szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szörnyű 1970-es árvíz 4. - Veszélyes igazoltatás

Sulyok József, 2013. márc. 07.


Előzmény: A szörnyű 1970-es árvíz 3.

Amikor a napi teendőkön, jelentéseken, eligazításokon túl voltunk, Hernádi András törzsparancsnokkal, délután újra ellenőrző körútra indultunk.

A szörnyű 1970-es árvíz 4. - Veszélyes igazoltatás

Jándon megálltunk egy rövid időre, hogy az ott tanító barátnőjét, (későbbi feleségét) meglátogassa. A beregi emberek között uralkodó tehetetlen dühöt, páni félelmet tükrözte a fiatal tanárnő sírós könyörgése:

- Bandikám, drágám ne hagyj itt, vigyél magaddal. Ha a kert alatt szakad a gát, itt fogunk meghalni, nem lesz menekvésünk! Azt beszélik az emberek a faluban, hogy felrobbantották Olcsvaapátinál a gátat, hogy megvédjék a községet, s az a víz is a mi gátunkat terheli.

Bandi nyugtatgatta:

- Most mennünk kell tovább, de holnap visszajövök érted. Meglátod, nem lesz semmi baj, megvédjük a Bereget.
Persze, ebben ő sem volt biztos.


Mentünk tovább Gulács, Tivadar, Tarpa, Beregsurány községekbe. Az ügyelet mindenütt működött a községházákon. Tájékoztattak bennünket, a helyzetükről és kéréseiket, igényeiket, (homokzsák, lapát, jármű, homok, sátorlap, pléd, élelem, stb.) jelezték. Beregsurányból a 41-es főúton indultunk vissza, szakadó esőben, amikor a tarpai kereszteződésnél, zseblámpakörzéssel egy katonai járőr megállított bennünket.


Ez borzasztóan felbosszantotta az amúgy is fáradt, feszült Hernádi Andrást. Ennek egy cifra káromkodással jelét is adta.


– Nem tudhatják a katonák, hogy Hernád főhadnagy ül a kocsiban – évődtem vele.
Ezzel még jobban felbosszantottam, az egyébként jószívű, de hirtelen haragú embert. A jelzésre, oldalra húzódott, letekerte az ablakot, s közben felkapcsolta a belső világítást, s az odaérő fegyveres járőrnek azt mondta, amikor az kérte az igazolványainkat:
- Nem látja, ki vagyok! Én Hernádi András főhadnagy vagyok! Hogy mer maga engem igazoltatni! – erélyes hangon, kihívóan szólt.
– Jelentem, nekem az a kötelességem, hogy itt a szovjet határ közelében mindenkit igazoltassak, ezért kérem az iratokat! – mondta.


Míg beszélt, hallottam, hogy biztosító járőrtársa, oldalt a sötétben csőre töltötte a géppisztolyát. Megszólaltam a pillanatnyi csendben:


- Bandi, én még nem rég voltam katona, tudom, hogy az őr jogosan igazoltat bennünket. Persze ezt te is tudod, csak kioktatod.
S már nyújtottam is a saját személyi igazolványomat. Erre dúlva-fúlva Hernádi is odaadta az övét, de még közben megjegyezte:
- Maga ivott katona!
– Jelentem főhadnagy elvtárs, nem ittam - mondta, miközben visszaadta iratainkat.
– Reggel jelentse meg a történteket az őrsparancsnokának! – zárta le a vitát Hernádi, hogy övé legyen az utolsó szó, s indultunk.
A katona tisztelgett és visszaszólt: - Értettem!


A kocsi lámpájának fénycsóvájánál láttuk, hogy a biztosító társ leereszti, ránk irányzott géppisztolyát.


Hazafelé menet a kocsiban jól összevitatkoztunk, mint jó barátok között szokás, s ez máskor is előfordult. Hernádi András mérgesen kifakadt:
- Megszégyenítettél a kiskatona előtt, engem, a tisztet!
- Nem kellett volna kioktatnod az őrt, hiszen neki az igazoltatás a feladata. És ha a járőrtárs hallva az éles vitát, belénk eresztett volna egy sorozatot a koromsötétben? Nem tudhatta, hogy Hernádi főhadnagy ül személyesen a kocsiban!


Ezek után Vásárosnaményig nem is szóltunk egymáshoz. A Járási Tanács előtt, amikor kiszálltunk, jelezve, hogy kettőnk közül mégis csak ő a parancsnok, azt mondta:
- Most hazamehetsz pihenni! Reggel nyolckor találkozunk!
– Értettem! – válaszoltam ugyan úgy, mint Beregsuránynál a kiskatona.


Az volt a pillanatnyi bosszúja, hogy nem vitt hazáig, mint máskor. Szakadó esőben gyalogolva, bőrigázva értem haza éjfél körül. 

 

Folytatása:

Váratlan ágyjelenet, riadó!

Kapcsolódó cikk:

Török voltam az Egri csillagokban 2.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia