztosít.

 

- Rezisztenciacsökkentő megoldás
- Fitotoxicitás nélküli
- Megelőző, blokkoló, gyógyító hatás
- Hosszantartó védelem

 

A Domark dózisa: 0,25-0,3 l / ha

 

A lisztharmat elleni védekezés a leghatékonyabb formája a kontakt (Cosavet) szisztemikus (Domark) hatóanyagokra épülő permetezési blokk alkalmazása. A kontakt kén hatóanyag tartalmú Cosavet leperzseli a növény felületén elhelyezkedő penészgyepet, megszüntetve annak hidrofób hatását és így utat nyit a felszívódó hatóanyagú Domark teljes felületen történő biztos bejutásának.
 

Kapcsolódó cikk:

Tavaszi lemosás

 

Kapcsolódó rovatok:

Kertészkedés

Hobbi

Webáruház

Videók
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia