szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A szüret, és ami utána van

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 03.


Amikor elérkezik az ősz, azok, akik rendelkeznek legalább egy kevés szőlővel, tudják, hogy eljött az ideje a szüretnek. Ez a művelet nem tartozik a legegyszerűbbek közé, bár az is igaz, hogy nem is nagy kihívás, ha az embernek csak néhány tőkével kell megküzdenie. Amikor azonban egy egész hektárnyi szőlőről van szó, ott nincs cécó, kemény munka árán lehet csak betakarítani a termést.

A szüret, és ami utána van

A szüretnek minden bortermelő országban nagy hagyománya van, és ez természetesen hazánkban sincsen másképp. A napközbeni kemény munkát este mulatozás, és persze étkezéssel egybekötött borozás teszi ki, ami mindig nagyon jó időtöltés. Otthoni szüret esetében ez nem igazán jellemző, ettől még rengeteg jó oldala van ennek az időszaknak. A kertekre jellemző csemegeszőlő egyszeri szürete rendszerint ritka, hiszen nincs is annál jobb, mint amikor az ember a friss szemeket egyenesen a növényről csipegetheti. Lassan azonban kénytelenek leszünk ezeket is betakarítani, mert a tőkén megeszik a darazsak és rohadásnak is indulhatnak. A leszedett mennyiséget azonban nem mindig vagyunk képesek egyszerre megenni, és mint tudjuk, sajnos a szőlő gyorsan romlik, és vonzza a különböző rovarokat. De persze semmi ok a pánikra, hiszen egyszerűen készíthetünk belőle süteményeket, szörpöt, vagy akár lekvárt is. Ilyen formában pedig nagyon sokáig el lehet tartani, ráadásul az íze is fantasztikus.

 

A szüret után a tőkéket rendszerint magukra hagyják, pedig ez nagyon rossz taktika. A szőlő kártevői közül ugyanis sok képes áttelelni, így a következő évi termést veszélyezteti. Egy lezáró permetezéssel azonban ezeknek a betegségeknek a többsége remekül csökkenthető, amire persze még a tél is rátesz egy lapáttal. Ilyenkor ősszel érdemes a metszést is megejteni, hogy a következő évi növekedés zavartalan lehessen.

 

Az ősz ideális időszak arra is, hogy akinek eddig nem volt szőlője, az is telepíthessen. Ha nagyobb volumenű ültetést tervezünk, akkor a területet először rendezni kell, csak ezután állhatunk neki a munkának. Ehhez a talajt mélyen, kb. 60 centi rétegben át kell forgatni, és be kell trágyázni. Ekkor ki is szedhetünk innen minden gyökérmaradványt és követ, mivel ezek nehezítik a munkát, valamint a tőkék gyökerének terjeszkedését is gátolhatják. Ha csupán egy-egy szőlőt szeretnénk ültetni, akkor egy 1X1 méteres, kb. 60 centi mély gödörre lesz szükségünk. Fontos, hogy a gyökereknek nem szabad felkunkorodniuk, hanem természetes formájukban kell a földbe kerülniük. Ezért az ültetésnél nem árt segítséget kérni, hogy legyen, aki fogja a tőkét, miközben mi betemetjük a gödröt. Ezután alaposan locsoljuk be a növényt, és tömörítsük le a földjét.  Ahhoz hogy szép és erős növényünk lehessen tavasszal is öntözzük, különösen, ha az idő is száraz. Ha mindent jól csináltunk, akkor az ültetést követő évben már szemezgethetünk a saját szőlőnkből is.

 

Kapcsolódó cikk:

Szüret, a szőlő ünnepe

Bor, mámor, Magyarország
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia