szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szomszéd fűje mindig zöldebb – Pázsitgyepekről röviden

Topor Erika, 2015. febr. 23.


A mondás akkor igaz, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy a mi kertünk talaja és kitettsége milyen követelményeket támaszt a szép gyep felé.

A szomszéd fűje mindig zöldebb – Pázsitgyepekről röviden

A gyepeket többféle módon csoportosíthatjuk, ebből az egyik csoportosítási szempont, ha a nyírás gyakorisága szerint csoportosítjuk. A pázsitgyepek lehetnek extenzívek, félintenzívek, intenzívek és szuperintenzívek. A legkisebb ápolást igénylők az extenzívek, míg a szuperintenzívek a legtöbbet öntözendő, nyírandó gyepek. A szuperintenzív gyepeknél az összetétel is komoly kérdés, ilyenkor a fajtákat is pontosan összeállítják a szakemberek.

A minőségi értékelések szempontjából az uniformitás, vagyis az egyöntetűség talán az egyik legfontosabb tényező. Ha a gyep egyöntetű, akkor az azt jelenti, hogy ránézésre egy szép, egyenletes növekedési erélyű, egyforma szálakból álló felületet látunk. Emellett a denzitás, vagyis a tömöttség, a gyep szerkezete, vagyis textúrája, a nyírási adatok, az egyforma növekedési erély és a koloritás, vagyis a színezettség.

A fű habitusát tekintve is háromféle csoportot különböztetünk meg, tömött bokrút, lazabokrút és tarackos habitusút. A tömött bokrúak csoportjába többnyire a csenkeszek találhatók, a laza szerkezetűek a csomósebírek, melyek hajtáscsomói a talajfelszín közvetlen közelében, vagy alatta helyezkednek el. Közéjük tartozik a nádképű csenkesz és az angolperje. A tarackoló fajok a legdrágább fűfélék, mivel a legjobban regenerálódnak. Ilyenek a réti perjék, vörös csenkeszek.

Az angolperjék egyik előnye, hogy gyors csírázásúak, akár 2-3 nap alatt kelnek ki. Erősen fejlődésnek indul, és ezt a tulajdonságát rendre megtartja. Ennek köszönhetően jó a taposás tűrése, felülvetésre is alkalmas.  Hátránya, hogy tápanyagigényes, és nem árnyéktűrő faj.

A rétiperjék ezzel ellentétben lassan csíráznak, jól bírják a nyírást, de ugyanígy fényigényesek, kiválóan újulnak meg erősebb taposás, nyírás esetén. Tápanyagra és vízre szintén igényesek. Erősen filcképzők, ezért a rendszeres ápolás részévé kell tenni a szellőztetést.

A verescsenkesz közepes kelésű, tarackoló, hosszú életű fűféle. Árnyék és napfénytűrő, finomszálú, mérsékelten szárazságtűrő. Magról nehezebben kel, érdemesebb tarackokról telepíteni vagy más kész gyepszőnyegként. Mérsékelten taposás tűrő, filcképző.

A nádképű csenkeszek alapvetően szárazságtűrőek. Ezzel ellentétben, ha megnézzük eredeti élőhelyét, akkor elsősorban a nádasok területén találkozhatunk velük. Árnyék és hidegtűrő, így azokba a kertekbe ajánlott, ahol a fák alatt szárazabb talajon kell gyepesíteni. Erős elnyomó képességű, ezért inkább önmagával társítsuk, tehát magkeverékben a többi fűfélét elnyomja. Hátránya, hogy gyenge önfelújító képességű.

Általánosságban ezekből a fűfélékből találunk a fűmagkeverékekben is, csak eltérő arányban. Ha megfelelően választjuk ki a fűmagkeveréket, akkor a kert kitettségének és mikroklímájának megfelelő szempontokat kell figyelembe venni.

Ehhez társul még hozzá a műtrágyázás, tápanyagutánpótlás. A tavaszi és őszi időszakban, amikor a vegetatív növekedés jellemző, akkor a nitrogén utánpótlással érdemes számolni.

Kapcsolódó cikk: Sakkozzunk a dézsás növényekkel!




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia